...

Hoe knip ik de nagels van mijn hond?

Te lange nagels zorgen voor veel ongemak bij je hond. Veel baasjes vinden het eng om de nagels te knippen omdat ze bang zijn de hond pijn te doen, vooral bij honden met donkere nagels is het knippen van de nagels inderdaad lastig. Begin zo vroeg mogelijk met oefenen zodat nagels knippen voor jou en je hond een routine klus is. Maar wanneer zijn de nagels van je hond nu te lang en hoe knip je deze op de juiste manier?

Knip de nagels van je hond met een nagelknipper

Er bestaan 2 soorten nagelknippers, namelijk:
Guillotine nagelknipper: Deze knipper is vooral geschikt voor grote honden soorten. Deze knipper heeft een gaatje waar de nagel in gestoken wordt.
Nagelschaartje: Dit schaartje is vooral geschikt voor kleinere honden soorten. Hier kan de nagel niet ingestoken worden.

De juiste lengte

Het nakijken van de nagels kan heel snel en gemakkelijk. Laat je hond staan op een harde, egale ondergrond, bijvoorbeeld buiten op straat. Raken zijn nagels de grond aan en gaan hierdoor de tenen en beetje omhoog staan? Dan zijn de nagels te lang en moeten ze geknipt worden. De nagels moeten een paar milimeter van de grond af staan, dat is de ideale lengte.

De juiste lengte van de nagels

De juiste lengte van de nagels

Binnenkant van de nagel

De reden dat veel baasjes het eng vinden om de nagels van hun hond te knippen komt door het “leven” in de nagel. Het leven is erg gevoelig en als je hierin knipt kan het ook hevig bloeden, meestal stopt het bloeden vanzelf maar het is pijnlijk voor je hond.
Als je de nagels van je hond gaat knippen is het belangrijk dat je weet waar het leven in de nagel zit. Bij witte of lichtgekleurde nagels is dit gemakkelijk te zien, als je de poot van je hond in het licht houd zie je de roze kleur van het leven in de nagels. Je kunt dus precies zien tot hoever je de nagels kunt knippen. Bij honden met zwarte of donkere nagels is dit een stuk lastiger, soms helpt het vochtig maken van de nagel ( bijvoorbeeld met een beetje speeksel) om het leven te kunnen zien. Daarnaast kun je ook voorzichting met de nagelknipper in de nagel knijpen, trekt je hond zijn poot terug dan zit je waarschijnlijk in de buurt van het leven. Ga dan met de nagelknipper een stukje naar beneden en probeer het opnieuw. Trekt de hond zijn poot niet meer terug, dan is de kans heel groot dat je goed zit. Vind je het zelf eng om de nagels van je hond te knippen, ga dan eens langs de dierenarts of trimsalon zodat zij je kunnen helpen.

Het knippen

De een vind het makkelijk als de hond staat, de ander als de hond ligt. Bekijk zelf wat voor jou en je hond het beste is. Pak de poot van je hond vast en pak met je duim en wijsvinger de teen van de nagels die je wil gaan knippen. Heb je de juiste positie bepaald? Knip dan door 1 keer goed in de nagelknipper te knijpen een stukje van de nagel af.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!