Baby op komst; Voorbereiding voor en tijdens zwangerschap

Voordat je kindje geboren wordt is het belangrijk goed te kijken naar je huidige thuissituatie. Hoe gedraagt je hond zich nu? Wat kan misschien voor problemen zorgen? En waar kan je nog aan werken? Je hond moet gehoorzaam zijn en probleemgedrag en eventuele heropvoeding moet afgerond zijn voor de bevalling.

Basis gehoorzaamheid

De basisopvoeding van je hond moet goed zijn. Zorg dat de hond zeer goed onder appèl staat, dat wil zeggen dat hij onmiddellijk gehoorzaamt aan de commando’s zit, af, hier en los. De hond moet op jouw commando af (of plaats) ook lange tijd kunnen blijven liggen. Geef de hond een eigen vaste plaats in huis en leer de hond er op commando naar toe te gaan en te blijven liggen. Eventueel kun je als “plaats” van de hond een kamerkennel (bench) gebruiken, deze kan worden afgesloten zodat je wanneer de hond in de afgesloten kennel ligt, veilig even je aandacht kunt laten verslappen. Ook hier is het heel belangrijk je hond voortijdig en op een positieve manier aan de kennel te wennen, zodat je hond niet de negatieve associatie kan leggen tussen de komst van de baby en de beperking van zijn vrijheid! Eventueel kun je de hond, ook weer ruim van te voren, wennen aan het af en toe dragen van een muilkorf. De hond kan deze dan dragen bij de eerste kennismakingen met de baby. Niet alleen verkleint dit natuurlijk de kans op ongelukken, het zorgt er ook voor dat jij zelf meer ontspannen bent bij de eerste ontmoetingen, dit heeft weer een positief werkt op de stemming van je hond. baby

Regels

Bedenk van te voren of er dingen zijn die de hond nu wél mag en straks als de baby er is niet meer. Bijvoorbeeld: hij mag nu altijd bij je op schoot springen en als de baby er is wil je dat niet meer. Als zulke veranderingen voorspelbaar zijn, doe je er heel goed aan om ook die veranderingen al door te voeren ruim vóór de geboorte van je baby. Ook hier geldt dat wanneer je hond de (voor hem negatieve) veranderingen koppelt aan de komst van de baby, dit zijn houding ten opzichte van het kind natuurlijk niet ten goede komt. Wanneer je gewend bent de hond nu de hele dag door aandacht te geven, bouw dan deze relatie van voortdurende aandacht en afhankelijkheid (hoe moeilijk ook) geleidelijk wat af. Leer de hond om ontspannen alleen te kunnen zijn en zich ook in zijn eentje een tijdje te kunnen vermaken. Laat de hond vooraf zoveel mogelijk kennis maken met kinderen en baby`s. Deze kennismakingen moeten positief zijn, bijvoorbeeld; Laat oudere kinderen de hond een koekje geven. De babykamer is verboden terrein voor de hond! Juist als de baby verzorgd moet worden is er geen tijd om aandacht te besteden aan de hond, waardoor deze van alles fout kan gaan doen. Betrek de hond dus niet bij de verzorging van de baby! Een moederhond laat de roedel ook duidelijk weten wanneer zij in de buurt van de pups mogen komen en wanneer zij dit absoluut niet wilt, voor je hond heel begrijpelijk dus.

Hond en de bevalling

Beval je thuis, dan mag je hond niet aanwezig zijn bij de bevalling. Dit is in de eerste plaats niet hygiënisch, bovendien kan je hond onverwacht reageren op het vreemde gedrag van zijn eigenaren tijdens een bevalling. Laat de hond op zijn vertrouwde plaats en als het mogelijk is, zorg dat de hond een flinke wandeling achter de rug heeft.

Miranda van Oossanen-Geerlings
Dit bericht is geschreven door:

Miranda van Oossanen-Geerlings

Gedragsdeskundige Miranda is eigenaar van Alpha Hondenschool & -gedragscentrum Naast de hondencursussen werkt Miranda ook met “probleem honden”. Miranda schrijft regelmatig artikelen, van opvoeding, tot agressie en verlatingsangst. Miranda heeft ook regelmatig honden in haar eigen roedel die zij (her)opvoed en herplaatst.