...

Teckel
Hoogte17-25 cm

Gewicht3-9 kg

De Teckel is een enorm populair ras, deze kortbenige honden met een lange rug zijn moedig, soms roekeloos, maar klaar om op de dassen te jagen. Tot verbazing van hun vele fans, heeft een studie uit 2008 in het tijdschrift Applied Animal Behaviour Science de Teckel uitgeroepen tot de meest agressieve van alle hondenrassen.

Teckels zijn actieve, liefdevolle honden. Het ras stamt af van honden gefokt om onbevreesd prooi te volgen in ondergrondse holen en tunnels.

Voor de liefhebbers van het ras, is er veel variatie: Teckels zijn er in drie maten – de standaard, met een gewichtvan maximaal 9 kilo en de dwergversie, van maximaal 4 kilo en de Kaninchenteckel met een gewicht van maximaal 3,5 kg. Zij komen ook in drie vachtsoorten: glad, ruwharige en langharige. Alle drie typen vacht komen in een verscheidenheid van kleuren en markeringen, waaronder vaste gekleurde, gevlekte en gemarkeerd met witte.

Wist je dat?

De vacht komt in een eindeloze verscheidenheid van kleuren en patronen. Continu rood is waarschijnlijk de meest populaire kleur, maar je zult ook zien Teckels in crème, zwart, chocolade, gestroomd en vlek – lichter gekleurde gebieden in contrast met een donkere basiskleur.

Het is een goed idee om een verhoging of trapje te hebben bij je meubels, zodat de Teckel geen pijn in zijn rug krijgt door het springen op de bank of bed. Ook kan een tuigje soms beter zijn dan een halsband omdat ze dan minder snel de rug kunnen beschadigen bij rare capriolen.

Dassen en andere gravende beesten zijn al eeuwen de vloek van het land van boeren. Om zich te ontdoen van deze “plagen” ontwikkelden boswachters en jagers een lange, kortbenige hond met de vasthoudendheid en taaiheid om dassen uit hun holen te verdrijven. Eerst bekend als de teckel in zijn thuisland Duitsland, is de Teckel  eral in een of andere vorm voor minstens 500 jaar. Hij werd geroemd om zijn sterke speurende capaciteit, klein formaat, vastberadenheid om te graven en moed in het gezicht van een geduchte vijand. Rassen die waarschijnlijk bijgedragen aan de ontwikkeling van de Teckel waren de schweisshund, een soort van Bloodhound, pointer-type honden bekend als Dachsbracke, Basset Hounds en Beagles. De langharige Teckel, die populair was voor de jacht op waterprooi, zoals otters, is mogelijk gemaakt door middel van kruisingen met spaniels.

De rasstandaard beschrijft hem als slim, levendig en moedig tot het punt van onbezonnenheid. Dit is een hond die nooit opgeeft. De ruwharige Teckels zijn terriër-achtige in temperament, met een clowneske houding. Langharige Teckels hebben de neiging om een ​​zachtere temperament te hebben. Ze zijn rustig en elegant, met een wat meer volgzame persoonlijkheid, maar ze zijn net zo actief als glad of ruwharige teckels.

De gladharige is ondeugend, zeker – hij zou geen echte teckel als hij dat niet was – maar niet zo wild en gek als de ruwhaarige maar niet zo rustig als de langhaar.

Teckels te graven. Dat is wat ze zijn geboren om te doen. Alleen maar omdat ze leven in een huis met jou betekent niet dat ze niet langer het graaf instinct hebben.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen in het ras zijn rugproblemen. Hernia’s en verlammingen komen dan ook maar al te vaak voor. Normaal hondengedrag zoals springen, gek rondrennen of te snel opstaan kunnen al rugproblemen veroorzaken. Wees hier dan ook heel voorzichtig mee.

Het kan een uitdaging om een ​​teckel voldoende beweging te geven en hem mentaal te stimuleren zonder nadelige gevolgen voor zijn rug.  Hem trainen om hellingen te gebruiken om op banken, bedden en andere hoge oppervlakken te komen is dan ook zeker een aanrader. Gebruik ook een tuigje om de nek minimaal te belasten.

Gladde en langharige teckels moeten af en toe geborsteld worden om de vacht gezond te houden. De ruwharige Teckel heeft een ander soort van de verzorging nodig. De dode haren in zijn vacht moet twee keer per jaar worden geplukt, ga hiervoor naar de trimmer.

Zorg ervoor dat de Teckel’s hangende oren schoon blijven, eventueel met een oplossing aanbevolen door de dierenarts. Gebruik geen wattenstaafjes in het oor, zo kun je de smurrie verder naar beneden duwen. Veeg het oor schoon met een tissue, de dierenarts kan je uitleggen hoe je dit moet doen.

Lees meer over de vachtverzorging van de Teckel in het artikel van Hondenwoordenboek Expert Raymond.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!