...

Afghaanse Windhond

Hoogte63-74 cm

Gewicht23-28 kg

De Afghaanse windhond is elegant, maar onder zijn lange vacht klopt het hart van een jager. Hij werd gefokt om te jagen op hazen en reeën op het ruige terrein van zijn geboorteland Afghanistan. Vandaag de dag heeft hij nog steeds een sterk instinct om te rennen en jagen.

Bij een Afghaanse windhond hoort veel tot vachtverzorging! Ze zijn ook erg actief, ze moeten elke dag kunnen rennen. Een hondensport zoals behendigheid of flyball past goed bij ze. Als je in de behoeften van de Afghaanse windhond voorziet is het een kalme, rustige hond. Door hun jachtinstinct kan het voorkomen dat ze achter katten of andere kleine dieren aan rennen, hou hier rekening mee. Hij kan ook ernorm goed springen!

Wist je dat?

  • De Afghaanse vacht kan voorkomen in elke kleur of combinatie van kleuren, waaronder zwart en bruin zijn.
  • De Afghaanse windhond staat bekend om zijn verre blik, lang, zijdeachtig kuif, mooie vacht, prominente heupbeenderen en de ring staart.

De Afghaanse windhond komt uit Afghanistan, maar er is weinig bekend over zijn vroege geschiedenis of hoe lang hij heeft bestaan.Het ras bestaat zeker al meer dan 200 jaar en waarschijnlijk veel langer. Uit studies blijkt dat de Afghaanse afstamt van een van de oudste vormen van honden.

In Afghanistan was goed het verschil per regio te zien. Honden uit bergachtige gebieden waren compacter met een donkere, zwaardere jassen, terwijl woestijn wonende honden meer slank waren, met vachten die lichter en meer volume hadden. Ze werden gebruikt om te jagen op herten en antilopen, maar ook hazen, wolven en jakhalzen. Britse militaire officieren brachten de honden naar het Westen maar de Afghaanse windhond is daar uitgestorven door de voedseltekorten waardoor en niet meer gefokt werd. In 1920 werden er weer honden geïmporteerd naar Schotland vanuit het woesttijdachtige Afghanistan. Een deel van de berg-achtige honden werden verzonden vanuit Kabul naar Engeland in 1925.

Afghanen doen er alles aan extremen. Ze zijn drama queens en voedsel dieven, bazig en ondeugend. Ze hebben een hoge prooidrift en veel beweging nodig. Ze kunnen een snelheid van 64 km/u bereiken, dat is net zo snel als een volbloed renpaard! Dit kunnen ze doordat de heupen hoog en verder uit elkaar staan. Hierdoor kunnen ze snel van richting veranderen. De Afghaanse Windhond is langschedelig, hierdoor kunnen ze veel meer zien dan kortschedelige honden. Die hebben een gezichtsveld van 180 graden, bij de Afghaanse Windhond is dit 270 graden. De lange vacht zorgt ervoor dat de Afghaanse Windhond een prachtige uitstraling heeft, maar vergeet niet; het is een jachthond!

 In Afghaanse honden, kunnen gezondheidsproblemen voorkomen zoals heup-en elleboogdysplasie, juveniele cataract, thyroiditis, een auto-immuunziekte die de schildklier vernietigt, larynx verlamming, en bloeden aandoeningen, zoals ziekte von Willebrand.

De Afghaanse windhond heeft lange, dikke, zijdeachtig vacht met een fijne structuur. De vacht hoeft niet te worden geknipt of bijgesneden. De finishing touch is een kuif van lang, zijdeachtig haar. Vachtverzorging  is een essentieel onderdeel van het leven met een Afghaanse. Borstel en kam de Afghaanse dikke, zijdeachtig vacht om klitten te voorkomen. De Afghaanse windhond verhaart matig.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!