...

Tervuerense herder


Hoogte56-66 cm

Gewicht25-35 kg

De Tervuerense herder is graag bij de mensen. Hij is alert en waaks, maar hij heeft ook een gevoel voor humor. De Belgische Tervuren heeft een hoog energie niveau en heeft veel meer beweging nodig dan alleen een wandeling door de woonwijk. Kies dit ras alleen als je een sportief persoon bent die geniet van actieve dagelijkse oefeningen, zoals hardlopen, fietsen en wandelen. Hij is zeer geschikt voor zowat elke hondensport of activiteit, waaronder behendigheid, flyball, schapendrijven, gehoorzaamheid, zoek-en reddingsacties, en speuren.

Wist je dat?

Als je kijkt naar een Belgische Tervuren, valt zijn elegantie als eerste op. Dit is een middelgrote hond met een vierkante bouw, een wigvormige kop gedragen met trots, donkerbruine ogen, rechtopstaande oren, en een intelligente, vragende uitdrukking die aangeeft dat hij altijd klaar voor actie.

De Belgische Tervuren heeft een dubbele vacht die korter is op het hoofd en de voorkant van de benen. De opening van het oor wordt beschermd door haren. Een halskraag van langer haar rond de nek, andere gebieden waar het haar langer  is zijn de achterkant van de benen en de staart. Er komt dat ook wel wat kijken bij de vachtverzorging.

Dit ras komt uit België – hij dankt zijn naam van het dorp Tervuren – en komt in de geschiedenis niet eerder voor dan in de late jaren 1800. Een van de eerste fokkers van de honden was MF Corbeel, die zelf ook woonde in het dorp Tervuren.

Als hoeden ras, werd de Tervuren gefokt om te werken rond de boerderij. De Tervuren is een hond die een baan nodig heeft, of dat nu fietsen, joggen, of kajakken met zijn eigenaar of hondensporten. Een verveeld Tervuren die niet voldoende bewegen krijgt zal zich gaan vervelen met gevolgen als ontsnappen en het huis slopen.

De Tervuren leert heel snel, maakt hem tot een ideale kandidaat voor hondensport, zoals behendigheid, gehoorzaamheid, schapendrijven, flyball. Je merkt dat de Tervuren geniet van het uitproberen van nieuwe dingen en staat te popelen om aan de slag te gaan. Wees ervan bewust dat deze snelheid van leren ook kan worden toegepast op ongewenst gedrag – de Tervuren is soms te slim voor zijn eigen bestwil!

Gezondheidsvoorschriften die zijn gezien in de Tervuren zijn epilepsie, progressieve retina atrofie, staar en allergieën. Let ook op heupdysplasie.

De Belgische Tervuren’s dubbele vacht, verhaart zwaar twee keer per jaar. Om klitten te voorkomen moet je hem borstelen en eventueel wassen. De rest is basisverzorging zoals nagels knippen en gebitsonderhoud.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!