...

Ierse wolfshond


Hoogte71-79 cm

Gewicht40-60 kg

De Ierse Wolfshond stapte direct uit van een middeleeuws wandtapijt. Zijn naam impliceert felheid, maar hij is de zachtste honden. Gezien zijn enorme grootte een essentieel kenmerk. De Ierse Wolfshond heeft vele prachtige eigenschappen, maar hij is lang niet voor iedereen. Zijn reusachtige grootte en tragisch korte levensduur zijn slechts twee van de factoren die je moet overwegen voordat je voor de Ierse wolfhond kiest.

De Ierse wolfshond is een enorm groot ras. Zijn enorme omvang is vaak wat trekt mensen, maar het nadeel is een hartverscheurend korte levensduur van zes tot acht jaar.

Kies de Ierse Wolfshond als je een ruime woning met een grote omheinde gebied hebt waar hij veilig kan rondlopen. Zijn grote, benige lichaam kan ontwikkelen eelt als hij wordt gedwongen te gaan liggen op een harde ondergrond, en hij heeft genoeg ruimte om te uit te strekken.

Wist je dat?

Als je kijkt naar een Ierse Wolfshond, zie je een hond van grote omvang en indrukwekkende verschijning met donkere ogen, kleine oren, en een ruwe vacht die kan grijs, gestroomd, rood, zwart, wit of beige.

De Ierse Wolfhond hoort tot de groep windhonden.

De Ierse Wolfhond werd vroeger gebruikt om men te beschermen tegen wolven. Door de eeuwen heen kreeg de Ierse Wolfhond de interesse van een aantal koninklijke hoven, waaronder die van Engeland Edward III, Hendrik VIII, en Elizabeth I, alsmede van Frankrijk Hendrik IV. De honden werden ook gepresenteerd als koninklijke geschenken aan de rechtbanken van Zweden, Denemarken en Spanje.

Helaas voor de Wolfshonden, ze deden hun werk een beetje te goed. Door de 18de eeuw, was hun aantal gedaald. Ze waren niet meer nodig, omdat in Groot-Brittannië en Ierland wolven op het punt van uitsterven stonden. The Earl of Chesterfield klaagde in 1750 dat hij niet in staat was geweest om een ​​van de honden te verkrijgen, omdat het ras was zo zeldzaam. De grote honden kunnen zijn vervaagd in de geschiedenisboeken was het niet voor de inspanningen van Captain George Graham. In 1862 slaagde hij erin om enkele van de weinige overgebleven Wolfshonden te verkrijgen en kruiste ze met Schotse Deerhounds, de Tibetaanse Barzoi, een Pyreneese wolfshond, en een Duitse Dog. Het duurde 23 jaar om het ras te herstellen.

Ondanks zijn grote omvang is de Wolfshond bekend om zijn rustige manieren en zacht karakter. Gelukkig zijn grootte is genoeg om indringers af te schrikken.

Windhonden worden aangetrokken door beweging, en de Wolfshond zal jagen op katten en andere kleine harige dieren als hij ze ziet lopen. Als hij wordt opgevoed met andere dieren op jonge leeftijd, echter, kan de hond leven met katten of kleine honden. 

In Ierse wolfshonden, gezondheidsproblemen zijn heup-en elleboogdysplasie, ziekte van von Willebrand, progressieve retina atrofie en maagtorsie.

Heup-en elleboogdysplasie zijn gewrichtsproblemen die kunnen leiden tot kreupelheid en hevige pijn bij de hond. Een operatie is dan noodzakelijk.

Ierse wolfshonden ook last hebben van een zeer hoog percentage van botkanker (osteosarcoom), meestal in een van hun benen. Het is niet precies bekend waarom dit zo is, maar er is vrijwel zeker een genetische component.

De Wolfshond heeft een ruwe vacht die is vooral taai en lang boven de ogen en onder de kaak. Veel verzorging wordt gedaan om de hond een perfecte uitstraling in de showring, maar voor een huisdier eigenaar van de vacht is gemakkelijk te onderhouden.

Borstel of kam de ruige vacht om dode haren te verwijderen en te voorkomen dat er klitten ontstaan. De dubbele vacht werpt matige hoeveelheden het hele jaar door, maar gaat niet door een zware jaarlijkse of tweejaarlijkse verharingsperiode.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!