...

De voor- en nadelen van de flexiriem

Populaire hondenriem

De flexiriem is erg populaire hondenriem omdat veel baasjes het fijn vinden de hond “vrijheid” te geven tijdens een wandeling. De hond kan lekker snuffelen waar hij wil en heeft een paar meter meer bewegingsvrijheid. Om zich niets mis mee, maar gebruik jij de riem op de juiste manier?

Begrip vrijheid

Er is niets mis met je hond vrijheid geven, het is alleen niet de bedoeling dat je hond jouw overal heen sleurt. Een wandeling moet bestaan uit een structuur, waarbij jouw positie als roedelleider centraal staat. De hond moet rustig naast je lopen, na ongeveer 10 minuten lopen geef je aan dat de hond even 10 minuten mag snuffelen en zijn behoefte kan doen, daarna ga je weer 10 minuten lopen. Als een hond wordt uitgelaten met een flexilijn en de hond loopt meters voor de baas, dan heeft de hond de leiding. Veel baasjes vinden dit prima, omdat de hond zijn omgeving kan verkennen. Dit is ook helemaal waar maar er is een goede en een slechte manier om de omgeving te verkennen. Je hond moet je niet mee sleuren naar waar hij wil “verkennen”. Jij als baas moet aangeven wanneer de hond mag snuffelen, zo neem jij het initiatief en heb jij de leiding. Welke hondenriem je gebruikt moet hier los van staan.  Jij als baasje bent ook weer degene die aangeeft dat jullie weer verder gaan met de wandeling. Lees hier meer over het belang van een goede wandeling: Je hond uitlaten, meer dan alleen even laten plassen.

Anstige honden

Voor honden die angstig zijn en die juist gestimuleerd moeten worden om de wereld te ontdekken en lekker te gaan snuffelen is de flexiriem juist wel heel handig! Deze honden moeten eerst hun vertrouwen in jou en hun omgeving krijgen en hebben daardoor deze vrijheid juist nodig.

Veilige hondenriem?

Heb jij weleens in de knoop gezeten met een flexiriem?  of je buurman zien stuntelen met zijn hondjes? Let hier op als je gebruik maakt van de flexiriem.

Gebruik de flexiriem pas als je volledige controle over je hond hebt en jij de roedelleider bent of voor angstige honden die juist gestimuleerd moeten worden om de wereld met hun neus te verkennen.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!