Anaalklieren, hoe zit dat nou?

Deze column gaat over anaalklieren bij hond of kat. “Maar dit heeft toch niets met de vachtverzorging te maken?”, hoor ik je denken. Dat klopt inderdaad. Toch vind ik het belangrijk om hier het een en ander over te vertellen. Het uitknijpen van anaalklieren is namelijk uit de meeste trimsalons niet weg te denken. Maar wist je dat deze handeling / behandeling eigenlijk meer bij de dierenarts thuis hoort? Er zijn veel dierenartsen die liever ook niet willen dat hondentrimmers dit doen. Ik zal je straks vertellen waarom!

Wat zijn anaalklieren?

Het spijt me, nu volgt een beetje een viezig praatje. Maar bedenk: je leest dit in het belang van je dier. Dus zet je mentale neusknijper op, en lees door!

anaalklier uitknijpen

Zowel honden en katten bezitten anaalklieren. Deze bevinden zich onder de staart aan beide kanten van de anus. Deze klier produceert een sterk ruikende vloeistof die tijdens het ontlasten mee naar buiten wordt gemasseerd. De geurstoffen in deze vloeistof hebben een belangrijke functie. Het zijn namelijk de visitekaartjes van de hond, hetgeen waar zijn soortgenoten allerlei informatie over hem kunnen ‘aflezen’. Of wel: “Dit is mijn terrein!”

Klachten

De klieren kunnen overvol of ontstoken raken. Aangezien dit erg naar voelt, zal de hond of kat dan de omgeving van de ontsteking likken en bijten. Soms doen ze dit zelfs tot bloedens toe. Deze irritatie kan zich ook verspreiden over het lichaam.

Een voor veel mensen herkenbaar beeld is het sleetje rijden. Veel mensen vinden het schattig en aandoenlijk als hun hond het doet. De hond probeert echter voornamelijk van de irritatie en jeuk af te komen door op deze manier zelf te proberen de zakjes leeg te drukken. Sleetje rijden vergroot de kans dat de hond een infectie oploopt. Een geïnfecteerde anaalzak kan snel een anaalzakabces worden.

uitknijpen anaalkier

Behandeling van de klachten

In de meeste gevallen is het voldoende als de kliertjes leeg worden gedrukt, maar in sommige gevallen is verdere behandeling noodzakelijk. Bij ontstoken anaalklieren zal de dierenarts de hond of kat een kuurtje meegeven om de jeuk en irritatie te onderdrukken. Abcessen aan de anaalklieren worden eerst geopend en uitgespoeld. Omdat dit best een pijnlijke behandeling is, zal de dierenarts de hond of kat een roesje geven. Ook na deze ingreep geeft de dierenarts je medicijnen mee voor de nabehandeling om de ontsteking weg te krijgen.
Bij sommige dieren helpt het leegdrukken maar voor korte duur. Na een paar weken zijn ze weer vol en beginnen de problemen opnieuw. Vaak zal de dierenarts in deze gevallen de klieren operatief verwijderen.

operatief verwijderen anaalklier

Door wie laat je de klachten behandelen?

En nu ga ik je vertellen waarom het uitknijpen van anaalklieren meer thuis hoort bij een dierenarts dan in de trimsalon, iets waarover veel trimmers het niet met mij eens zullen zijn.

Veel trimsalons doen aan het preventief uitknijpen van de anaalklieren. Zij zien het als een extra service aan de klant. Soms vraagt een klant hier zelf om, bijvoorbeeld om dat het dier in kwestie weer behoorlijk door de keuken aan het sleeën is geweest. Maar sleetje rijden hoeft niet altijd te betekenen dat het dier volle kliertjes heeft. En preventief uitknijpen kan ook zorgen voor extra irritatie, waardoor er juist eerder problemen worden veroorzaakt. En omdat een trimmer nou eenmaal geen dierenarts is, is deze niet altijd in staat om hierin de juiste keuzes te maken. Het gaat immers om medische handelingen.

Tip: Voeding

Als je echt wil zorgen dat jouw hond of kat minder vaak naar de dierenarts moet voor dit specifieke probleem, zorg dan voor goed voer. Vezelrijke voeding kan bijdragen aan het gezond houden van de anaalklieren. Door de vezels wordt de ontlasting wat harder en daardoor wordt de vloeistof wat makkelijker naar buiten gemasseerd.

Vergelijk het met ons, mensen. Als wij een wat lastiger of onregelmatige stoelgang hebben, krijgen wij ook het advies meer vezels te eten. Vezels zijn net zo belangrijk in de voeding van uw dier.

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.