...

Kalme en assertieve energie, hoe straal ik dit uit?

Zoals we al eerder hebben vertelt in andere artikelen communiceren honden door energie en lichaamstaal. Maar wat betekent energie nu precies en hoe zorg je ervoor dat jij de juiste energie hebt?

Energie

Energie is je hoe je je voelt, wat je uitstraalt. Ben je zenuwachtig? Dan voelt je hond dit direct. Je kunt dit proberen te verbergen maar helaas honden prikken hier meteen doorheen. Honden communiceren met elkaar door energie, ze zeggen niet “hoi ik ben max, wie ben jij?” maar ze beoordelen elkaar door de energie die ze uitstralen. Op dezelfde manier communiceren ze ook met ons mensen, maar vaak hebben we dit niet door of weten we het niet waardoor we het niet zien.

Vanaf dag 1

Vanaf de geboorte komt een puppy in aanraking met kalme en assertieve energie, dit is wat de moederhond uitstraalt. Daarna komt de pup met al zijn broertjes en zusjes in een roedel, ook hier leert hij kalme en assertieve energie te volgen. Als volger is een hond kalm en onderdanig, ze zijn in balans. De meeste honden zijn van nature volgers het is dus aan ons mensen de taak om de kalme en assertieve energie van de moederhond door te zetten en de hond in balans te houden. Hierbij komen natuurlijk ook de regels, grenzen en beperkingen bij kijken en vergeet beweging niet!

Waar het mis gaat

Als een van nature kalme en onderdanige hond bij mensen woont die de rol van roedelleider niet op zich nemen dan voelt de hond zich aangewezen om de rol van roedelleider op zich te nemen. Dit is vaak het begin van gedragsproblemen, want de meeste honden zijn van nature volgens en geen leiders.

Jij bent de roedelleider

Om jezelf en je gezin als roedelleider neer te zetten is het belangrijk dat je altijd kalm en assertief bent. Maar hoe doe je dit? Om je te helpen kun je een persoon als voorbeeld nemen, een sterke leider. Dit kan een echt persoon zijn maar ook een tekenfilm figuur, zolang jij je maar kan inbeelden in die persoon. Gedraag je nu als deze persoon, haal diep adem, ontspan, schouders naar achter en borst naar voren. Wanneer je gewent raakt met deze energie en ook op die manier gaat communiceren met je hond zal je merken dat je hond ook verandert. Hij volgt je ineens keurig netjes; een bevestiging dat je de juiste energie uitstraalt.

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!