...

Windhond


Hoogte70-75 cm

Gewicht26-35 kg

Onder de snelle buitenkant van de windhond zit iets dat bijna iedereen zou verrassen: onder die lange, slanke en snelle bouw zit de ziel van een rustige hond. Windhonden zijn rustig, vriendelijk, aanhankelijke honden die past in bijna elke levensstijl, van een appartement in de stad tot de grootste voorsteden of landhuis.

De windhond is een gemakkelijk te onderhouden hond. Zijn gladde vacht komt voor in een bijna oneindige reeks van kleuren en patronen. Hij verhaart, maar zijn verzorging is minimaal. Alles wat hij nodig heeft is een borstelbeurt, regelmatige nagels knippen, en oren schoonmaken.

Veel ex-racehonden worden helaas bruut afgestaan of zelfs afgemaakt. Gelukkig zijn er organisaties die zich hiervoor inzetten.

Wist je dat?

De windhond heeft een lange, smalle kop, kleine oren, donkere ogen, een lange, gespierde nek die lichtjes gebogen is, een brede, gespierde rug, een diepe borst, een lange, fijne, spits toelopende staart, en een korte, gladde vacht die kan elke kleur of patroon.

Windhonden zijn de snelste van de hondenrassen. Ze kunnen snelheden van 70 km per uur bereiken!

Windhonden behoren tot de oudste van de rassen en DNA lijkt die bewering te ondersteunen. Wat bekend is, is dat honden zoals Greyhounds al duizenden jaren bestaan. Er werd over geschreven door de Romeinse dichter Ovidius, en kan gezien worden in een geïllustreerd tapijt uit de 9e eeuw na Christus. Greyhound-achtige honden zijn bekend in vele landen door de eeuwen heen en zijn weinig veranderd in de loop van de tijd. De 16e-eeuwse Spaanse ontdekkingsreizigers brachten Windhonden met hen naar de Nieuwe Wereld. Baron Friedrich von Steuben werd altijd vergezeld door een grote Greyhound genaamd Azor.

Greyhounds zijn ongelooflijk lief honden, maar ook sierlijk en rustig degenen. Ze houden ervan om te relexen op een zachte ondergrond – zoals de bank in de woonkamer. Greyhounds zijn van nature goede huisgenoten. Ze zijn rustig, schoon, en zeer handelbaar honden met natuurlijke goede manieren. Pups hebben dezelfde opleiding alle jonge honden nodig.

De eigenschap die veel mensen verbaast is hun lage niveau van activiteit. Volwassen Windhonden – inclusief honden met race achtergronden – zijn erg blij met lopen aan de riem, ze genieten van het buitenleven en een aantal van hen worden hun nieuwe baasjes ‘hardloop maatjes’.

De Greyhound is een jager dus zorg ervoor dat je in staat bent om regels grenzen en beperkingen op te stellen om het jachtinstinct onder controle te houden. 

g

Het goede nieuws is dat Greyhounds zijn over het algemeen gezond. Dat gezegd, zijn er een aantal voorwaarden kunnen beïnvloeden. Hier is wat je moet weten:

Sommige Greyhounds kunnen een abnormale reactie op bepaalde narcose middelen vertonen of de stress van ziekenhuisopname. Greyhounds hebben meer kans bloat, een aandoening waarbij de maag breidt uit met lucht. Dit kan de meer ernstige aandoening, maagtorsie worden, als de maag draait en de bloedtoevoer wordt afgesloten. Maagtorsie slaat plotseling, en een hond die was het ene moment kan zijn dood een paar uur later. Kijk uit voor symptomen zoals rusteloosheid en pacing, kwijlen, bleek tandvlees, lip likken, onvermogen om te zuiveren, en tekenen van pijn. Ga direct naar de dierenarts.

Greyhounds lijden een hoog botkanker risico, gewoonlijk in een van de benen. Het is niet precies bekend waarom dit zo is, maar er kan een genetische component. Terwijl botkanker is bijna altijd dodelijk, vaak Greyhounds doen het zeer goed nog enige tijd na het aangedane been is geamputeerd, dus laat de menselijke vooroordelen je geest in de buurt van de mogelijkheid.

Greyhounds hebben een korte, gladde vacht die eenvoudig te verzorgen. Af en toe borstelen en dat is het! De rest is basiszorg. Knip de nagels als nodig, meestal om de paar weken. Het is ook belangrijk om regelmatighet gebit te controleren en te poetsen om tandproblemen te voorkomen. 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!