...

Hoe ga je om met een dove hond

Honden gebruiken voornamelijk hun neus, dan de ogen en als laatste de oren om de wereld te verkennen. Wij mensen gebruiken voor het trainen van onze honden veel gebruik van stem commando’s, hoe pak je dit aan als je hond doof is?

Heb geen medelijden met een dove hond, dit voelt hij en werkt juist negatief. Behandel de hond net als elke andere hond! Lichaamstaal en energie zijn de belangrijkste communicatiemiddelen van honden. Heb je een dove hond, dan word je nog meer gedwongen om te letten op je eigen houding, opstelling als roedelleider en non-verbale communicatie. Eigenlijk helemaal niet slecht dus, je leert juist heel veel van een hond die doof is!

Trainen

Tijdens de training van honden maken wij mensen veel gebruik van commando’s als zit, af, blijf, kom. Met een dove hond moet je veel meer richten op je gebaren en de energie achter deze gebaren. Soms helpt het om wel het commando te zeggen omdat je beter de energie over kunt dragen, in de loop van de tijd zul je vanzelf merken dat je de woorden niet meer nodig hebt. Het trainen van een dove hond hoeft daarom ook niet veel moeilijker te zijn dan een hond die wel kan horen, tenminste niet voor de hond. Het zijn vooral de mensen die zich moeten aanpassen, wij moeten meer als “hond” communiceren.

Het gebaar voor “liggen”

Het aandacht krijgen van de hond moet je ook op een andere manier doen, normaal gesproken zou je de hond roepen. Bij een dove hond kun je goed gebruik maken van zijn neus, neem bijvoorbeeld een stukje kaas of iets anders waar je hond heel gek op is. Hou het in je hand en beweeg langs de kop van je hond, hij ruikt het stukje kaas en je hebt zijn aandacht.

Bij het opvoeden en trainen van een dove hond is energie en lichaamstaal dus nog belangrijker. Kijk goed naar jezelf, je houding, welke energie straal je uit en naar je lichaamstaal van je hond. Het is verstandig om een cursus te volgen bij een hondenschool die ervaring heeft met dove honden, zo leer je de juiste manier van communiceren en aandacht krijgen van de hond.

 

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!