Hoe herken je een broodfokker?

Kenmerken broodfokker

Er zijn een aantal eisen die bij normale, goede fokkers de normaalste zaak van de wereld zijn maar die bij broodfokkers ontbreken:

  • De pups bij een broodfokker bevinden zich in zelfgemaakte kennels, die vaak ook niet netjes worden schoongemaakt. Hieruit kun je al opmaken dat de fokker niet wil investeren in een goede huisvesting.
  • Vraag altijd of je het gehele nest samen bij de moeder mag zien. Goede fokkers hebben de pups en de moeder altijd samen in huis of op de locatie. Is de moeder niet aanwezig dan is er iets mis!
  • Gaat het om een rashond? Praat met de fokker over de achtergrond van het ras, is hij aangesloten bij een rasvereniging en heeft de hond een stamboom? Een goede fokker zal je met veel enthousiasme en passie over het ras vertellen, een broodfokker zal hier omheen proberen te praten.
  • Is de fokker bekend met de meest voorkomende ziektes, heeft de fokker een gezondheidsverklaring van de pups? Een goede fokker zorgt voor gezonde pups en kan je hierover ook veel vertellen. Een broodfokker wil de pup zo snel mogelijk verkopen en geeft niets om de gezondheid van het dier.
  • Het is belangrijk veel vragen te stellen als je naar een fokker gaat. Hoe vaak wordt de moederhond gedekt? Hoeveel nestjes heeft de fokker al gehad? Waarom fokken ze met honden? Goede fokkers vinden het geen probleem om veel vragen te beantwoorden en vinden het zelfs heel goed dat je zoveel wilt weten. Broodfokkers vinden dit juist vervelend.

Ben je bij een fokker en heb je geconstateerd dat het een broodfokker is denk dan niet “aah dit is zielig ik moet die pup redden!” Hoe zielig het ook is voor de pups, je helpt de broodfokker juist, hij heeft weer een pup verkocht en geld verdiend: Het doel.  Het beste wat je kunt doen is de dierenbescherming informeren over de broodfokker zodat zij actie kunnen ondernemen.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!