...

Waarom begraven honden dingen?

Jouw hond doet het waarschijnlijk ook wel eens; een speeltje of bot begraven. Tussen je mooie planten in de tuin, tussen de kussens van je bank of in de wasmand, ze vinden altijd wel een geschikte plek. Maar waarom doen honden dit?

Het antwoord is simpel: Instinct.
Het natuurlijke instinct van honden is om “zijn” voedsel, speeltje of andere bezitting veilig te stellen. Waarom? Vroeger moesten honden dit doen om te overleven.

Honden in het wild

De voorouders van de huidige hond moeten jagen voor hun voedsel. Jagen kost veel energie en het duurde soms lang voordat ze een prooi te pakken hadden. Daarnaast hadden ze na het doden van de prooi concurrentie van andere jagers, die op de geur van het vlees afkomen. Soms was de prooi te groot om in één keer op te eten. De oplossing voor beide problemen was begraven! Door het te begraven creëerde ze een soort van natuurlijke koelkast. Andere jagers konden het voedsel niet of moeilijker ruiken, de prooi bleef lager vers én de smaak van aarde was een lekkere bijkomstigheid.

Waarom hebben honden begraven dingen nu dan nog?

Tegenwoordig hoeven honden bij hun baasje zich geen zorgen te maken over hun maaltijd. Een reden om hun voedsel te begraven is er dus niet direct zoals dat bij hun wilde voorgangers was. Maar toch begraven onze honden soms nog een bot of een speeltje! Dit kan komen door een aantal redenen:

Instinct

Ondanks dat honden al eeuwen lang bij mensen wonen en niet meer hoeven te jagen voor voedsel gaat het natuurlijk instinct nooit weg! Het zit van nature in ze!

Te veel

Een andere mogelijkheid kan zijn dat je je hond te veel speeltjes, botten of hondenkoekjes geeft. Omdat ze niet alles tegelijk kunnen opeten of mee spelen zullen ze bepaalde dingen begraven of verstoppen zodat ze hier later mee kunnen spelen of het op kunnen eten. Heel slim dus!

Het is duidelijk dat uw hond geen zorgen te maken over te gaan honger. Dus waarom is ze nog steeds dingen te begraven? Een aantal redenen:

Verveling

Als je hond zich verveelt is het niet ongewoon dat als jij bijvoorbeeld even weg bent dingen op te graven om mee te spelen. Bijvoorbeeld dat ene botje achter de bank, of dat speeltje onder zijn hondenkussen. Maar soms ook schoenen of de afstandsbediening.

Lees meer:

Waarom likken honden?
Waarom jankt of piept mijn hond?
Waarom geeft je hond een duwtje met zijn neus?
Waarom steekt mijn hond zijn hoofd uit het autoraam?

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!