Hoe maak je een pup zindelijk?

Een pup zindelijk maken staat of valt met het voorkomen dat de pup zijn behoefte in huis doet. Hoe meer tijd er wordt besteed aan het in de gaten houden van de pup in combinatie met het op tijd naar buiten brengen van de pup, hoe sneller de pup zindelijk zal zijn.

Ga dus op tijd met de pup naar buiten. Er zijn momenten waarop je kan verwachten dat de pup zijn behoefte wil doen, namelijk: als de pup geslapen heeft, als de pup gegeten of gedronken heeft, als de pup gespeeld heeft, kortom na een actie of slapen moet een pup vaak zijn behoefte doen. Neem dus na een actie of slapen direct de pup mee naar buiten en voorkom op deze manier dat de pup binnen zijn behoefte doet. Bij de meeste pups kun je ook aan zien komen dat hij zijn behoefte moet doen. Neem de pup op dat moment mee naar buiten en blijf buiten op het plekje waar de pup zijn behoefte mag doen, totdat de pup zijn behoefte doet. Beloon de pup uitbundig nadat deze zijn behoefte heeft gedaan.

Een pup zindelijk maken begint met een wandeling

Vaak wordt er net zolang gewandeld met de pup totdat deze zijn behoefte heeft gedaan om dan direct terug te gaan naar huis. Maar een pup vindt wandelen vaak leuker dan weer terug naar huis gaan. Op deze manier leert de pup dat je behoefte buiten doen betekent dat je weer terug naar huis moet. Dus de pup gaat zich aanwennen zijn behoefte buiten zolang mogelijk op te houden. Zodra de pup voldoende controle over zijn blaas krijgt, kan het voorkomen dat de pup buiten zijn behoefte helemaal niet meer doet. Want buiten je behoefte doen betekent einde pret en weer naar binnen.

Wanneer de baas na lang wandelen het opgeeft en met de pup naar binnen gaat, is de kans groot dat de pup binnen direct zijn behoefte doet. De pup moet namelijk erg nodig, aangezien hij zijn behoefte lang heeft opgehouden. Ga, nadat de pup zijn behoefte gedaan heeft op het plekje waar het mag, dus niet direct terug naar binnen, maar ga nog een stukje wandelen of spelen met de pup.

puppy uitlaten

Door de pup telkens aan te moedigen zijn behoefte te doen op een plek waar het mag, leert de pup dat hij eerst zijn behoefte moet doen voordat er gewandeld wordt. Ook kan er op deze manier een commando aan gekoppeld worden. Zo leert de pup zijn behoefte op commando te doen en dat kan erg handig zijn! Als de pup binnen zijn behoefte doet en je ziet het gebeuren (heterdaad), onderbreek dan het gedrag van de pup door deze rustig in zijn nekvel te pakken en naar buiten te brengen, zonder de pup te straffen! Wacht buiten totdat de pup zijn behoefte doet en beloon de pup hiervoor zoals eerder beschreven.

Als je te ver weg bent om de pup te pakken, probeer de pup dan door middel van schrik te laten stoppen met zijn behoefte te doen. Je kan bijvoorbeeld heel hard in je handen klappen of gebruik maken van een ‘schrikcorrectie’ mits deze door uw instructeur is uitgelegd tijdens de puppybegeleiding op de hondenschool.
Het heeft geen zin om de pup achteraf te corrigeren. Pups kunnen alleen een verband leggen met gebeurtenissen op heterdaad of die 1 à 2 seconden geleden gebeurt zijn.

Leestip: Een nieuwe hond. Vergeet hier niet aan te denken!

Schuldig gedrag

Sommige mensen denken dat de pup wel degelijk weet dat hij kort daarvoor zijn behoefte gedaan heeft, doordat de pup zich ‘schuldig’ gedraagt. Dit is echter niet het geval! Het ‘schuldige’ gedrag ontstaat als volgt:

Je komt binnen en ziet dat de pup zijn behoefte in huis heeft gedaan. Je wordt boos en sleept misschien de pup wel mee naar de plaats van het ‘ongeval’ en moppert op de pup. Doordat de pup zelf het verband met een gebeurtenis langer dan 2 seconden geleden niet kan leggen, leert de pup in eerste instantie alleen maar dat jij plotseling boos kan worden als je even weg bent geweest. De volgende keer dat je even weg bent geweest, zal de pup zich dus schuldig gedragen als je binnenkomt, ongeacht of hij wel of niet zijn behoefte binnen heeft gedaan. Want het zou zo maar kunnen dat je boos wordt.

Na verloop van tijd kunnen pups wel leren een verband te leggen tussen uw plotselinge boosheid en het aanwezig zijn van een plasje of ontlasting in huis, doordat je steeds boos wordt als je even weg bent geweest en er een plasje of ontlasting in huis ligt als  je terug komt.

De pup leert hier echter niet van hoe dit te voorkomen, aangezien de pup niet het verband kan leggen met het doen van zijn behoefte enige tijd geleden. De pup zal door deze training dus niet zindelijk worden, maar wordt er alleen maar onzeker en bang van, waardoor er stress ontstaat. En stress veroorzaakt juist dat de pup meer moet plassen of poepen, dus het kan zelfs averechts werken op het zindelijk maken.

Een pup niet achteraf straffen dus!

Het is bovendien nog beter een pup niet te straffen in het kader van de zindelijkheidstraining. Er bestaat namelijk een kans dat de pup leert dat hij gestraft wordt als hij zijn behoefte doet in jouw aanwezigheid. De pup durft dan ook buiten zijn behoefte niet te doen als je met de pup wandelt. De pup zal dus alleen stiekem nog zijn behoefte durven doen als je er niet bij bent. En dat is dus vaak in huis.

Ook is het niet eerlijk een pup te straffen voor iets waar de pup niets aan kan doen, een pup moet zijn behoefte doen. Aan ons de taak de pup duidelijk te maken dat dit buiten moet en daarvoor de pup ook de kans te geven, door de pup op tijd mee naar buiten te nemen.

Beloon je pup

Het beste is de pup te leren dat je behoefte buiten doen erg leuk is en een beloning oplevert. Maak buiten plassen zo leuk mogelijk. Bijvoorbeeld door een speeltje mee naar buiten te nemen die de pup pas krijgt als hij zijn behoefte gedaan heeft of geef de pup iets lekkers. Pas als de pup goed zindelijk is kunnen de beloningen in de vorm van speeltjes of koekjes afgebouwd worden door in plaats hiervan de hond een knuffel te geven en met de stem te belonen.

Heb geduld met de zindelijkheidstraining. Sommige honden zijn binnen enkele weken zindelijk, anderen doen er soms maanden over.

 

Miranda van Oossanen-Geerlings
Dit bericht is geschreven door:

Miranda van Oossanen-Geerlings

Gedragsdeskundige Miranda is eigenaar van Alpha Hondenschool & -gedragscentrum Naast de hondencursussen werkt Miranda ook met “probleem honden”. Miranda schrijft regelmatig artikelen, van opvoeding, tot agressie en verlatingsangst. Miranda heeft ook regelmatig honden in haar eigen roedel die zij (her)opvoed en herplaatst.