...

Jack Russell Terriër


Hoogte27-38cm

Gewicht4-7 kg

Ze zijn gemaakt voor actief werk, en het is waar ze van houden en waar ze gedreven in zijn. De Jack Russel heeft een baan nodig en veel beweging en mentale uitdaging. In zijn eindeloze verlangen om te graven, blaffen en onderzoeken moet worden voorzien! Vooral graven is zijn ding. Het is de erfenis van zijn oorspronkelijke werk: het uitroeien van ongedierte op de boerderijen waar hij vandaan komt.

Hij houdt van wandelen, fietsen, rennen en springen. Zorg er ook voor dat je de hond dit kan bieden, anders is het een vervelende en ondeugende onruststoker in huis. Zolang hij voldoende lichaamsbeweging en stimulatie voor zijn snelle geest krijgt, is hij perfect in staat om te gehoorzamen.

Wist je dat?

Jack Russell / Parson Russell Terriers zijn er in 3 typen vacht: glad, broken en ruw. Het belangrijkste verschil is de lengte van de toplaag en de afwezigheid of aanwezigheid de lange haren op de uiteinden.

Wanneer Oxford student Jack Russell (1795-1883) een terriër met de naam Trump had gehaald en verliefd op hem werd was een ras geboren. Met behulp van Trump, de vossenjacht  Russell ontwikkelde een onderscheidende stam van Fox Terrier die werd gekend voor haar passie voor het volgen van de vos. De honden stond voor hun compacte, flexibele borst en  lichaam voor het achterna gaan van vossen, lange benen voor het volgen van de honden, witte kleur met slechts een stukje van donkere tan over elk oog en oor, een stip van kleur aan de basis van de staart, en een vacht die beschermend was in allerlei weersomstandigheden.  De rassen in hun achtergrond waren waarschijnlijk de Old White Engels Terrier, nu uitgestorven, en een black and tan terriër. De honden kregen de naam van hun stichter.

 

Leven met een Jack Russel is een oefening in geduld, maar de mensen die van hem houden willen niet meer anders. Dit is een vriendelijke, uitgaande hond maar ook speels en aanhankelijk. Hij houdt van werken, en voor hem werken betekent het zoeken naar prooi, variërend van muizen en mollen aan de traditionele vos. Dat kan hem lastig maken tenzij je in staat zijn om zijn energie, intelligentie en vastberadenheid te gebruiken in een hondensport zoals behendigheid flyball of speuren of grondoefeningen.

Katten en andere kleine huisdieren moeten oppassen. De Jack Russel ziet ze van nature als prooi. Dit geldt ook voor konijnen, cavia’s en andere kleine huisdieren. Als je de Jack Russel als pup in huis neemt en hij opgroeit met andere huisdieren kunnen ze zeker samenleven.

De waarheid is dat de Jack Russell Terrier is een vrij gezonde hond, hoewel er wel een aantal gezondheidsproblemen in het ras voorkomen. Zijn fel beschermende liefhebbers doen alles wat ze kunnen om die problemen onder controle te houden. Gedocumenteerde voorwaarden zijn onder meer problemen met de ogen, zoals glaucoom, progressieve retina atrofie en staar, aangeboren doofheid en patella luxatie.

De ruwharige Jack Russel moet 2 keer per jaar geplukt worden bij de trimmer. De gladharige en broken Jack Russel hebben weinig vachtverzorging nodig, alleen af en toe even borstelen.

 Knip de nagels wanneer nodig, meestal elke week of twee. Controleer de oren wekelijks op vuil, roodheid of een slechte geur die een infectie kunnen duiden. Poets de tanden ook regelmatig om gebitsproblemen te voorkomen.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!