...

Bang voor honden

Er zijn veel mensen die heel gek zijn op honden maar door ervaringen uit het verleden, verhalen uit de media of een ouder die ook bang voor honden is hier veel moeite mee hebben. Hoe pak je deze angst aan?

Oorzaak angst voor honden

De angst voor honden is veroorzaakt door iets, het is belangrijk eerst na te gaan waar de angst vandaan komt. Ben je bang voor alle honden? Of alleen voor een bepaald ras doordat er veel verhalen rondgaan? Heb je een ouder of familielid die ook bang voor honden is? Ben je een keer gebeten? Of heb je nooit leren omgaan met honden waardoor je ze niet vertrouwd? Wat de oorzaak ook is, honden voelen jouw angst. Helaas kan je honden niet voorliegen, je bent bang of je bent het niet. Hoe pak je dit aan? Door juist veel om te gaan met honden, kalme en onderdanige honden. Zo leer je jezelf aan dat er niks ergs gebeurt en krijg je het vertrouwen in honden weer terug. Daarnaast is het goed om de lichaamstaal van honden te leren, zo kun je goed inspelen op het gedrag van een hond.

Honden:  Dier-Hond-Ras-Naam

Zoals Cesar Millan goed uitlegt is het belangrijk om te weten hoe honden zich gedragen. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld erg bang voor Pitbulls, omdat er zoveel nare verhalen rondgaan over dit ras. Het is goed om te begrijpen dat een ras niet alles zegt over een hond, de gemoedstoestand en de baas zeggen veel meer over de hond. Want welk ras een hond ook is, het blijven honden! Ze zijn allemaal dieren -> honden -> een bepaald ras -> en ze hebben een naam. Maar elke hond is een hond, welk jasje (ras) er ook omheen zit.

Een hond benaderen

Om je angst te overwinnen is het belangrijk om te oefenen met een kalme en onderdanige hond die gewend is om te gaan met veel verschillende mensen. Voordat je een hond benadert moet je weten dat elke hond zijn eigen, persoonlijke ruimte heeft, dit is 1 meter rondom de hond. Veel mensen die een leuke hond zien gaan er meteen op af om de hond te aaien, daarbij komt dat ze dit niet op een rustige manier doen maar juist heel enthousiast; “aahh wat ben je leuk!!!” Dit is een van de meest gemaakte fouten! Honden gebruiken hun neus om te ontdekken wie jij bent, daarom is de regel “niet aaien, niet kijken en niet tegen de hond praten” zo belangrijk. Jij wilt dat de hond jou respecteert, dan moet jij dit ook doen.
Laat de hond rustig aan je ruiken, dit is hun manier om kennis te maken. Dit kan je doen als je staat maar je kunt je ook op zijn niveau begeven. Door een beetje schuin door je knieën (recht naar voren kan bedreigend overkomen) te gaan en de hond aan je te laten ruiken.

Met dit artikel hebben we al veel kunnen uitleggen maar in de onderstaande video ( in het engels) laat Cesar Millan met zijn trouwe Pitbull Junior heel goed zien hoe jij je angst voor honden overwint:

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!