Je hond wel of niet wassen? En met welke shampoo?

Er wordt vaak gezegd dat honden niet gewassen hoeven te worden, maar dat is niet juist. In veel gevallen is het zelfs verstandiger om het wél te doen. Iedere soort hond wordt namelijk vuil, en een vervuilde vacht en huid kunnen jeuk en zelfs huiduitslag veroorzaken bij je hond.

Het is belangrijk dat als je een hond wast, je hiervoor hondenshampoo gebruikt. Hondenshampoos zijn zo ontwikkeld dat je er gerust je hond met regelmaat mee kunt wassen, zonder dat je schade aanricht aan de huid en/of vacht van je hond. Hondenshampoo zorgt voor reiniging van huid en vacht, oftewel het verwijderen van vuil, schilfers, korsten en parasieten. Daarnaast kan een shampoo medicinale stoffen op de huid aanbrengen, om bacteriën of gisten te doden, jeuk te onderdrukken en de huid op verschillende manieren te ondersteunen.

Je hond wassen: Hoe pak je dit aan?

Je hebt het vast al een keer geprobeerd; je hond wassen. Was dit een succes of juist een grote mislukking? Bij het laatste, vergeet volledig wat er de vorige keer is gebeurd, hier komt je nieuwe kans! Het is menselijk om na te denken “pff vorige keer ging het zo lastig, zal het dit keer beter gaan?” Als jij met deze instelling je hond opnieuw probeert te wassen kun je erop wachten dat het opnieuw erg lastig gaat worden. Je hond voelt dit moeiteloos aan! Bekijk het van een positieve kant “Dit keer gaat het een rustig, en positieve ervaring worden”

Voorbereiding voor het wassen van je hond

Ga eerst lekker een lang stuk met je hond wandelen, dit zorgt ervoor dat hij zijn energie kwijt kan en helpt de hond het wassen te accepteren. Zorg ook dat alles klaar staat voor het wassen. De shampoo, de handdoek alles binnen handbereik. Ga je de hond in bad wassen, leg dan een antislip matje in het bad, zo heeft de hond meer grip waardoor hij het minder eng zal vinden.

Een goed begin is het halve werk

Het meeste belangrijke is het hoe je begint! Nogmaals vergeet je voorgaande ervaring die wellicht niet zo succesvol verliep, wees positief.
Ga naar je hond toe en neem hem met de riem mee naar de badkamer/wasplaats. Praat niet tegen hem en roep hem ook niet bij je.  Begin rustig met het nat maken van je hond met lauw/warm water, gebruik je een douchekop zet dat een rustige straal aan. Als je hond eenmaal gewend is aan het gevoel van de straal kun je deze indien nodig iets harder zetten. Wordt je hond bang? Het belangrijkste is dat jij dan rustig en in controle blijft. Zeg niet “rustig maar, het is niet erg”, je hond ziet dit als een bevestiging van zijn angst. Door zelf rustig te blijven laat je zien dat er geen reden is om bang te zijn.

Gebruik hondenshampoo en begin de borst en schouders van je hond in te zepen, vervolg je weg richting de staart. Was de kop van je hond als laatste, let op dat er geen shampoo in de oren, ogen en neus van de hond komt. Spoel de hond goed af zodat er geen shampoo meer achterblijft, dit kan namelijk voor irritatie zorgen.
Droog de hond goed af en laat hem verder opdrogen in een huiskamer warme ruimte.

Maak jezelf niet druk, dat is het belangrijkste. Blijf rustig, zo voelt je hond dat er niets is om bang voor te zijn.

Waarom wassen met hondenshampoo?

Shampoo voor gebruik door mensen is per definitie ongeschikt voor dieren. In hondenshampoo, speciaal ontwikkeld voor de hondenhuid, is de pH-waarde, de zuurgraad, anders dan in shampoo voor mensen. Hondenshampoo houdt de vettige huid van de hond intact en soepel, waar mensenshampoo deze zou uitdrogen. En nee, ook babyshampoo is niet geschikt voor honden. Babyshampoo heeft net als gewone mensenshampoo een ontvettende werking waardoor de natuurlijke vetlaag op de huid van je hond wordt aangetast.

Nu kan ik hier een volledige omschrijving geven over werkende bestanddelen van shampoo, maar daar zou je niet zo heel veel aan hebben. Het belangrijkste om te weten is dat je een shampoo moet gebruiken die geschikt is voor jouw hond.

Soorten hondenshampoo

Hondenshampoos komen in verschillende varianten met elk hun eigen specifieke werking. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten:

Neutrale hondenshampoo

Deze shampoos zijn geschikt voor dagelijks gebruik en alle haartypes. Ze reinigen de vacht zonder bijzondere toevoegingen of specifieke werking.

Voedende hondenshampoo

Deze wordt vaak gebruikt bij honden met lange vacht, of honden met een zeer droge vacht. Deze shampoos bevatten vaak nerts- of jojoba-, of minkolie, waardoor de vacht makkelijk doorkambaar wordt en een glanslaagje krijgt.

Kleurshampoo voor je hond

Deze shampoos bevatten kleurstoffen die het natuurlijke pigment van de vacht versterken. Ze kunnen de kleur van de vacht intensiveren, bijvoorbeeld waardoor een witte hond witter lijkt, of een zwarte hond zwarter, zonder de vacht te verven.

Medicinale hondenshampoo

Zeer milde shampoo met een neutrale pH-waarde die worden gebruikt bij honden die last hebben van een huidallergie. Je kunt deze shampoo vergelijken met speciale shampoo voor mensen die een gevoelige of droge huid hebben. Daarnaast kunnen er medicinale stoffen aan toegevoegd zijn om bijvoorbeeld bacteriën te doden. Deze varianten kun je vaak alleen bij de dierenarts verkrijgen.

Antiparasitaire hondenshampoo

Ontwikkeld voor de bestrijding van vlooien, luizen en teken. Deze shampoos kunnen actieve ingrediënten bevatten die parasieten doden en helpen bij het voorkomen van besmettingen. Ze worden vaak gebruikt als een onderdeel van de algemene parasietenbestrijding bij honden.

Er zijn ook nog conditioners, crèmespoelingen, therapeutische shampoos en biologische shampoos voor honden.

Na het wassen: je hond drogen en borstelen

Na het wassen van je hond met geschikte hondenshampoo is het essentieel om de vacht goed te borstelen en, indien nodig, te föhnen. Gebruik een föhn of een waterblazer (een speciale, zeer krachtige föhn). Als u een waterblazer gebruikt, ga dan rustig over de vacht met de haargrens mee. Ga pas een stukje verder als er een stuk droog is. Als de hond helemaal droog is, borstelt u hem goed door en controleert u met de kam of er geen klitten meer aanwezig zijn.

Blijf niet te lang op een en dezelfde plek föhnen. Een föhn kan namelijk heel erg heet worden. Controleer steeds of de plek waar u de föhn houdt niet te warm wordt. Wanneer de hond helemaal droog is, controleer met de kam of er geen klitten meer in de vacht aanwezig zijn. Mocht dit wel het geval zijn, borstel de klitten er dan uit en controleer opnieuw. Zorg ervoor dat de vacht van uw hond echt goed droog is, er mag geen vocht in de vacht blijven zitten. Als dat wel gebeurt, gaat de vacht van je hond klitten op muf gaan ruiken.

Een goede vachtverzorging routine, inclusief wassen, borstelen en föhnen indien nodig, draagt niet alleen bij aan het uiterlijk van je hond, maar ook aan zijn algemene gezondheid en welzijn. Bij twijfel over de juiste producten of technieken, raadpleeg altijd je hondentrimmer voor persoonlijk advies.

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.