...

De misverstanden over het hondentuig

Oorsprong

Het hondentuig werd, net zoals bij paarden, gebruikt zodat honden een kar konden trekken. Kleine dingen zoals melk, brood etc werden vroeger vervoerd in zo’n kar. Door middel van een tuigje konden de honden de kar trekken, het tuig verspreid de druk over het lichaam zodat de hond kan “hangen” in het tuig. Zo kan hij al zijn krachten benutten.

Misverstanden

Nu we de oorsprong van het hondentuig weten kunnen we gaan kijken naar het hondentuig van deze tijd. Het principe is hetzelfde, door een tuig heeft de hond meer kracht om te trekken. Tegenwoordig zie je vaak dat mensen tuigjes aanschaffen omdat de hond trekt en ze dit willen verhelpen. Nu zijn er “anti-trektuigen” op de markt, maar veel vaker worden de “gewone” tuigjes aangeschaft. Het probleem dat de hond trekt wordt met een hondentuig nog groter omdat de eigenaar minder controle heeft en de hond  meer kracht kan gebruiken om te trekken. Je kunt de honden minder corrigeren en de hond heeft meer macht omdat hij sterker is met het tuig om.

 

Voordelen

Voor een hond die goed luistert en de juiste opvoeding heeft gehad kun je prima een hondentuig gebruiken. Veel eigenaren vinden dat de hond met een tuig om meer vrijheid heeft, maar ook voor fietsen, zwemmen, hardlopen of ouderwets een karretje trekken is het hondentuig uitstekend!

Voordat je een hondentuig koopt bedenk dan goed waarvoor je het wilt kopen. Wil je trekken aan de riem verhelpen dan kun je beter een ander hulpmiddel gebruiken en daarnaast je hond trainen.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!