...

Bedelen, hoe leer je het af?

Het is een veel voorkomend probleem onder veel hondeneigenaren; een hond die bedelt. Hoe leer je dit af?

Geen een hond die bedelt nooit eten

Het klinkt logisch maar toch gaat het hier al vaak mis. De grote, lieve, trouwe ogen van je hond die zo naar je zielig kijkt, het is bijna niet te weerstaan. Dan komt er nog dat hoge piep gejank bij en ja hoor je bent om, “voor één keer mag je een klein stukje”.
De volgende keer zal je hond precies hetzelfde proberen, want het heeft hem de vorige keer immers ook tot een lekker stukje mensen eten  opgeleverd. Stap 1 is dus, geen eten meer geven als je hond aan het bedelen is!

Negeren

Het beste wat je kunt doen is de hond negeren. Naar hem kijken of tegen hem praten is namelijk ook aandacht, door hem te negeren laat je dus zien dat je hond geen aandacht krijgt als hij bedelt. Stap 2: Niet naar hem kijken, niet tegen hem praten en je hond niet aaien. Voel je niet schuldig dat je hem negeert, je hond krijgt genoeg eten. Hij heeft geen enorme honger en ook al kijkt je hond je op zijn allerzieligst aan, geeft niet toe!

Een andere optie is je hond niet in de buurt van de eettafel te laten komen. Je stelt een grens op, deze creëer je in je hoofd en je hond mag deze grens niet over als jullie aan de eettafel zitten. Ook hier moet je de hond negeren, alleen als over de grens loopt corrigeer je hem en stuur je hem terug.

Wees consequent

Net als elk onderdeel in de opvoeding van je hond moet je ook hier consequent zijn, dat is de sleutel naar succes. Als je 1 keer toegeeft aan je hond en hem wel een stukje eten geeft als hij bedelt ben je weer terug bij af. Iedereen in het gezin moet dezelfde regels doorvoeren en even consequent zijn. Bespreek dit dan ook goed met iedereen, ook met vrienden die gezellig komen eten.

Geduld

Volhouden is erg belangrijk, je hond zal het bedelen niet naar één keer negeren opgeven. Blijf consequent des te eerder zal je hond de nieuwe regels begrijpen en stopt met bedelen, met als resultaat; een hond die het bedelen heeft opgegeven!

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!