...

Je hond uitlaten, meer dan alleen even laten plassen

Het uitlaten van je hond betekent voor veel hondeneigenaren een rondje lopen zodat de hond zijn behoefte kan doen. Vaak is dit hetzelfde rondje en na 10 minuten zijn hond en baas weer thuis. Het onderdeel van het uitlaten, de wandeling, wordt vaak vergeten of overgeslagen. Een veel voorkomende reden is weinig tijd. Snel de riem om, even een rondje lopen en weer naar huis. Hierdoor kunnen problemen ontstaan, honden houden hun behoefte langer op omdat ze weten welk rondje er wordt gelopen en ongelukjes in huis ontstaan, de hond gaat trekken of is veel te strek door zijn enthousiasme.

Regels tijdens het uitlaten van de hond

Ook voor het uitlaten van je hond zijn er regels, grenzen en beperkingen die je moet doorvoeren. Het begint allemaal nog in huis, het is tijd om de hond uit te laten. Voordat je überhaupt de riem pakt moet je rustig en assertief zijn, een roedelleider dus. Veel mensen maken de hond enthousiast “ohh ga je mee een plasje doen!!”, het resultaat een enthousiaste hond. Dit is alleen geen goed begin, als je daarna je hond vraagt om rustig te zijn tijdens de wandeling is dit eigenlijk niet helemaal eerlijk. Eerst maak je hem enthousiast en daarna vraag je hem om rustig te doen, erg verwarrend voor een hond. Het beste wat je kunt doen is niets te zeggen, de riem pakken, de hond vragen rustig te gaan zitten en daarna de  riem om doen. Neem hiervoor de tijd, vooral in het begin zal je hond enthousiast worden. Blijf zelf rustig, laat je hond zitten en heb geduld, pas als je hond rustig, ontspannen zit doe je de riem om.

Je hond mag niet voor je lopen

Je hond moet naast of een klein stukje achter je lopen

Naar buiten

De volgende stap is de deur uit gaan. Laat je hond voor je deur zitten en doe de deur open, om te voorkomen dat je hond meteen de deur uit vliegt is het belangrijk om de hond nog even te laten wachten. De deur open betekent dus niet naar buiten gaan, dit is een grens. Pas als jij de deur uit loopt mag je hond volgen.
Tijdens het uitlaten moet je hond natuurlijk zijn behoefte doen, maar laat hem dit niet overal doen waar hij wil. Loop 5 minuten samen met je hond zonder dat hij iets mag doen, hij moet jou volgen.
Als je toestaat dat je hond bij elke boom mag plassen dan laat je hem zijn territorium uitzetten. Vervolgens laat je hem een aantal keer plassen, daarna loop je weer een stuk door. Doe dit elke keer op een andere plek en loop niet elke keer hetzelfde rondje. Je hond mag niet voor je uit lopen, hij moet naast je of een klein stukje achter je lopen. In principe heb je hier geen commando voor nodig, als je hond jou ziet als roedelleider zal hij je automatisch volgen.

Ook het uitlaten van je hond draait om leiderschap en regels, grenzen en beperkingen. Zorg ervoor dat iedereen in het gezin dit hetzelfde toepast, zo wordt het uitlaten nog veel leuker!

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!