...

Invloed van sterilisatie/castratie op de vacht

In de column van deze week heb ik het over de invloed van sterilisatie of castratie op de vacht van je hond. Deze soms noodzakelijke ingreep veroorzaakt namelijk vrij vaak een structuurverandering in de vacht van uw dier, een nadeel dat helaas niet altijd gemeld wordt door de dierenarts. De kans dat je hond zijn vacht na de sterilisatie/castratie zal veranderen is erg groot.

Wat is sterilisatie/castratie

Sterilisatie is het verwijderen van de eierstokken bij teven, bij castratie worden de testikels van de reutjes verwijderd. Deze ingreep kan gedaan worden om medische redenen, maar castratie wordt in de meeste gevallen uitgevoerd om gedragsredenen of omdat mensen niet met de hond willen fokken.

castratie_hond Sterilisatie hond

Verandering in vachtstructuur

Zoals gezegd, de structuur van de vacht van je hond kan door sterilisatie of castratie veranderen. Zo kan het zijn dat de mooie, zijdeachtige vacht van uw hond ineens verandert in een dikke, wollige, pluizige vacht. De oorzaak hiervoor is dat bepaalde hormonen, voor de ingreep in overvloed aanwezig, nu niet meer op natuurlijke wijze worden aangemaakt. Hierdoor kunnen ook andere veranderingen plaats vinden in de vacht, zoals:
– De vacht verliest (een deel van ) zijn glans
– De vacht gaat krullen, terwijl deze dat eerst niet deed
– De vacht is minder waterafstotend, waardoor de hond langer nat blijft. Hierdoor gaat de hond vervolgens weer sneller stinken.
De veranderingen die optreden verschillen per vachtsoort en natuurlijk per ras.

Voorspelling hoe de beharing zal wijzigen

In grote lijnen valt het wel te voorspellen hoe de vacht zal veranderen na een sterilisatie of castratie. Een overzicht per vachtsoort:

Halflangharigen

De Engelse Cockerspaniël, langharige Duitse Staande en de langharige Dashond krijgen te maken met iets tot veel meer beharing op bepaalde lichaamsdelen. Normaal hebben dit soort honden op bijvoorbeeld de schedel donzige pluisjes die eenvoudig te plukken zijn. Na de ingreep veranderen deze in lange, stugge, meestal licht gekleurde haren. Deze haren zijn moeilijk tot niet uit te plukken. Sommige Spaniëls krijgen zelfs met een ‘zware castratievacht’ en kunnen dan hele snorren en baarden vertonen. Amerikaanse Cockers hebben na een castratie kans op een wattige vachtstructuur.

vacht na castratie

Lange stokharigen

Rassen zoals de Schotse Collie, Newfoundlander of Groenendaeler ondergaan soms na een castratie een hele metamorfose. Zij krijgen veel meer onderwol dan voor de ingreep, en het is ook nog eens veel langer dan voorheen. Zowel voor de eigenaar als de trimmer maakt dit het bijhouden van de vacht een stuk moeilijker.

Ruwharigen en/of langharigen

De meeste baasjes van ruwharige honden, bijvoorbeeld een ruwharige teckel, zullen niet echt iets merken van het effect van een castratie op de vacht hun hond. De trimmer merkt dit echter absoluut. Zeker bij teven is de vacht vaak niet meer dezelfde als voor de sterilisatie. Veel teven verharen namelijk een paar weken na de loopsheid. Aangezien de teef na de ingreep niet meer loops wordt, zal de verhaarcyclus langer duren. Hierdoor duurt het langer voor de vacht trimrijp is. Langharige rassen zoals de Bearded Collie en de Briard veranderen net zo min of net zo veel als de ruwharige na een castratie of sterilisatie.

Tot slot

Voor veel eigenaren is het onderhoud van de vacht na sterilisatie of castratie vele malen lastiger dan voor de operatie. Er ontstaan veel sneller klitten doordat de vacht veel meer pluist en stugger is geworden. Honden die gesteriliseerd of gecastreerd zijn, moeten dan ook vaker naar de trimsalon.

Deze column leest een beetje weg als een anti-sterilisatie/castratiecolumn. Zo is hij absoluut niet bedoeld. Vaak wordt deze ingreep uitgevoerd om medische of gedragsredenen die vele malen belangrijker zijn dan de ‘overlast’ van een veranderde en lastiger te onderhouden vacht. Maar het is belangrijk dat je, bij het nemen van een dergelijk ingrijpende beslissing, op de hoogte bent van alle mogelijke gevolgen die zo’n ingreep heeft.

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.