...

Leonberger


Hoogte65-80 cm

Gewicht55-70 kg

De Leonberger dankt zijn naam van zijn leeuwachtige verschijning. Hij is een Duits ras, een reus met een gewicht tot 70 kilo. Men gelooft dat hij is ontwikkeld tijdens het Victoriaanse tijdperk door het kruisen van een Landseer Newfoundlander met een langharige Sint Bernard, met Pyreneese Berghond en Saint Bernard later toegevoegd aan de mix.

De Leonberger heeft veel goede kwaliteiten, maar vanwege zijn grote omvang, overvloed van bont en de kans op vernietiging rond het huis als hij niet onder toezicht of getraind is, is hij niet de gemakkelijkste hond om te leven met. En zoals de meeste grote rassen, hij is gevoelig voor veel gezondheidsproblemen en heeft een korte levensduur van slechts zes tot acht jaar.

De Leonberger is zeer actief, niet alleen in de puppy-tijd, maar ook als een volwassene. Hij heeft dan ook een uur beweging per dag nodig, minimaal. Naast wandelen of hardlopen kun je ook met hem aan behendigheid doen of laat hem een karretje trekken.

Wist je dat?

Leonbergers hebben een leeuwachtige manen op de hals en borst.

De Leeuw, zoals hij de bijnaam, kan rommelig en destructief leven. Hij is slordig als hij eet en drinkt, hij houdt van spelen in de modder en water, en hij is een graver.

De Leonberger is een geweldige metgezel voor een actieve persoon die niet kieskeurig over het hebben van een nette woning.

De Leonberger is een goede familie hond, maar vanwege zijn grote omvang, moet hij worden begeleid rond peuters, zodat hij ze niet per ongeluk omver loopt.

De Leonberger is uitgevonden in Duitsland in het midden van de negentiende eeuw, toen het Victoriaanse tijdperk rage voor honden begon. De honden werden met succes op de markt gebracht door de Duitse maker, Heinrich Essig van Leonberg, en was populair bij beroemdheden en rijke mensen van de tijd. Hoewel Essig was niet detaillistisch was als het ging om het houden van fokdagboeken, beweerde hij dat hij langharige Sint Bernards, zwart en wit (Landseer) Newfoundlanders en een witte Pyreneese Berghond had gebruikt om de Leonberger te creëren  Lokale boerderij en slager honden kunnen ook hebben bijgedragen aan de mix.

Na de dood van Essig’s in 1889, bleef zijn neef de honden fokken en kwam met de bruine/fawn kleur en zwart masker zoals wij het ras vandaag de dag kennen. Minder dan twee decennia later, was het ras bijna uitgestorven als gevolg van de plunderingen van Wereldoorlog I. Slechts 25 bleken nog steeds bestaan​​, en slechts met vijf kon er gefokt worden. Het lukte de fokkers gelukkig om het ras te redden.

De Leonberger heeft een reputatie als een vriendelijke reus, maar heeft net als elke andere hond opvoeding nodig. Ook heeft hij mentale en fysieke uitdagingen nodig zoals het trekken van een karretje of het dragen van een rugzak, zo heeft je de Leonberger een taak!

Leonbergers hebben een aantal gezondheidsproblemen die een zorg kunnen zijn, vooral als je hem niet van een erkende fokker koopt. Ze hebben risico op orthopedische problemen, zoals heup-en elleboogdysplasie, maar ook oogziekten, waaronder staar zijn een bron van zorg. Andere ziekten die invloed kunnen zijn omvatten kanker en bloat / maagtorsie.

De Leonberger heeft een prachtige dubbele vacht die wordt geleverd in leeuw gele, gouden of rood-bruin. Kam de bevedering op de oren, poten en staart om klitten te voorkomen. Reinig de oren als dat nodig is en trim de nagels. Poets de tanden voor een goed en gezond gebit.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!