Hulpmiddelen; Hoe gebruik je ze op de juiste manier?

Hulpmiddelen zijn er, zoals het woord al zegt, om je net dat extra steuntje in de rug te geven. Helaas zijn er veel mensen die er misbruik van maken met zelfs mishandeling tot gevolg. Ten eerste zijn hulpmiddelen niet altijd nodig! Het belangrijkste hulpmiddel dat je hebt ben jij zelf! Ben je geïrriteerd, boos of gestresst? Dan voelt je hond dit en ben jij de zwakke speler. Ben jij de roedelleider, rustig en zelfverzekerd? Dan ben jij het beste hulpmiddel dat er bestaat.

Waar gaat het mis?

Zonder deze rustige, zelfverzekerde uitstraling zijn hulpmiddelen niks. Mensen raken gefrustreerd en vervolgens wordt het hulpmiddel en strafmiddel. Hier gaat het dan ook mis. Dus voordat je hulpmiddelen inzet moet je ervoor zorgen en met jezelf afspreken rustig en zelfverzekerd te blijven. Heb je hier moeite mee of weet je niet hoe je een hulpmiddel op de juiste manier moet inzetten? Schakel dan een expert in die je hierbij helpt.

De krant

Vooral vroeger een veel gebruikt hulpmiddel want de krant lag altijd in de buurt. Een krant kan een goed hulpmiddel zijn, als je deze gebruikt als een verlengstuk van je arm en je rustige zelfverzekerde uitstraling. Dreigen of zelfs slaan met een krant is not done, geslagen worden bestaat niet in de hondenwereld. Ze begrijpen niet dat de klap een relatie heeft met wat zij verkeerd hebben gedaan. Je bereikt er als baas dus helemaal niks mee, je creëert juist meer problemen. Zo kan de hond uit angst gaan bijten en wie krijgt dan de schuld?

Plantenspuit

Een plantenspuit of sleutelbos zorgen voor een schrik reactie bij de hond. Wil je dit hulpmiddel effectief gebruiken dan zal je altijd (24/7) de plantenspuit bij je moeten hebben. De timing en consistentie zijn erg belangrijk, je kan niet even “een vrije dag” nemen. Naast dat je hond jou en de plantenspuit zal associëren, is de kans op gezondheidsproblemen bij verkeerd gebruik hoog. Denk aan oorontstekingen, ooginfecties en problemen met de neusproblemen.

Slipketting

Een van de meest besproken en omstreden hulpmiddelen ooit. Een slipketting bestaat, zoals op de foto te zien is, uit een metalen ketting met aan het uiteinde een ring.

slipketting hond

 

De slipketting is bedoeld om een korte maar duidelijke correctie te geven, dus niet om een hond te wurgen. Hier gaat het jammer genoeg mis met de slipketting. Er wordt veel misbruik van gemaakt of mensen gebruiken de ketting zonder dat ze enig idee hebben hoe ze dit op de juiste manier moeten doen. Veel hondenscholen hebben de slipketting jaren geleden al verboden omdat het meer kwaad dan goed deed. Gebruik een slipketting ook niet als je niet weet hoe je deze moet gebruiken en hier met een professional over hebt gesproken.

 

Kijk eerst goed naar jezelf!

Bij verkeerd gebruik kan een nuttig onschuldig hulpmiddel een wreed strafmiddel worden. Een hulpmiddel is niets meer en niets minder dan een verlengstuk van jouw zelfverzekerde en rustige uitstraling. Voordat je een hulpmiddel inzet is het belangrijk eerst naar jezelf te kijken. Ben ik wel rustig? Ben ik snel boos? Heb ik veel geduld? Hoe word ik een goede roedelleider?

Naast de 3 bovengenoemde hulpmiddelen zijn er nog veel meer hulpmiddelen, denk aan tuigjes, halters en een muilkorf. Hier besteden in een volgend artikel aandacht aan!

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!