De 4 belangrijkste elementen van leiderschap

Het is belangrijk dat jij in de roedel de leider bent, leiderschap is daarom erg belangrijk. Om goed te begrijpen hoe een roedel werkt gaan we eerst terug naar de voorouders van de hond: De wolf. Onze manier van leven en huishouden is totaal anders dan wat een hond van nature weet, we moeten de insticten van onze hond zien en begrijpen.

De roedel

Er zijn 2 elementen die het belangrijkst zijn in een roedel:
– Het instinct en drang om te overleven
– Het instinct en drang om voort te planten
Om deze doelen te bereiken moeten de wolven samenwerken en is er iemand die de leiding moet nemen: de roedel.
Er is een strikte hiërarchie van leiders en volgers. De leiders van de roedel zijn het alpha-paar, zij zijn verantwoordelijk voor het overleven van de roedel. Zij zijn daarom dominant en bepalen wat er wel en wat er niet is toegestaan in de roedel. Constant laten zij aan de rest van de roedel weten wat hun status is, door middel van lichaamstaal en rituelen.

De 4 belangrijkste rituelen binnen een roedel

1: De roedel komt na een scheiding weer bijelkaar, wie is er dan de baas?
2: De roedel wordt aangevallen of er dreigt gevaar, wie beschermt de roedel?
3: De roedel gaat jagen, wie leidt de jacht?
4: De roedel gaat eten, in welke volgorde eten de leden van de roedel?

Dag in dag uit worden deze rituelen herhaald. Nu we weten hoe een wolvenroedel werkt kunnen we gaan kijken naar onze eigen honden. Onze honden leven van nature ook volgens de principes van een wolvenroedel. Wie heeft er dan de leiding? Jij als baas moet de leiding over de roedel ( je gezin) hebben. Je hond moet zich beschermt voelen en genieten van zijn zorgloze leventje. Hoe pak je dit aan?

1: De 5 minuten regel

2: Er staat iemand bij de deur!

3: De wandeling

4: De regels tijdens het voeren

Miranda van Oossanen-Geerlings
Dit bericht is geschreven door:

Miranda van Oossanen-Geerlings

Gedragsdeskundige Miranda is eigenaar van Alpha Hondenschool & -gedragscentrum Naast de hondencursussen werkt Miranda ook met “probleem honden”. Miranda schrijft regelmatig artikelen, van opvoeding, tot agressie en verlatingsangst. Miranda heeft ook regelmatig honden in haar eigen roedel die zij (her)opvoed en herplaatst.