...

Lichaamstaal: van ontspanning tot spelen!

Een hond is net een open boek, je kunt zoveel herkennen aan de lichaamstaal. Is de hond gestresst, bang, dominant of juist heel onderdanig? In de komende artikelen zal ik verschillende soorten lichaamstaal behandelen. Wat zijn de kenmerken en waar kun je de gemoedstoestand van je hond aan herkennen?

Een ontspannen hond is te herkennen aan de ontspannen staart die naar beneden hangt, de oren staan overeind maar zijn niet gefocust. De hond is rustig de geluiden uit zijn omgeving aan het opnemen. Een hond in deze gemoedstoestand voelt zich vertrouwd en op zijn gemak, een moment om je als baas trots te voelen, dat is al een grote beloning voor je hond!

 

Ineens hoort je hond een andere hond, zijn lichaamstaal verandert naar alert. De staart komt omhoog, ongeveer horizontaal, verder is de staart ontspannen. Geen opstaande haren of een hele aangespannen staart. De oren zijn naar voren gericht, in de richting van de andere hond. Ook de ogen en de neus zijn hierop gefocust, vooral met de neus probeert je hond erachter te komen wie de andere hond is. De mond is gesloten en de hond staat iets naar voren gebogen.

 

Tijd om kennis te maken met de andere hond! Een vriendelijke begroeting, zoals in dit voorbeeld, is actief onderdanig. De hond laat zien geen kwade bedoelingen te hebben en wil kennismaken met de andere hond. De staart is naar beneden, maar niet tussen de benen. De oren staan naar achteren en sommige honden likken de kop van de andere hond. De voorpoot is iets van de grond en de hond maakt weinig en kort oogcontact. De honden ruiken aan elkaar, zo zeggen ze eigenlijk “Hoi ik ben Gigi, wie ben jij?”. Onzekere honden kunnen doorslaan met de lichaamstaal, de staart gaat iets tussen de benen, ze stellen zich té onderdanig op.

De kennismaking is geweest, nu is het tijd om te spelen! De houding van een hond die een andere hond uitnodigt om te spelen is heel opvallend. De hond maakt een soort buiging door de voorpoten bijna plat op de grond te leggen. De staart staat omhoog en kwispelt meestal. De oren staan omhoog en de bek van de hond staat open. Deze houding gaat samen met veel heen en weer springen.

 

Miranda van Oossanen-Geerlings
Dit bericht is geschreven door:

Miranda van Oossanen-Geerlings

Gedragsdeskundige Miranda is eigenaar van Alpha Hondenschool & -gedragscentrum Naast de hondencursussen werkt Miranda ook met “probleem honden”. Miranda schrijft regelmatig artikelen, van opvoeding, tot agressie en verlatingsangst. Miranda heeft ook regelmatig honden in haar eigen roedel die zij (her)opvoed en herplaatst.