Waarom belanden zoveel honden in het asiel?

Te weinig tijd

Een hond kost veel tijd, hij moet opgevoed worden, een paar keer per dag uitgelaten worden en zijn energie kwijt kunnen. Veel mensen hebben een druk leven, weinig tijd en realiseren niet dat een hond veel verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Vaak zijn ook de kinderen uit een gezin degene die graag een hond willen, in het begin natuurlijk heel erg leuk maar “klusjes” zoals eten geven en uitlaten zijn al snel niet meer zo leuk als ik het begin. Kinderen zijn ook nog te jong om deze verantwoordelijkheid te dragen en met ouders die het te druk hebben en deze verantwoordelijkheid niet willen of kunnen nemen wordt zo’n hond vaak naar het asiel gebracht. Voordat je als gezin een hond neemt zet dan eerst alles op een rijtje, wie is verantwoordelijk voor wat, hebben jullie wel genoeg tijd en willen jullie ook tijd maken voor een hond? Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk!

Allergie

Een gezinslid die allergisch voor honden blijkt te zijn is een veelvoorkomende reden waarom honden in een asiel eindigen. Denk aan pasgeboren baby’s en jonge kinderen.

Veranderingen in de leefsituatie

Ziektes, scheidingen, geen werk meer, een nieuwe drukke baan en verhuizen zijn veel voorkomende redenen waarom honden naar het asiel worden gebracht. Mensen kunnen door gezondheidsredenen niet meer voor de hond zorgen, hij past niet meer in hun levensstijl of ze moeten verhuizen naar een huurwoning waar honden niet toegestaan zijn.

Onvoldoende opvoeding

Het opvoeden van een hond wordt vaak onderschat, honden hebben regels, grenzen en een sterke roedelleider nodig. Ze moeten kunnen socialiseren met andere honden, zo leren ze “hondentaal” en wat dacht je van het zindelijk maken. Mensen weten vaak niet wat er allemaal bij een hebben van een hond komt kijken en komen als de hond ouder wordt voor onaangename verassingen te staan. Gedragsproblemen ontstaan en de hond wordt afgestaan, asiels zitten vol met dit soort honden. Herplaatsing is lastig en kost veel tijd omdat de hond heropgevoed moet worden. Sommige honden zitten jaren in een asiel, heel erg zonde want als mensen weten waar ze aan beginnen is dit helemaal niet nodig.

Kosten

Een hond kost geld, denk aan inentingen, hondenvoer, trimmen en de accessoires zoals een hondenmand. Veel mensen onderschatten de kosten die honden meebrengen, helemaal als blijkt dat je hond een gezondheidsprobleem heeft. Jammergenoeg komt het nog steeds vaak voor dat mensen met zieke honden ervoor kiezen de hond af te staan in plaats van de dierenartskosten te betalen, meestal omdat ze het geld niet hebben.

Bijten

Honden worden vaak naar het asiel gebracht omdat ze een gezinslid hebben gebeten, vaak door onvoldoende opvoeding, regels, grenzen en het ontbreken van een goede roedelleider. Voordat je een hond neemt verdiep je dan in de lichaamstaal van honden, zo kun je opkomende “problemen” vroeg signaleren en aanpakken, voordat het uit de hand loopt.

Te veel dieren

Mensen laten hun dieren niet casteren waardoor er ongevraagd ineens een nestje met puppy’s is. Deze hondjes moeten ook een nieuw thuis krijgen en hier gaat het vaak mis. Mensen houden zelf 1 of 2 van de pups, krijgen meer en meer dieren totdat het echt te veel wordt. Wat in het begin heel leuk leek eindigt in een drama en de ongewenste dieren worden naar het asiel gebracht.

Verdiep je, voordat je een hond neemt, goed in de verzorging, kosten, opvoeding, leefsituatie en hoeveel tijd er in een hond gaat zitten. Is er niemand in het gezin allergisch en kun je de hond laten castreren of steriliseren?
Overweeg je om je hond af te staan? Kijk dan eerst naar andere alternatieven voordat je de hond naar het asiel brengt. Misschien kun je een hondenuitlaatservice inschakelen om je hond uit te laten, een gedragsdeskundige die je helpt bij het oplossen van gedragsproblemen of ga op zoek naar een nieuw baasje voor je hond in je vriendenkring.

Met z’n alle kunnen we het aantal honden in asiels verminderen, door mensen te informeren hopen ook wij van hondenwoordenboek dat er in de toekomst minder honden worden afgestaan, gedragsproblemen krijgen en geen honden meer worden ingeslapen in het asiel!

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!