...

Je hond wassen: Hoe pak je dit aan?

Je hebt het vast al een keer geprobeerd; je hond wassen. Was dit een succes of juist een grote mislukking? Bij het laatste, vergeet volledig wat er de vorige keer is gebeurt, hier komt je nieuwe kans!

Heb er vertrouwen in, wees positief!

Het is menselijk om na te denken “pff vorige keer ging het zo lastig, zal het dit keer beter gaan?” Als jij met deze instelling je hond opnieuw probeert te wassen kan je erop wachten dat het opnieuw erg lastig gaat worden. Je hond voelt dit moeiteloos aan!
Bekijk het van een positieve kant “Dit keer gaat het een rustig, en positieve ervaring worden”

Voorbereiding voor het wassen van je hond

Ga eerst lekker een lang stuk met je hond wandelen, dit zorgt ervoor dat hij zijn energie kwijt kan en helpt de hond het wassen te accepteren. Zorg ook dat alles klaar staat voor het wassen. De shampoo, de handdoek alles binnen handbereik. Ga je de hond in bad wassen, leg dan een antislip matje in het bad, zo heeft de hond meer grip waardoor hij het minder eng zal vinden.

Een goed begin is het halve werk

Het meeste belangrijke is het hoe je begint! Nogmaals vergeet je voorgaande ervaring die wellicht niet zo succesvol verliep, wees positief.
Ga naar je hond toe en neem hem met de riem mee naar de badkamer/wasplaats. Praat niet tegen hem en roep hem ook niet bij je.  Begin rustig met het nat maken van je hond met lauw/warm water, gebruik je een douchekop zet dat een rustige straal aan. Als je hond eenmaal gewend is aan het gevoel van de straal kun je deze indien nodig iets harder zetten. Wordt je hond bang? Het belangrijkste is dat jij dan rustig en in controle blijft. Zeg niet “rustig maar, het is niet erg”, je hond ziet dit als een bevestiging van zijn angst. Door zelf rustig te blijven laat je zien dat er geen reden is om bang te zijn.

Gebruik hondenshampoo en begin de borst en schouders van je hond in te zepen, vervolg je weg richting de staart. Was de kop van je hond als laatste, let op dat er geen shampoo in de oren, ogen en neus van de hond komt. Spoel de hond goed af zodat er geen shampoo meer achterblijft, dit kan namelijk voor irritatie zorgen.
Droog de hond goed af en laat hem verder opdrogen in een huiskamer warme ruimte.

Maak jezelf niet druk, dat is het belangrijkste. Blijf rustig, zo voelt je hond dat er niets is om bang voor te zijn.

 

 

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!