...

Hondentraining of hondengedrag?

Wat is nu hondentraining en wat is hondengedrag? De twee worden vaak door elkaar gehaald of niet goed begrepen.

Hondengedrag en daarbij de opvoeding is de basis van een goede band tussen jou en je hond. Je hond moet regels, grenzen en beperkingen hebben en jij als baas bent de roedelleider. Voor een nieuwe hondeneigenaar is het daarom belangrijk  om je hierin te verdiepen, want als jij de taal van je hond begrijpt kun je veel beter en effectiever met hem communiceren en voorkom je (toekomstige) gedragsproblemen.
Hondentraining is het aanleren van “trucjes” zoals zit, af, blijf, kom, poot enzovoort. Sommige van deze trucjes zijn erg handig om je hond aan te leren, andere zijn gewoon erg leuk! En vergeet niet hulphonden, die worden ook getraind zodat ze mensen met een beperking kunnen helpen in het dagelijksleven!

De basis

Heb je een puppy? Dan is de eerste cursus die je moet volgen natuurlijk de puppycursus. Zoek een hondenschool waar je een goed gevoel bij hebt, als jij je niet vertrouwd voelt dan zal je hond dit meteen voelen. Tijdens een puppycursus staat het socialiseren van de puppy en het leren van basis commando’s centraal, maar vergeet niet de basis van je relatie met je hond; de opvoeding. Hier komt meer bij kijken dan alleen socialiseren en een aantal basiscommando’s aanleren. Zorg dat je regels, grenzen en beperkingen opstelt en dat het hele gezin deze doorvoert. Bijvoorbeeld: Niet op de bank, behalve als je de hond zelf uitnodigd (regel), je hond mag niet in de keuken (grens) en het intensiteitsniveau waarmee je hond met andere honden of mensen speelt (beperking). Bij sommige hondenscholen leer je ook meer over het gedrag van je hond en hoe je dit thuis moet doorvoeren, andere hondenscholen richten zich alleen op de training. Let hier dus even op bij het uitkiezen van een hondenschool. Dit hangt natuurlijk af van jou wensen als baas en in hoever jij de basis al hebt staan!

Training vs. Gedrag/opvoeding

In het kort is hondentraining het aanleren van “trucjes” en hondengedrag/opvoeding de communicatie met je hond in hondentaal. Bij de communicatie met je hond in hondentaal maak je gebruik van je energie, houding en maak je weinig gebruik van woorden. Bij hondentraining maak je gebruik van (stem) commando’s, positieve beloningen en enthousiastme.

Voorbeeld van hondentraining en hondensport

Tot slot een kort voorbeeld:

Naast lopen; Ben jij de roedelleider dan zal je hond automatisch naast of een klein stukje achter je lopen, hier heb je geen commando voor nodig, het is natuurlijk voor honden om een leider te volgen. Loopt je hond naast je door het commando ‘naast’ of ‘volg’ dan zal hij je waarschijnlijk ook netjes volgen maar dit hoeft niet te betekenen dat jij de roedelleider bent.

Ben jij de roedelleider, dan kun je gemakkelijk met een groep honden wandelen zonder gebruik te maken van commando’s

Begrijp je het verschil? Als jij de basis ( hondengedrag en dus de communicatie in hondentaal) goed hebt staan is het commando naast te lopen niet nodig. Zorg ervoor dat je communicatie met je hond in hondentaal goed is als basis, daarna kun je verder gaan met hondentraining en ook hondensporten. Een hele leuke en goede manier om je hond uit te dagen en te laten bewegen!

 

 

 

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!