...

Yorkshire Terriër

Hoogte +- 25 cm

Gewicht2,4-3 kg

Yorkshire Terriers zijn al lange tijd bestempeld als de gewenste metgezellen van welgestelde, oudere vrouwen die niet zou overleven om in een gebouw te leven zonder een portier, en wie het niet kan verdragen om te laat voor de lokale kunstveiling. Tegenwoordig is de Yorkshire terriër een populair ras door de gehele samenleving.
De Yorkie is alert, trainbaar, en erg nieuwsgierig, een typische “grote hond in het lichaam van een kleine hond.” Consequente en gestructureerde opvoeding is een must voor elke hond, maar ook zeker voor de kleinere hondenrassen zoals de Yorkie. Hij moet leren dat hij niet elke hond die zijn pad kruist uit kan dagen, dat brengt hem namelijk in de problemen.

Wist je dat de Yorkshire Terriër:

De Yorkshire Terriër heeft een nieuwsgierige temperament – en niet te vergeten een ondeugend gevoel voor humor.
Yorkies hebben een prachtig blauw-en-tan vacht, maar ze zijn niet zo geboren. Puppies zijn zwart, en hun vachtkleur ontwikkelt als ze volwassen worden.
Ondanks dat het een klein ras is houden deze honden houden van snelheid, actie, en veel applaus, dus sporten zoals behendigheid zijn op maat gemaakt voor hen.

Geschiedenis van de Yorkshire Terriër

Het gedurfde karakter van de Yorkshire Terrier’s komt rechtstreeks van zijn voorouders, de inmiddels uitgestorven Clydesdale Terriër en de Black-and-Tan Terriër. Schotse arbeiders gemigreerd naar Engeland tijdens moeilijke economische tijden en namen hun terriërs mee naar York, Manchester en Leeds. Daar werden hun kleine terriërs gekruist met lokale honden, het creëren van de kleine maar pittige terriër tegenwoordig bekend om zijn glinsterende mantel van blauw en goud.

Gedrag van de Yorkshire Terriër

Hoewel de Yorkshire Terriër klein is, zal hij geen genoegen nemen met een saai leven. De Yorkie is slim en onafhankelijk, en heeft net als elke hond uitdaging nodig. Hij is dus zeker geen lui schoothondje. Leer de Yorkshire Terriër vanaf dag wat hij wel en niet mag en wees consequent  Dan zul je een vriend voor het leven hebben!

Gezondheid van de Yorkshire Terriër

Kleine honden komen vaak met grote gezondheidsproblemen, en de Yorkshire Terriërs is geen uitzondering. De meeste Yorkies leven lang, gezond leven, maar er zijn voorwaarden die gemeenschappelijk zijn voor het ras, zoals verzwakte instortende luchtpijpen, Patella Luxatie en tandheelkundige problemen. Een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) is ook een probleem – vooral in kleinere Yorkies – evenals bepaalde vormen van blaasstenen, haaruitval, staar, en ingegroeide wimpers.
De knieschijven van vele kleine honden, waaronder Yorkies, kunnen uit de plaats raken, een defect bekend als Patella Luxatie. Vraag uw dierenarts de knieën van uw hond te onderzoeken, vooral als je merkt dat hij mank loopt. Het is ook essentieel dat Yorkies regelmatig aan een veterinaire tandheelkundige zorg te krijgen. Omdat ze hebben kleine mond hebben, komen problemen met overbevolking en oneigenlijk ontwikkeling van de tanden regelmatig voor.

Vachtverzorging van de Yorkshire Terriër

Yorkies hebben regelmatig vachtverzorging nodig. Er zijn verschillende modellen voor de vacht, vraag dit na bij je trimmer.
De rest is basiszorg: Knip de nagels en poets regelmatig zijn tanden om tandproblemen te voorkomen.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!