Overgewicht bij honden, erg gevaarlijk!

Naar schattig is maar liefst 35% van de honden in Nederland te dik. Dit kan komen door een medische oorzaak, verkeerde voeding of te weinig lichaamsbeweging. Maar wanneer is een hond nu te dik en wat kun je hier tegen doen?

 

Gevaren van overgewicht bij honden

Zonder een weegschaal, is het moeilijk om te weten of je hond overgewicht of obesitas heeft. Er zijn een aantal technieken die je kunt toepassen; Bij normale grote honden moet je in staat zijn om een ​​ribbenkast, de ruggengraat  en de spierontwikkeling te voelen. Kun je dit niet en voel je alleen de huid en vacht dan is je hond te dik. Dit overgwicht is erg gevaarlijk voor je hond. Bij honden geeft  zo weinig als een paar extra kilo’s  al een verhoogd risico op verschillende aandoeningen, waaronder:

– Type 2-diabetes
– Ademhalings- en hart-en vaatziekten
– Hoge bloeddruk
– Nierproblemen
– Kanker
– Artrose en gewrichtsproblemen

En deze aandoeningen zijn niet het enige risico. Te zware honden hebben de neiging om fysiek minder actief te zijn, ze worden minder speels en willen minder lang wandelen. Omdat ze wat suffer zijn zien eigenaren dit als luiheid met als gevolg dat ziekten over het hoofd worden gezien. Naast deze ziektes is de levensverwachting van honden met overgewicht een stuk lager, tot wel 2,5 jaar!

overgewicht hond

Oorzaken overgewicht bij honden

Een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn van groot belang om overgewicht te voorkomen of te verminderen. Maar het kan ook voorkomen dat de extra kilo’s een medische oorzaak hebben. Ga daarom altijd even langs de dierenarts om je hond na te laten kijken, om zo ziektes uit te sluiten.

Is de oorzaak niet medisch dan kunnen we de conclusie trekken dat de oorzaak van het overgewicht het baasje is. Misschien geeft u onbewust te veel hondenkoekjes of het verkeerde én te veel eten. Voeding is enorm belangrijk, er zijn enorm veel merken op de markt. Van spotgoedkoop tot erg prijzig, in het algemeen kun je stellen dat hoe goedkoper het voer is, hoe slechter het is. Bespaar dus niet op de voeding van je hond, dit is zijn brandstof! De dierenarts kan je ook adviseren over de voeding, zo zijn er verschillende merken voer op de markt speciaal voor honden met overgewicht.

Wat kun jij als eigenaar doen?

Stap 1 is het geven van de juiste voeding en de juiste hoeveelheid. Daarnaast is lichaamsbeweging enorm belangrijk. Of het nu een rondje hardlopen, spelen met de bal, gooien met de frisbee of spelen in het park is, je hond moet zijn energie kwijt en calorieën verbranden! Overleg met je dierenarts hoeveel je met je hond mag lopen, als je hond erg veel overgewicht heeft kan dit een te grote belast op zijn gewrichten zijn. Dan is het beter om de lichaamsbeweging uit te breiden als het overgewicht al iets is afgenomen door de voeding.
Naast dat het lichaamelijk gezond is voor je hond is het geestelijk ook een must, een hond met te veel opgehoopte energie gaat bijvoorbeeld dingen in huis slopen.

 

Wees een verantwoordelijke hondeneigenaar

Honden zijn afhankelijk van ons mensen als het gaat om hun basisbehoeften; voeding en lichaamsbeweging. Het is onze verantwoordelijkheid als eigenaren om hier zo goed mogelijk in te voorzien. Het resultaat: Een gezonde en gelukkige hond! En dat willen we allemaal toch?

gezondehond

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!