...

Waarom hebben honden de voorkeur voor bepaalde speeltjes?

Het is altijd lastig om te beslissen welk hondenspeeltje je meeneemt bij de dierenwinkel. Vooral als je een nieuwe hond hebt is het erg lastig!  Er zijn talloze opties, van een leuk schattig speeltje met een piep tot speelgoed dat ook nog eens goed is voor je hond zijn tanden. Na verloop van tijd krijgen de meeste eigenaren een beter inzicht in de voorkeuren van hun eigen hond. Maar soms blijft je hond je verbazen, soms is zelfs de verpakking leuker!

Onderzoek naar honden en speeltjes

Waarom zijn honden zo kieskeurig? Hoe beslissen ze welk speelgoed leuker dan de andere is? Een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift “Animal Cognition”  deed onderzoek naar dit mysterie. De studie gaf meerdere Labrador retrievers één speeltje voor een periodes van 30 seconden, totdat ze helemaal niet meer geïnteresseerd waren in het speeltje. De resultaten kunnen bevestigen wat je misschien al hebt gemerkt bij je eigen hond:

Honden kijken naar speelgoed op dezelfde manier zoals wolven naar hun prooi kijken. Dus het is niet verwonderlijk dat ze eerder neiging naar speelgoed dat zowel smaak van voedsel heeft en verscheurd kan worden. Ook het piepje in speeltjes associëren honden met een prooi. In het wild gillen dieren namelijk ook wanneer ze het willen doden. Het is daarom belangrijk om het spelen goed in de gaten te houden. Als je hond gaat schudden met het speeltje, dan is hij het speeltje aan het vermoorden. Deze manier van spelen moet je dan ook niet toestaan.

Honden vinden hard en stil speelgoed minder interessant. Immers, als ze  er niet op kunnen kauwen en het totaal geen geluid maakt, wat is dan het nut? Zij willen zachtere speeltjes die gemakkelijker kunnen worden gemanipuleerd.

Honden zijn geïnteresseerd in nieuwe dingen. De Labradors in de studie waren in eerste instantie enorm geïnteresseerd in bijna al het speelgoed. Maar zodra ze bekend waren met het speeltje hadden ze de neiging om hun interesse verliezen.

Honden zijn meer geïnteresseerd wanneer jij meedoet.  Honden zijn sociale dieren en vinden samen spelen daarom veel leuker dan alleen spelen. Spelen met je hond niet alleen erg leuk maar ook een goed voor jullie relatie. Denk ook een aan hersenwerk spelletjes om je hond uit te dagen. Op deze manier blijft het speelmoment interessant voor je hond, en je kunt veel hersenwerk spelletjes zelf maken! Zo lieten we je al eerder kennismaken met het snuffelkleed.

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!