...

Golden Retriever


Hoogte51-61 cm

Gewicht25-36 kg

Vrolijke, makkelijk te trainen en enthousiaste honden, de Golden Retriever wordt ook wel de perfecte gezinshond genoemd. Goldens hou van iedereen, vooral kinderen, en kunnen goed opschieten met nieuwe mensen en vreemde honden. De Golden is een actieve hond, apporteren vinden ze geweldig! Het ras is trouw, intelligent en heeft een stabiel temperament. Ze worden dan ook vaak gebruikt als hulphonden.

De Golden is ontwikkeld om een ​​werkende retriever te zijn, en dat betekent dat mentale uitdagingen en beweging een must is voor deze honden.

Net als veel andere rassen die zijn ontwikkeld om te jagen, heeft de Gouden afgeweken in verschillende soorten – in de eerste plaats de pluizige, teddybeer Goldens van de show ring en de slankere, donkerder, kleinere sporters populair als jacht metgezellen en hond-sport concurrenten.  Jacht en sport honden kunnen een beetje te energiek zijn voor veel gezinnen, let hier op bij de aanschaf van je Golden Retriever.

Hij blinkt uit in alle hondensporten, met inbegrip van behendigheid, gehoorzaamheid, flyball, en apporteren.  Leer hem trucjes en daag hem uit met puzzel hondenspeelgoed om zijn hersenen uit te dagen. Vaak is het mentale werk net zo bevredigend – en net zo vermoeiend – als lichaamsbeweging, maar je kunt lichaamsbeweging niet uitsluiten.

Wist je dat?

De Golden Retriever heeft een dichte, waterafstotende dubbele vacht die voorkomt  in verschillende tinten van goud. 

De Golden is een van de rassen die tijdens de hond-liefhebbende Victoriaanse tijdperk is ontstaan. De rassen in zijn achtergrond waarschijnlijk opgenomen een gele retriever, de Tweed Water Spaniel, retrievers en een rode setter. Dudley Marjoribanks wordt over het algemeen toegeschreven als de eerste fokker die bekend zou worden met Golden Retrievers, maar recent onderzoek naar stamboeken, oude schilderijen en andere bronnen blijkt dat honden vergelijkbaar is met de Golden Retriever, mogelijk een soort setter, bestond voor Dudley begonnen met het fokken.De honden waren eerst bekend als de gele retrievers, dit werd laten omgezet in de Golden Retriever.

Het kenmerk van de Golden is zijn vriendelijke, zachte natuur. Goldens zijn flexibel en mensgericht, en deze kenmerken staan aan de top van de lijst van redenen waarom mensen van hen houden. Helaas betekent de populariteit van het ras dat ook broodfokker met de Goldens gaan fokken.  Hierbij wordt geen enige poging gedaan om hun zoete, zacht karakter te behouden. Wil je een puppy ga dan altijd naar een erkende fokker!

Golden Retrievers zijn jachthonden, zoals eerder beschreven moet je als eigenaar de hond voldoende mentale en lichaamelijke uitdaging geven. Ga elke dag een lang stuk met hem wandelen, fietsen of hardlopen. Zo zorg je ervoor dat je Golden gelukkig is, zich niet verveeld en je de kans op probleemgedrag minimaliseert.

Golden Retrievers ziet er mooi uit, maar zijn ze gezond? Een individuele Golden kan dit zeker zijn, maar het ras als geheel kan worden beïnvloed door een aantal gezondheidsproblemen.

Op de top van de lijst van gezondheidsproblemen in het ras is kanker.  Sommige dierenartsen noemen Goldens “Kanker retrievers,” en behandelingen voor deze ziekte kan emotioneel en financieel verwoestend zijn. Het is niet bekend in hoeverre de kanker genetisch is of hoe het precies wordt overgedragen van de ene generatie naar de volgende, maar door de torenhoge kans op kanker bij Golden Retrievers wordt vermoed dat er zeker een erfelijke factor in zit.

Goldens ook last hebben van een hoge incidentie van de pijnlijke heupen; een genetische misvorming bekend als heupdysplasie, die ontstaat wanneer de kop van het dijbeen niet goed past in de heupkom. Epilepsie, hartproblemen en allergieën komen ook voor.

De vachtverzorging bij de Golden Retriever valt mee, maar deze actieve honden kunnen wel eens een bad gebruiken. Bijvoorbeeld na het zwemmen, rollen in de modder etc. De oren moet ook goed droog gehouden worden, om oorontstekingen te voorkomen. Controleer de oren wekelijks, vertrouw je het niet ga dan even langs de dierenarts.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!