...

Flyball, voor de echte ballengek!

Ontstaan van Flyball

In 1990 is Flyball in Nederland geïntroduceerd. Net als vele nieuwe sporten komt ook Flyball oorspronkelijk uit Amerika. Inmiddels is Flyball in Nederland een populaire hondensport en kan zowel voor de lol als op wedstrijdniveau beoefent worden.  Maar wat is Flyball nu precies?

Het parcours

Het Flyall parcours bestaat uit 4 hindernissen en een ballenapparaat. Het doel is om de hond zo snel mogelijk over de hindernissen heen te sturen, vervolgens moet de hond met zijn voorpoten het ballenapparaat aanraken. Door dit gewicht springt er een bal uit het toestel, de hond moet met de bal weer zo snel mogelijk over de hindernissen terug naar zijn baas. Maar voordat jij en je hond dit goed kunnen moet er natuurlijk geoefend worden.

oefenen, oefenen, oefenen

Ten eerste is het belangrijk het springen over de hindernissen en het bedienen van het ballenapparaat apart aan te leren. Je hond moet gewend raken aan het ballenappartaat en vervolgens begrijpen dat als hij met zijn voorpoten op het ballenappartaat steunt er een bal (de beloning)tevoorschijn komt. Het springen over de hindernissen wordt eerst samen met de baas aan de lijn geoefend, daarna wordt er vaak met netten gewerkt die om de hindernissen staan. Zo moet de hond over de hindernissen springen om bij zijn baas te komen en een lekkere beloning te krijgen. Voordat je met Flyball start is het daarom belangrijk dat je samen met je hond een gehoorzaamheidscursus gevolgd hebt en dat je hond ook zonder riem goed naar de baas luistert.
Pas als je hond deze 2 onderdelen los van elkaar goed beheerst kun je het gaat combineren. Als laatste komt het wedstrijdelement erbij, de honden leren dat er nog meer honden om ze heen rennen en moeten zich focussen op het parcours en de bal.

De ene hond heeft na een aantal maanden al door hoe het spelletje werkt, de andere hond heeft hier iets langer de tijd voor nodig. Maar vergeet nooit het belangrijkste onderdeel; Have Fun!

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!