...

Goede voeding voor een gezonde huid en vacht

In de column van vandaag wil ik het met je hebben over de relatie tussen voeding en vacht. Ik heb al eens in een vorige column gezegd dat de vacht de graadmeter is van de gezondheid van jouw hond. De conditie van de vacht wordt door veel factoren beïnvloed. Zo kan de hond genetisch de kwaliteiten van de vacht erven van zijn (voor)ouders. Maar ook goede hoogwaardige voeding is erg belangrijk. Omdat er over dit onderwerp veel te vertellen valt, deel ik de column voor jouw leesgemak in twee stukken.

De huid

De huid is een zeer belangrijk orgaan dat veel belangrijke functies en taken heeft. Het vormt de grens tussen het lichaam en de buitenwereld, en beschermt dat lichaam dan ook tegen kwalijke invloeden van buiten af. Helaas komen er regelmatig huid- en vachtproblemen voor bij honden, die deze beschermfunctie in gevaar kunnen brengen. Voeding kan een belangrijke plaats innemen bij de behandeling van (allergische) huidaandoeningen.

anatomie-huid

Een aantal van de functies en taken van de huid zijn:

– Als barrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

– Het voorkomen van verlies van water en zouten

– Bijdragen aan het regelen van de lichaamstemperatuur

– Opslag van water en vet

– Het geeft vorm aan het lichaam

– Bijdragen aan de afweer van huidinfecties

– Productie van pigment, vitamine D, zweet en talg

– Vorming van nagels en haren

– Waarneming zoals druk en pijn

Voeding

Een gezonde hond heeft in principe niet meer nodig om de huid en vacht in conditie te houden dan goed, ‘volledig’ voer. Het is dan ook belangrijk dat je, bij aanschaf van jouw hond, navraagt welk voer de fokker geeft. De meeste goede fokkers hebben een dieet ontwikkelt dat goed aansluit bij het ras waar zij mee fokken. Een goede fokker zal je ook altijd een dieetlijst mee kunnen geven. In deze lijst staan voedingsadviezen vanaf de puppytijd tot volwassenheid. Goede fokkers helpen de nieuwe eigenaar graag en geven advies zolang de hond leeft. Aarzel niet om alsnog contact op te nemen met de fokker van jouw metgezel. Ook asiels geven vaak voer mee dan de hond op dat moment krijgt, vraag bij de dierenarts na of dit het juiste soort voer is voor jouw hond.

hondenvoeding2

Helaas werken lang niet alle fokkers met een dieetlijst. Soms mag je al blij zijn als je een zak voer voor de eerste dagen meekrijgt. In dat geval adviseer ik je om advies te vragen bij jouw dierenspeciaalzaak of dierenarts. Bijna alle commerciële voedingen zijn volledig van samenstelling, wat inhoudt dat je met alleen dat voer kunt volstaan, er zijn geen toevoegingen nodig. Vooral de grote voederfabrikanten hebben verantwoorde voeding ontwikkeld door vergaand onderzoek.

 

Wist-je-datje: voeding

Honden hebben nog steeds veel eigenschappen uit de tijd dat ze in het wild leefden. Zo zijn ze o.a. bestand zijn tegen voedselvergiftiging, omdat honden van nature aaseters waren. Niets vervelenders dan maagkrampen en diaree als je net een lekker maaltje oerkonijn hebt verorbert waarvan de tht-datum al verstreken bleek te zijn. De huishond zoals wij die kennen heeft ook nog steeds het tandenstelsel van carnivoren, grote scherpe tanden voor het snijden en het afscheuren van vlees. Zelfs de kleinste viervoeters houden van een lekker bot met een flinke homp stevig vlees eraan.

hond-eet-bot

Voedingsstoffen

De belangrijkste voedingstoffen voor een gezonde huid en vacht zijn vetten. Omega 6 vetzuren zijn zeer belangrijk voor het onderhouden van een gezonde huid en vacht. Omega 3 vetzuren helpen bij genezing van huidziekten door een ontstekingsremmende werking. De combinatie van deze twee vetzuren is dan ook zeer belangrijk in hondenvoer. Naast deze vetzuren zijn eiwitten en tyrosine belangrijke voedingsstoffen voor jouw hond. Deze laatste dit voorkomt bijvoorbeeld ontkleuring van de haren.

voedingsstoffen hondenvoeding

Je hond heeft ook mineralen en sporenelementen nodig. Koper, dat een belangrijke rol speelt bij de pigmentatie van de haren. Zink is van belang voor de aanmaak van keratine, wat een herstellende werking op de vacht heeft, en zorgt voor glanzende haren en goede kwaliteit voor de nagels. Zwavel zorgt net als zink voor de aanmaak van keratine.

Deel 2

Tot zo ver het eerste deel over goede voeding voor een gezonde huid en vacht. Ik hoop dat je na het lezen van dit eerste deel weer iets wijzer bent geworden. In het volgende deel zal ik meer vertellen over de verschillen in voersoorten. Denk aan natuurlijke voeding, complete voeding, blikvoer, maar ook wel of geen supermarktvoeding voor jouw hond. Tot dan!

 

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.