Huh, waarom doet mijn hond zo?

Veel mensen staan vaak voor een raadsel, waarom vertoont mijn hond dit gedrag en wat bedoeld hij ermee. Om te kunnen communiceren met je hond is het belangrijk dat je een aantal basis gedragskenmerken kent.

Blaffen

Honden blaffen om met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld om alarm te slaan als er gevaar dreigt of aan te geven dat er iemand die zij niet kennen op bezoek komt. Blaffen is voor honden hierdoor een erg belangrijk communicatiemiddel. Aan de blaf van je hond kun je ook afleiden wat de aanleiding is, hier zullen we later een artikel over schrijven.

Kauwen

Pups krijgen als zij opgroeien last van hun gebit omdat de volwassen tanden doorkomen, om dit te verlichten zullen ze op spullen gaan kauwen. Geef jij de pup geen kauwspeeltje dan is de kans groot dat hij zich aan jouw schoenen vergrijpt. Volwassen honden kunnen op spullen gaan kauwen omdat ze te veel energie hebben, angstig zijn of niet gewend zijn alleen gelaten te worden.

Graven

Van nature zegt het DNA van honden dat ze moeten graven, dit doen ze om voedsel te verbergen of voedsel zoeken. Graven geeft ook verkoeling omdat de grond koel is.

Opspringen

Vaak wordt dit gezien als een enthousiaste groet of dat de hond speels is, maar springen is juist een teken van dominantie. Door de hond te aaien als hij tegen je opspringt stimuleer je dit gedrag juist.

Bijten

Een hond die bijt is niet altijd agressief, een hond kan ook uit angst of nervositeit bijten. Bezit over voedsel of een speeltje, pijn, moederlijk instinct en prooidrift zijn ook oorzaken. Veel mensen letten op het grommen van een hond, een waarschuwing voordat de hond bijt. De oren van een hond staan naar achteren, de haren op de rug staat overeind en je kunt het wit van de ogen goed zien. Maar wat veel mensen niet zien is de stilte, dit is ook een duidelijk waarschuwing in combinatie met sterk oogcontact.

Hijgen

Door te hijgen kan de hond de warmte van zijn lichaam kwijtraken, dit gebeurt in mindere mate door de voetzolen.

Verlatingsangst

Honden leven van nature in een groep, de roedel. Het is dus eigenlijk heel normaal dat honden niet alleen willen zijn, dit gaat tegen hun natuur in. Gelukkig kan je door te oefenen en bepaalde richtlijnen te volgen je hond leren rustig, alleen thuis te blijven.

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!