...

Groenendaeler


Hoogte58-62 cm

Gewicht20-30 kg

De zwarte, langharige vacht geeft deze Belgische Herdershond een sfeer van elegantie, maar laat je niet voor de gek houden. Er is veel meer aan deze hond dan alleen schoonheid. Hij is zeer energiek en moet beschikken over een baan die het gebruik van zijn intelligentie maakt.

Zijn hoge energie-niveaus vereist veel meer activiteit dan een eenvoudige wandeling. Kies dit ras alleen als je een sportief persoon bent en graag activiteiten zoals hardlopen, fietsen en wandelen doet. Hij is ook zeer geschikt voor de hondensport waaronder behendigheid, flyball, schapendrijven en gehoorzaamheid. De Groenendaeler is alert en waaks, maar hij heeft ook een speelse kant.

Wist je dat?

Hij is de langeharige zwarte variant van de vier Belgische herdershonden.

Als je kijkt naar een groenendaeler zie je een elegante hond met een vierkant lichaam, wigvormig hoofd, driehoekige oren, donkerbruine ogen, en een lange zwarte vacht met vooral veel haar rond de nek, op de rug van de benen, en op de staart.

Laat in de 19e eeuw raakte de Europese hondenfokkers geïnteresseerd in het ontwikkelen van honden uit hun eigen land. In België werd vastgesteld dat er in 1891 vier typen herdershonden waren, elk met zijn eigen uiterlijk. Degene met een lange, zwarte vacht, werd officieel bekend als de Groenendael in 1910. De fokker was Nicolas Rose,  waarvan de namen van zijn honden nog steeds te zien zijn in stambomen van de hedendaagse Groenendaelers.

Gevoelig, zeer intelligent, zeer actief, en beschermend, de Groenendaeler is voor mensen die ervaring hebben met herders en de hond voldoende beweging kan geven. Ben je een hardloper of fietser of neem je graag deel aan hondensporten, zoals behendigheid en flyball, dan is de Groenendaeler wellicht een goede match. Andere activiteiten die ervoor zorgen dat je hem bezig houd zijn rennen en spelen in een tuin met een andere hond, apporteren, en het beoefenen van gehoorzaamheid oefeningen. Net als elke andere hond zullen ze zich gaan vervelen als ze onvoldoende beweging en mentale uitdaging krijgen wat tot gedragsproblemen kan leiden.

Gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij een Groenendaeler zijn heup-en elleboogdysplasie, progressieve retina atrofie, staar, kanker en epilepsie.

De Groenendaeler heeft een dubbele vacht die twee keer per jaar zwaar verhaart. Door de lange haren op zijn achterpoten en rug kunnen gemakkelijk klitten ontstaan, kam de hond om klitten te voorkomen. Dit is niet alleen erg vervelend voor de hond maar kan ook gevaarlijk zijn, zo kunnen er wonden onder de klitten ontstaan.

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!