...

Schotse Herdershond

Hoogte51-61 cm

Gewicht23-34 kg

De Schotse herdershond, ookwel Collie genoemd,  is vriendelijk, aanhankelijk en gevoelig, bekend van de tv show “Lassie” maar Collie pups  zijn niet vanaf geboorte al volledig getraind en klaar om Timmy te redden.

Er zijn twee soorten Schotse herdershonden. De meest voorkomende is de Rough Collie (langharige schotse herdershond), de klassieke Lassie, met een lange vacht. De Smooth Collie(kortharige schotse herdershond) heeft een korte, dichte en vlakke vacht met veel ondervacht. In de showring ze worden beschouwd als hetzelfde ras en worden beoordeeld door dezelfde standaard.

Ze zijn een uitstekende keuze als een familiehond en kunnen goed opschieten met andere huisdieren. Hun oorspronkelijke taak was het hoeden van bijvoorbeeld een kudde schapen, respecteer dit instinct en ga bijvoorbeeld met je Collie op schapendrijven.

Kleuren voor beide rassen zijn sable en wit, wit, tri-kleur, en blue merle. De witte Collie heeft nog steeds een sable en wit hoofd, maar het lichaam is bijna volledig wit.

Rough Collies verharen het hele jaar door en vervangen de vacht twee keer per jaar, tijdens die periode kun je gemakkelijk massa’s los haar uit de vacht kammen. Ze moeten regelmatig geborsteld worden om klitten te voorkomen. Smooth Collies vervangen de vacht niet maar verharen meer dan de Rough Collie tijdens de niet-rui dagen.

Als hoeden ras, is de Collie gefokt om de hele dag te werken. Een uur beweging per dag is dan ook minimaal nodig. Als hij klaar is met zijn werkzaamheden voor de dag, hij is een rustige huishond.

Wist je dat de Schotse Herdershond:

Collies hebben geen “doggie geur” ​​zolang ze regelmatig worden geborsteld.

De tv-show “Lassie” heeft de Collie beroemd gemaakt.

Geschiedenis Schotse Herdershond

De voorouders van de Collie werkte als herdershonden in de Schotse hooglanden.  Zij kunnen hun naam aan een Schotse ras van zwarte-faced bergschapen genoemd Colley. Er is niet veel bekend over hun afkomst, herders zijn meer geïnteresseerd in het werk capaciteit dan in het houden van stambomen of stamboeken.

Koningin Victoria, die vaak in Schotland op vakantie was in Balmoral Castle, werd verliefd op Collies in de jaren 1860. Koninklijke bescherming veroorzaakte een vraag naar het ras. Ze gingen van hulpjes van herders naar gekoesterde metgezellen van de rijken.

De Collie werd inmens populair door het grote succes van de tv-show ‘Lassie’, die in Nederland uitgezonden werd van 1962 tot 1980.

Gedrag Schotse Herdershond

De Schotse Herdershond is een hoedenras, wat betekent dat hij slim is, snel kan leren en zeer afgestemd is op zijn baas. Terwijl hij lang niet zo intens is als de Border Collie en de Australian Shepherd, heeft de Collie dagelijkse mentale uitdagingen en voldoende beweging nodig.

Collies genieten van de aandacht die wordt geleverd met het uitvoeren van, of het doen van trucs of concurreren in behendigheid, gehoorzaamheid of schapenhoeden. Dit is dat ook een perfect ras als je een hond zoekt om actief deel te nemen in de hondensport!

De Schotse Herdershond heeft ook de neiging in je hielen te bijten bijvoorbeeld tijdens het spelen, hoewel het misschien interessant is om het instinct in actie te zien, is het niet een gedrag dat moet worden toegestaan.

Gezondheid Schotse Herdershond

Oogproblemen zijn een ernstige zorg in het ras. Een van de meest hardnekkige is progressieve retina atrofie (PRA). De meeste collies hebben een gendefect, dat hun uitermate gevoelig maakt tegenover bepaalde ontwormingsmiddelen. Collies die met deze producten ontwormd worden zullen zware neurologische symptomen (tot de dood) vertonen.

Vachtverzorging Schotse Herdershond

Beide rassen van Collie hebben dubbele vacht, wat betekent dat ze een dikke, zachter ondervacht en een dunner, vlakkere oppervacht hebben.
De Rough Collie heeft een prachtige, volumineuze vacht die eruit ziet alsof het veel onderhoud vraagt, maar dat doet het niet. Af en toe borstelen zal de vacht gezond en wirwar-vrij houden. Tijdens de ruiperiode (2x per jaar) heeft de vacht iets meer verzorging nodig. De Smooth Collie’s vacht is een fluitje van een cent om te onderhouden. Borstel hem af en toe om dode huidcellen en haren te verwijderen.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!