Vachtverzorging van de Cairn Terriër

Wist u dat de Cairn terriër van oorsprong uit Schotland komt? En dat de Cairn vermoedelijk een van de eerste terriërs was. Vroeger werden Cairn terriërs veel ingezet om te jagen op klein wild, met name vossen, dassen en ratten. De Cairn is een kleine opgewekte en vrolijke hond, en een echte expert in het uitdenken van kattenkwaad. Hij maakt altijd een levendige indruk. De Cairn terriër straalt door zijn ondeugendheid dan ook vrijwel altijd blijheid en enthousiasme uit.

 

De vacht van de Cain terriër

De Cairn terriër heeft een dubbele vacht, maar is bij de meeste mensen eenvoudig bekend onder de noemer ruwharige vachten. Ruwharige vachten bestaan uit ruw dekhaar met onderwol. De deklaag gaat iedere zes maanden in de rui, maar deze moet geplukt worden omdat het haar niet uitvalt. Alle honden met een ruwharige vacht moeten minimaal eens per zes maanden geplukt worden. De meeste ruwharigen kunnen voor de eerste keer geplukt worden als ze rond de drie tot zes maanden oud zijn, dat is per ras nog wel eens verschillend. Een ongeplukte Cairn terriër voelt ruw en stug aan, maar zodra de Cairn is geplukt is zijn vachtje zo zacht als een knuffelbeertje. Dit zachte komt door zijn ondervacht, die wat wollig van structuur is.

 Cairn terrier ervoor het plukkenCairn terrier na het plukken

Borstelen van je Cain terriër

Ik weet vrij zeker dat veel baasjes van Cain terriërs niet weten dat ze hun ondeugende viervoeter  zo nu en dan eens lekker moeten borstelen. Het is ook voor  je Cairn erg belangrijk om geborsteld te worden, niet alleen omdat je hiermee de vacht verzorgt, maar u bouwt hiermee ook aan een betere band met uw hond en je leert je trouwe vriend te wennen aan aanraking en gefrunnik. En daarmee maakt u mij en mijn collega trimmers/trimsters ook ontzettend gelukkig. Er wordt namelijk regelmatig van de vingers van de trimmer gesnoept door honden die niet gewend zijn om verzorgd te worden. En geloof mij, het is echt geen pretje om ineens in je hand of andere lichaamsdelen gebeten te worden. Als u dan toch bezig bent met uw Cairn terriër, controleer dan gelijk de oogjes en oortjes. Als deze vuil zijn, kunt u die gelijk reinigen. Dus een dagelijkse verzorgingsritueel is goed voor de hond maar.

 

Plukvacht en de trimmer

De Cairn terriër is een hond waar eigenlijk weinig aan te modelleren valt. Cairn terriërs zijn honden die vooral voor de verzorging van hun vacht bij de trimmer komen. Dit komt omdat de Cairn Terriër een plukvacht heeft. Door de hond te plukken ontstaat er ruimte voor nieuwe vacht. Plukken is niet pijnlijk, omdat alleen die haren verwijderd worden die al dood zijn of los zitten. De vacht moet hier wel klaar voor zijn (plukrijp). Wordt dit te vroeg gedaan dan kan dit irritatie van de huid veroorzaken. Helaas komt het voor dat (vaak op verzoek van de klant) Cairn terriër kort geschoren worden. Ik adviseer u om dit niet te doen of toe te laten. Vind een trimmer die echt weet dat een Cairn geplukt dient te worden. Met het scheren van een plukvacht richt je namelijk enorm veel schade aan aan de vacht. De vacht zal nooit meer hetzelfde zijn als voor het scheren. Het kan maanden tot jaren duren, voordat deze zich weer enigszins heeft hersteld.

 

Alleen bij een vachtstructuur die veranderd is door castratie/sterilisatie, of door een andere medische oorzaak, kan het noodzakelijk zijn om de Cairn terriër kort te scheren. Meer weten over wat voor invloed  castratie/sterilisatie kan zijn op de vacht, lees dan mijn column met de titel “Invloed van sterilisatie/castratie op de vacht”.

Wassen van de Cain terriër

Over het volgende onderdeel kunnen mensen het niet met mij eens zijn. Dit mag natuurlijk, ieder heeft recht op zijn mening.

Een Cairn terriër die regelmatig wordt geborsteld, gekamd en geplukt door de trimmer, hoeft in principe daarna niet meer gewassen te worden. Te vaak of onnodig wassen van je Cairntje kan een verandering in de vachtstructuur teweeg brengen. Mocht uw hond lekker een modderbadje hebben genomen, geen paniek, laat het opdrogen en borstel de vacht van uw Cairn rustig door. U zult merken dat de modder binnen no time uit zijn vacht is verdwenen. Heeft uw boef is smerige plasjes, visafval of zelfs in de poep hebben liggen rollen, is er natuurlijk niets op tegen om hem of haar even goed af te soppen. Maar doe dit zo min mogelijk.

 

Is uw Cairn terriër plukrijp, was hem dan minstens twee dagen voor de afspraak bij de trimmer helemaal niet meer. Dit bemoeilijkt namelijk het plukken aanzienlijk, wat dan weer niet prettig is voor uw hond.

 

Toch wassen en droog föhnen (bij ongelukjes)?

Wassen: Zet uw Cairn in de badkuip of douchecabine. Maak de vacht nat met de douchekop, breng hierna de shampoo op. Gebruik hiervoor uiteraard wel een speciale hondenshampoo. Voor de Cairn terrier kunt u het beste een oatmeal shampoo gebruiken of een shampoo waarin Aloë Vera zit.

eetbare havermout shampoo

Let er bij het wassen op dat er geen shampoo in de ogen van uw hond komt. Spoel de hond af vanaf de aanzet van het voorhoofd naar achteren. Houd het hoofd van de hond daarbij iets omhoog. Op deze manier kan er geen water in de ogen en neus van de hond lopen. Pas als het water volkomen schuimvrij is, mag het over de snuit lopen. Houd het hoofd van de hond nu naar beneden, zodat er geen water in de neusgaten kan lopen. Nadat de hond grondig is afgespoeld, moet met de hand of met een speciale handdoek het overtollig water uit de vacht worden verwijderd, ook van de poten. Dan tilt u de Cairn op, u wikkelt hem of haar in een badlaken en zet hem weer op de grond (of op tafel) en droogt hem af. Gebruik hiervoor verschillende droge handdoeken.

 

Droog föhnen: Zorg dat uw Cairntje goed met de handdoek afgedroogd is. Gebruik een föhn of een waterblazer (een speciale, zeer krachtige föhn). Als je een waterblazer gebruikt, ga je rustig over de vacht heen en niet te snel.  Als je een föhn gebruikt, blijf dan niet te lang op een en dezelfde plek föhnen. Een föhn kan namelijk heel erg heet worden. Controleer steeds of de plek waar u de föhn houdt niet te warm wordt.

 cairn terrier

Tot volgende keer!

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.