...

De nagels knippen van je hond deel 2

In de column van afgelopen week hebben wij aandacht besteed aan nagels. Indien je deze nog niet gelezen hebt, adviseren we je om dit toch eerst te doen, voordat je aan onderstaande column begint. Klik hier om deel 1 van deze column te lezen. Ook verdient het enige aanbeveling om eerst de column hieronder volledig en geheel door te lezen, voor je rigoureus met de schaar aan de slag gaat.

Vanuit de relatief droge theorie over de nagel, nu door naar het feitelijke onderhoud. Veel baasjes vinden het erg eng om de nagels van de eigen hond te knippen. Zij zijn bang om het dier stress te bezorgen, pijn te doen of zelfs te verwonden. Dit is nergens voor nodig, als je de aandacht er goed bijhoudt, is dit iets wat je met gemak zelf kunt doen.

Wanneer kun je zelf de nagels knippen?

Hoe kun je vaststellen wanneer je de nagels van uw hond moet knippen? Maak het jezelf gemakkelijk door de hond op een vlakke ondergrond te laten staan. Als de nagels van de hond de grond net of net niet raken, dan is knippen van de nagels niet nodig. Wanneer de nagels wel goed de grond raken, weet je dat het knippen van de nagels nodig is.
nagels knippen hond
Let op

Nagels bestaan in allerlei kleuringen, van licht tot zeer donker. Bij een licht gekleurde nagel zie je een roze gekleurd gedeelte en een lichter gedeelte. Het roze gedeelte bevat het “leven” van de nagel. Knip de nagel af in het lichte gedeelte, een paar millimeter van het roze gedeelte af.

nagels knippen hond

Bij donker gekleurde nagels is het lastiger te bepalen waar het leven zit. Knip eerst eventueel aanwezige lichte nagels waar je het leven wel ziet zitten. Ga je de donkere nagels knippen, knip dan niet direct de nagel af, maar verhoog eerst zacht de druk met de nageltang. Trekt de hond zijn poot terug, dan zit je op het leven. Je weet dan gelijk dat je een stukje meer naar het einde van de nagel moet zitten.

Stappenplan

1 Zorg voor een scherpe nagelschaar. Deze is verkrijgbaar bij iedere dierenwinkel. Gebruik nooit een knijptangetje om de nagels te knippen.

2 Voor het knippen van de nagels aan de voorpoten kun je het beste je hond laten zitten. Neem met de hand de onderpoot van de hond vast, en neem de teen die je wilt knippen tussen duim en wijsvinger. Plaats met de andere hand de nagelknipper rond de tip van de nagel. Met een snel gebaar knipt je de nagel af.  Dit herhalen bij de overige nagels aan de voorpoten, en vergeet het duimpje niet. Blijf tijdens het knippen rustig, ook al spartelt je hond een beetje tegen. Beloon de hond natuurlijk even na het knippen.

3 Voor de nagels aan de achterpoten kun je de hond het beste laten liggen. Zorg dat de hond met zijn billen naar je toe ligt. Houdt met je hand de poot vast, en neem de teen die je wilt knippen weer tussen duim en wijsvinger. Zet de nagelknipper rond de tip en knip met een snel gebaar de nagel af. Vergeet bij de achterpoten niet om ook de hubertusklauw te knippen. Dit laatste uiteraard alleen als uw hond een hubertusklauw heeft.

Mocht je per ongeluk toch in het leven hebben geknipt en het nageltje gaat bloeden, raak dan vooral niet in paniek. Het is relatief ongevaarlijk, en meestal stopt het bloeden vanzelf zodra de hond de poot neerzet. Mocht dit niet zo zijn, kun je simpel zelf het bloeden stelpen door een klein beetje druk uit te oefenen onder het bloedende nageltje. Je zult zien dat het bloeden snel stopt, waarschijnlijk al met enkele seconden.

Wanneer niet zelf de nagels knippen?

Bij probleemnagels of nagels die zo lang zijn geworden dat deze in de huid zijn gegroeid, kun je er beter voor kiezen ze door een professional te laten knippen. Bij te lange nagels bijvoorbeeld, groeit ook het leven door, waardoor het noodzakelijk is hierin te knippen om de nagel weer de normale vorm te geven. Een zeer onplezierig klusje, zowel voor jou als je hond.
nagels knippen hond

Maar indien je hond zeer donkere nagels heeft, of je gewoon echt te bang bent om het zelf te doen, ga dan gerust bij je trimmer langs. Voor ons is het een werkje van niks, en jou kost het meestal alleen een kleine vergoeding voor de tijd.

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.