Bewegingsschema voor puppy’s – Van 8 weken tot volwassenheid

Gefeliciteerd met de komst van je nieuwe puppy! Het begin van een nieuwe avonturen. Het is verleidelijk om meteen op pad te gaan en de wereld samen met je puppy te verkennen. Maar zoals met alle goede dingen, is het belangrijk om langzaam te beginnen. In dit artikel vertellen we je meer over de geleidelijke opbouw, waarbij we de perfecte balans vinden tussen plezier en zorg voor de gezondheid van je opgroeiende pup.

Opbouwen van activiteiten met je puppy

Het bewegingsschema hieronder dient als leidraad om de beweging van je pup geleidelijk op te voeren, op basis van de leeftijd:

  • 8 tot 9 weken: 10 minuten, 4 keer per dag
  • 9 tot 10 weken: 15 minuten, 4 keer per dag
  • 11 tot 16 weken: 20 minuten, 4 keer per dag
  • 16 weken tot 5 maanden: 25 minuten, 4 keer per dag
  • 5 tot 7 maanden: 30 minuten, 4 keer per dag
  • Hierna: Langzaam uitbouwen

Aanvullende tips

  1. Observeer je pup: Let goed op de reactie van je pup op beweging. Pas het schema aan als de pup moe lijkt of tekenen van vermoeidheid vertoont.
  2. Varieer de activiteiten: Voeg naast wandelen ook andere activiteiten toe, zoals speeltijd in huis en rustige trainingssessies.
  3. Veilige omgeving: Pas op met trappen oplopen of springen, en zorg voor veilige omgevingen waar de pup vrij kan verkennen.
  4. Socialisatie: Naast fysieke activiteit is sociale interactie belangrijk. Laat je pup wennen aan verschillende mensen, geluiden en verschillende omgevingen zoals de trimsalon. Een puppycursus is daarom absoluut aan te raden.
  5. Je puppy zindelijk maken
    Vaak wordt er net zolang gewandeld met de puppy totdat deze zijn behoefte heeft gedaan om dan direct terug te gaan naar huis. Maar een puppy vindt wandelen vaak leuker dan weer terug naar huis gaan. Op deze manier leert je pup dat je behoefte buiten doen betekent dat je weer terug naar huis moet. Hierdoor gaat je puppy gaat zich aanwennen zijn behoefte buiten zo lang mogelijk op te houden. Zodra je puppy voldoende controle over zijn blaas krijgt, kan het dan voorkomen dat hij buiten zijn behoefte helemaal niet meer wilt doen. Want buiten je behoefte doen betekent einde pret en weer naar binnen.Hoe wordt je puppy zo snel mogelijk zindelijk? Ga op specifieke momenten, bijvoorbeeld zodra je puppy wakker wordt, direct met hem naar buiten. Ga nadat je puppy zijn behoefte gedaan heeft op het plekje waar het mag niet direct terug naar binnen, maar ga nog een stukje wandelen of spelen met de puppy.
  6. Overleg met je dierenarts: Bespreek het bewegingsschema met je dierenarts, wellicht heeft hij nog specifieke aanbevelingen op basis van het ras en de gezondheid van je pup.

Voorkom Maagdraaiing

Een belangrijk aspect van de zorg voor je puppy is het voorkomen van maagdraaiing, een ernstige aandoening die fataal kan zijn. Om dit te vermijden, is het raadzaam om je pup te voeren na het bewegen in plaats van ervoor. Wanneer je puppy lekker aan het wandelen, rennen of spelen is wordt de bloedstroom voornamelijk naar de spieren en ledematen gericht. Als je pup vlak voor of direct na het eten intensief beweegt, kan dit leiden tot een verhoogd risico op maagdraaiing. Deze aandoening treedt op wanneer de maag te vol is en vervolgens kantelt, waardoor de afvoer wordt geblokkeerd en gas niet kan ontsnappen. Het resultaat is een potentiële levensbedreigende situatie.

Door je pup na het bewegen te voeren, wanneer hij helemaal is gestopt met hijgen, geef je de maag de kans om geleidelijk voedsel te verwerken zonder de extra belasting van intensieve lichaamsbeweging.

Onthoud dat elke pup uniek is, dus pas het schema aan op basis van individuele behoeften en signalen. We hopen dat deze gids je helpt bij het bevorderen van een gezond, gelukkig leven voor jou en je trouwe metgezel. Vergeet niet dat het altijd raadzaam is om voedingsgewoonten en gezondheidsrichtlijnen met je dierenarts te bespreken, zodat je een op maat gemaakt plan kunt ontwikkelen dat het beste past bij de individuele behoeften van jouw puppy.

Veel plezier samen!

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!