...

Van baby tot peuter

Tussen een hond een een baby zullen weinig problemen optreden, baby’s zijn nog niet zo bewegelijk en de hond en baby hebben nog weinig contact met elkaar. Maar zodra je baby zich ontwikkeld tot een peuter gaan er wat dingen veranderen.

Omgang tussen peuter en hond

De peuter zal gaan kruipen en dan is de hond ook wel erg leuk om mee te spelen! Blijf jezelf eraan herinneren dat een hond een hond is en ook zal reageren als een hond. Je peuter heeft nog geen idee wat het verschil is tussen de comminicatie van mens en hond. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om hier toezicht te houden.

hond en peuter

Rangorde

De hond moet de laagste plek in de roedel (het gezin) hebben. Je peuter begrijpt dit principe nog niet en kan de hond ook niet wijzen op zijn plek in de rangorde. Je peuter staat hoger in de rangorde omdat jij als ouder (met de hoogste rang) aanwezig bent. Wees als ouder altijd in controle over het contact tussen de peuter en de hond.

Ten slotte; Laat je peuter nooit alleen met je hond, ook niet voor maar 1 minuutje.

Miranda van Oossanen-Geerlings
Dit bericht is geschreven door:

Miranda van Oossanen-Geerlings

Gedragsdeskundige Miranda is eigenaar van Alpha Hondenschool & -gedragscentrum Naast de hondencursussen werkt Miranda ook met “probleem honden”. Miranda schrijft regelmatig artikelen, van opvoeding, tot agressie en verlatingsangst. Miranda heeft ook regelmatig honden in haar eigen roedel die zij (her)opvoed en herplaatst.