Joehoe! Er staat iemand bij de deur!

De meeste honden blaffen als er iemand voor de deur staat of als er wordt aangebeld. Hier is natuurlijk niets mis mee, het is fijn dat je hond laat weten wat er aan de hand is. Het is alleen niet aan de hond om te bepalen of iemand binnen mag komen of niet. Als je hond denkt dat hij de leider is ziet hij het als zijn taak om de roedel te beschermen. Hij is dan verantwoordelijk de “indringer” te beoordelen en indien nodig weg te jagen.

Hoe pak je het aan?

Als je hond voor de deur staat te blaffen om aan te geven dat er iemand voor de deur staat moet je 2 dingen doen. Ten eerste bedank je de hond dat hij heeft aangegeven dat er iemand is en dat er misschien gevaar dreigt. Jij als roedelleider neemt het daarna over, jij bepaalt immers wie er binnenkomt en wanneer er echt gevaar is. Deze situatie kun je op 4 manieren aanpakken:

  • Neem je hond onaangelijnd mee naar de deur en laat hem op een paar meter afstand rustig zitten of liggen. Laat het bezoek binnen, zij moeten de hond negeren volgens de 5 minutenregel.
  • Neem je hond aan de riem mee naar de deur. Laat hem ook nu op een paar meter afstand rustig zitten of liggen. Laat vervolgens het bezoek binnen en hanteer de 5 minutenregel. Het voordeel van de riem is dat je iets meer controle hebt over je hond. Nadeel kan zijn dat je hond juist opgewonden raakt doordat hij aangelijnd is.
  • Je kunt je hond ook na het bedanken naar een andere ruimte brengen. Doe dit wel op een positieve manier, beloon je hond bijvoorbeeld met wat lekkers als hij daar rustig gaat liggen. Als het bezoek eenmaal binnen is en rustig zit kun je de hond gaan halen. Ook hier moet de 5 minutenregel weer worden toegepast.
  • De laatste mogelijkheid is om de hond na het bedanken naar een andere ruimte te brengen en hem hier pas weer op te halen als het bezoek weg is. Bijvoorbeeld als je bezoek krijgt van mensen die erg bang zijn voor honden.

Als de hond rustig blijft, na bedanken, bij het binnenkomen van het bezoek en het bezoek normaal, rustig begroet is je doel bereikt. Het belangrijkste is dat je veel geduld hebt, oefen een aantal keer en eindig bij een positief resultaat. Kijk ook naar jezelf, ben je zenuwachtig, gestresst of heel juist ontspannen? Dit straal je namelijk ook uit en je hond heeft dit meteen door. Als jij zenuwachtig, gestresst, bang, nerveus etc. bent ziet je hond dit als een zwakte en wil hij je beschermen.

Miranda van Oossanen-Geerlings
Dit bericht is geschreven door:

Miranda van Oossanen-Geerlings

Gedragsdeskundige Miranda is eigenaar van Alpha Hondenschool & -gedragscentrum Naast de hondencursussen werkt Miranda ook met “probleem honden”. Miranda schrijft regelmatig artikelen, van opvoeding, tot agressie en verlatingsangst. Miranda heeft ook regelmatig honden in haar eigen roedel die zij (her)opvoed en herplaatst.