Hulpmiddelen bij het begeleiden en trainen van honden: Tuigjes, snuitband en muilkorf

Tuigen

Tuigen worden bevestigd om de borst(kas) van de hond. Ze zijn er in vele soorten en maten.
Voordeel is dat er geen druk op de nek staat, maar zoals al eerder aangegeven moet de druk op de nek voorkomen worden door de juiste begeleiding.
Als de begeleider in staat is de hond naast of achter te laten lopen met een slappe lijn d.m.v. lichaamstaal (lees “correct leiderschap”) dan volstaat een tuig prima om de hond te sturen waar nodig.
Trekt een hond aan een tuig dan heeft dat hetzelfde effect als bij andere banden. De lijn staat strak en dat zorgt voor onrust in de hond. Onrust zorgt op haar beurt weer voor angst en/of agressie. Soms zorgt een tuig ervoor dat het trekken als vervelend ervaren wordt door de hond, waardoor het trekken stopt. Echter in zo`n geval trekt de hond niet meer door het gebruik van het hulpmiddel, maar niet omdat de hond gehoorzaam is/ zijn begeleider accepteert als ranghoger. Het werkelijke probleem wordt dus niet opgelost en bij het weglaten van dit hulpmiddel gaat de hond vaak meteen weer trekken.
Voor het correct begeleiden van de hond is een tuig niet ideaal, maar kan voor de baas wel een tijdelijke verlichting geven. Ga ook altijd aan de slag met het daadwerkelijk oplossen van het probleem, zodat de hond ook leert om zonder tuig niet te trekken.
Het enige waar tuigen echt tot hun recht komen is in de sledehondensport/trekhondensport, maar deze tuigen hebben een speciaal model wat correct trekken mogelijk maakt.
Ook in de hondensport canicross worden tuigen gebruikt, hierbij loopt de hond voor de baas zonder deze echt voort te trekken en dan is het gebruik goed.

Snuitbanden

Deze banden hebben hetzelfde model als een halster voor paarden, waarbij de lijn bij de snuit van de hond aan de band wordt bevestigd. Hierdoor ontstaat er een enorme hefboom en dat geeft de begeleider veel kracht. De begeleider is hierdoor in staat een hele sterke hond in bedwang te houden dmv kracht. Ook zorgt deze bevestiging van de lijn ervoor dat bij trekken de hond zichzelf richting zijn begeleider trekt ipv vooruit. Het doel van de hond om vooruit te komen wordt dus niet bereikt.

snuitband
Effect van deze techniek is dat de hond stopt met trekken door het hulpmiddel, maar niet omdat de hond gehoorzaam is/ zijn begeleider accepteert als ranghoger. Het werkelijke probleem wordt dus niet opgelost en bij het weglaten van dit hulpmiddel gaat de hond vaak meteen weer trekken.
Het gebruik van een snuitband kan voor de baas wel een tijdelijke verlichting geven. Ga ook altijd aan de slag met het daadwerkelijk oplossen van het probleem, zodat de hond ook leert om zonder snuitband niet te trekken.
Een waarschuwing is hier ook op zijn plaats, want door de enorme hefboom bestaat er een reële kans op nekbeschadigingen bij de hond door het onverwacht hard zijwaarts trekken aan de lijn.

Muilkorven/muilband

Muilkorven/banden zijn er om te voorkomen dat de hond bijt of ongewenste dingen opeet. In sommige landen zijn ze verplicht, dus het kan handig zijn je hond te laten wennen aan het dragen van een muilkorf/band.
Muilkorf: Het woord zegt het al, een korf die om de snuit van de hond bevestigd wordt. Ze worden van verschillende materialen gemaakt. Het belangrijkste kenmerk is dat de hond zijn bek open kan doen en daardoor kan hijgen om af te koelen als dit nodig is. Ook kan een handige hond nog een koekje aanpakken of zelfs water drinken.
Muilband: een band die om de snuit van de hond bevestigd wordt, waarbij de hond zijn bek niet of nauwelijks meer open kan doen. Deze kan alleen maar voor een korte tijd toegepast worden omdat de hond niet kan hijgen om af te koelen als dit noodzakelijk is. Kan gebruikt worden als een hond agressie vertoont bij korte (en/of pijnlijke) behandelingen waarbij een verdoving niet nodig is.

Miranda van Oossanen-Geerlings
Dit bericht is geschreven door:

Miranda van Oossanen-Geerlings

Gedragsdeskundige Miranda is eigenaar van Alpha Hondenschool & -gedragscentrum Naast de hondencursussen werkt Miranda ook met “probleem honden”. Miranda schrijft regelmatig artikelen, van opvoeding, tot agressie en verlatingsangst. Miranda heeft ook regelmatig honden in haar eigen roedel die zij (her)opvoed en herplaatst.