...

Vachtverzorging van de Amerikaanse staffordshireterriër

Mensen die weinig tot niets weten over dit ras hebben vaak het beeld dat dit gevaarlijke en onbetrouwbare honden zijn. Dat is natuurlijk helemaal niet zo, en ik als baasje van een stafford kan dit bevestigen. Iedere hond, zonder uitzonderingen, kan bijten als hij of zij lastig gevallen of verkeerd begrepen wordt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat kleinere rassen, zoals de jack russel, chihuahua, ect, een veel feller karakter hebben dan de Amerikaanse staffordshireterriër, en sneller tot bijten over zullen gaan. Maar omdat deze hondjes minder kracht in de bek hebben en aanzienlijk kleiner zijn, worden dit soort honden toch gezien als een veel betrouwbaarder hond.

De Amerikaanse staffordshireterriër is een erg lieve, betrouwbare, sociale, zorgzame en ook gevoelige hond. Een hond die direct door heeft hoe het baasje zich voelt. Bij dit ras gaat het vaak fout door het soort mensen dat aan dit ras begint. Vaak verdiepen zij zich voor de aanschaf onvoldoende in het ras, voeden het verkeerd op (bijvoorbeeld door gelijk te starten met een slipketting) of nemen de moeite niet om ermee op puppytraining te gaan. Deze mensen gebruiken de hond als een soort wapen (om zich veilig te voelen) of als een accessoire (om zich stoer te voelen), of als verlengstukje voor hun eigen tekortkomingen (beide redenen). Zij realiseren zich niet echt dat het een dier is, zoals alle andere (maar dan een stukje groter en krachtiger), dat vooral een juiste en consequente opvoeding nodig heeft.

 

De vacht

De Amerikaanse staffordshireterriër heeft een kortharige vacht. Honden met deze vachtsoort hebben korte dekharen en nauwelijks of geen ondervacht. Dit type vachtsoort kent geen echte ruiperiode. Honden met dit type vachtsoort verliezen eigenlijk het hele jaar door hun dekharen. En dat kan, afhankelijk van het seizoen, soms wat meer of wat minder zijn.

 

Borstelen

Het beste wat u voor uw kort/gladharige hond kunt doen, is hem of haar niet meer borstelen. U kunt de hond een keer per week met een vochtige hand of washand aaien. Op deze manier doet u feitelijk precies hetzelfde als met een borstel, de huid wordt gemasseerd en de talg wordt verspreid over de vacht, maar er wordt geen levende haar losgetrokken. Om van loszittende haren af te komen kunt u de hond ook naar de trimmer brengen voor een anti-verhaarbehandeling, dan hoeft u zelf eigenlijk helemaal niets meer te doen aan de vachtverzorging. U zult merken dat de hond zijn natuurlijke ruiproces aanhoudt.

 

Let wel, mocht uw hond gecastreerd of gesteriliseerd zijn, of medische klachten hebben, dan kan de dagelijkse verzorging iets anders vragen. Ik zelf borstel mijn hond écht nooit, en tijdens een ruicyclus maak ik mijn hand nat en haal haar hiermee aan. Mocht door bijvoorbeeld een weersverandering het verharen erger worden, geef ik haar een anti-verhaarbehandeling met een voedende shampoo. Het resultaat is een glimmende vacht met een normale ruicyclus (afhankelijk van het seizoen).

 

Stafford en de trimmer

Hoewel je het bij een ras als de stafford niet zou verwachten, brengen sommige baasjes hun stafford naar de trimmer. En helaas is dit meestal niet alleen om de nagels bij te laten knippen, maar ook om de hond te scheren om op die manier van het verharen af te komen. Beste lezers die in bezit zijn van kort/gladharige honden: Niet meer je hond laten scheren. Je richt hier echt schade aan de vacht mee aan, en het verharen los je hier echt niet mee op. Sterker nog, het verharen zal alleen maar erger worden, omdat de normale ruicyclus verstoord wordt door het te scheren.

American Staffordshire terriers

“Oké, maar wat dan wel, meneer de trimmer?” denken nu waarschijnlijk een aantal baasjes waarvan de hond maar niet stopt met het rondstrooien van de vacht. Nou, om te beginnen: stop met overmatig borstelen, of borstelen in het algemeen. Mocht je hond echt ontzettend  verharen, breng uw hond dan naar de trimmer en vraag of aan de trimmer/trimster om uw hond een anti-verhaarbehandeling te geven.

 

Anti- verhaarbehandeling

De anti-verhaarbehandeling vereist consequentie. Dit houdt in dat uw hond iedere 6 weken langs moet komen voor deze behandeling. Omdat deze behandeling iedere 6 weken herhaald wordt, ontstaat er een nieuwe verhaarcyclus van 6 weken. Borstelen is dan niet nodig! Bovendien, een stafford, labrador, jack russel of andere glad/kortharige honden krijgen geen klitten, en hoeven dus eigenlijk ook niet echt gekamd of geborsteld te worden.

 

Amerikaanse staffordshireterriër en allergie

Ondanks dat het een ras is dat niet erg gevoelig is voor ziektes, moet je je als toekomstig of huidig baasje wel goed realiseren dat staffords erg gevoelig kunnen zijn voor allergieën of huid- en vachtproblemen. En, hoewel vaak anders wordt beweerd, hoeft dit niet altijd erfelijk te zijn.  Mijn Kaida heeft helaas ook een (lichte) allergie, die we nu door goede voeding en vachtverzorging onder controle proberen te krijgen.

 

Wat is een allergie of welke soorten zijn er

Een allergie is een (heel) overdreven reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen uit de omgeving van de hond, voedsel of van entstoffen. Het is lastig te bepalen waar uw hond nou precies last van heeft. Het enige wat u kunt doen is uw hond goed in de gaten houden, goed registreren wanneer hij/zij frequent begint te krabben, en spelen met de verschillende factoren, om zo te bepalen waar het dier niet tegen kan.

atopie

Vier soorten allergieën komen het meest voor bij honden:

 

  • Vlooienallergie
  • Atopie
  • Voedselallergie
  • Contactallergie

 

Meer weten? Dan wil ik u graag doorverwijzen naar mijn column “Huid- en vachtproblemen deel 2”

 

Wassen en droog föhnen

Wassen: Zet uw stafford in de badkuip of douchecabine. Maak de vacht nat met de douchekop, breng hierna de shampoo op. Gebruik hiervoor een speciale hondenshampoo. Voor de stafford kunt u het beste een natuurlijke kokos- of fruitshampoo gebruiken of een shampoo waarin Aloë Vera of mink olie zit. Let er bij het wassen op dat er geen shampoo in de ogen van uw hond komt. Spoel de hond af vanaf de aanzet van het voorhoofd naar achteren. Houd het hoofd van de hond daarbij iets omhoog. Op deze manier kan er geen water in de ogen en neus van de hond lopen. Pas als het water volkomen schuimvrij is, mag het over de snuit lopen. Houd het hoofd van de hond nu naar beneden, zodat er geen water in de neusgaten kan lopen. Nadat de hond grondig is afgespoeld, moet met de hand of met een speciale handdoek het overtollig water uit de vacht worden verwijderd, ook van de poten. Dan tilt u de stafford op, u wikkelt hem of haar in een badlaken en zet hem weer op de grond (of op tafel) en droogt hem af. Gebruik hiervoor verschillende droge handdoeken.

 

Droog föhnen: Zorg dat uw stafford goed met de handdoek afgedroogd is. Gebruik een föhn of een waterblazer (een speciale, zeer krachtige föhn). Als je een waterblazer gebruikt, ga je rustig over de vacht heen en niet te snel.  Als je een föhn gebruikt, blijf dan niet te lang op een en dezelfde plek föhnen. Een föhn kan namelijk heel erg heet worden. Controleer steeds of de plek waar u de föhn houdt niet te warm wordt.

 

Tot slot

Hoewel mijn columns voornamelijk over vachtverzorging gaan, wil ik daar in deze column een uitzondering op maken. Ik wil hier graag de hoop uitspreken dat, als u staffords enge honden vindt, u het ras een kans wilt geven. Een kans om te laten zien dat niet alle staffords zo slecht zijn zoals ze in de media worden neergezet. Dit geldt eigenlijk net zo voor de overige bullrassen of kruisingen.

Amstaff vachtverzorging

Nogmaals, het ligt niet aan de hond, maar vrijwel altijd aan de baasjes. Tot volgende week!

 

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.