Vachtverzorging van de chihuahua

DELEN TWEET WHATSAPP

In de afgelopen weken heb ik al een aantal hondenrassen en hun verzorging besproken. Het is erg leuk om te zien hoe positief mensen hierop reageren, en hoe vaak mijn columns worden gelezen door de bezoekers van hondenwoordenboek.nl.

In de column van deze week ga ik het hebben over de vachtverzorging van de chihuahua. De chihuahua is een zeer geliefd en populair gezelschapshondje. De meeste mensen weten niet dat het een actief hondje is, dat ook waaks en soms wat té overmoedig kan zijn. Jammer genoeg zien veel mensen de chihuahua als een soort speelgoedbeestje, en voeden de chihuahua dan ook niet correct op. Hierdoor vertonen chihuahuas dan ook vaak asociaal gedrag.

De langharige chihuahua en zijn vacht

De vacht van een langharige chihuahua is recht of golvend van structuur en voelt erg zacht aan. De oren, voeten, benen en staart zijn bevederd (donzig). De vacht van de langharige chihuahua heeft meer verzorging nodig dan die van de kortharige. Controleer dus om de dag op klitvorming bij oren, hals, oksels, staart en achterkant van de hond. Je kunt de klitcontrole doen met uw vingers of met een kam. Kom je een klit tegen, borstel deze er dan voorzichtig uit, of (als het een grote klit is) probeer de klit te scheuren. Daarna kan de klit alsnog met de borstel/kam worden verwijderd.

chihuahua

De glad/kortharige chihuahua en zijn vacht

De gladharige vacht heeft korte dekharen en heeft nauwelijks tot geen ondervacht. Dit type vachtsoort kent geen echte ruiperiode, honden met dit type vacht verliezen het hele jaar door hun dekharen. De gladharige chihuahua heeft een glanzende, dikke korte beharing. Ze verharen maar de vacht heeft weinig onderhoud nodig. Het is zaak om je chihuahua zo min mogelijk te borstelen. Hoogstens eens per twee weken, eventueel met een rubberen borstel. Nog veel beter is het om niet te borstelen, maar met een vochtig doekje over de vacht van je hond te gaan. Op deze manier doe je feitelijk precies hetzelfde als met een borstel, de huid wordt gemasseerd en de talg wordt verspreid over de vacht, maar er wordt geen levende haar losgetrokken.

chihuahua

Modellen chihuahua

De chihuahua is een ras waar geen standaard model voor is. Het zijn dan ook rassen die eigenlijk nooit of zelden naar de trimmer hoeven. Uit hygiënische overweging zou je de langharige chihuahua af en toe wel kunnen laten trimmen. Denk dan aan het bijwerken van de oren, voeten, benen, staart, en achterkant. Door het iets korter houden van de vacht wordt deze minder vies en zal het hierdoor ook minder snel gaan klitten.

Houd er rekening mee dat castratie/sterilisatie en voeding invloed kunnen hebben op de vachtverzorging.

Chihuahua’s kunnen last hebben van traanstrepen bij de ogen. Maak de ogen daarom dagelijks schoon. Hoe je dit het beste kunt doen lees dan mijn column genaamd “oog verzorging van je hond”.

Zelf de vachtverzorging van je chihuahua bijhouden

Om je hond zo lang mogelijk mooi te houden, is het erg belangrijk om uw hond goed zelf te onderhouden. Dit doe je door de hond regelmatig te borstelen en door te kammen, en dagelijks of om de dag klitcontrole uit te voeren (vooral bij langharige chihuahuas). Maar ook hoort het wassen en droogföhnen bij de verzorging van je chihuahua.

Wassen van de chihuahua:

Zet je chihuahua in de badkuip of douchecabine. Maak de vacht nat met de douchekop, waarna de shampoo wordt opgebracht. Gebruik hiervoor wel een speciale hondenshampoo. Voor het mooiste resultaat bij je chihuahua kun je het beste een hondenshampoo met minkolie kopen. Een goed alternatief is een shampoo met natuurlijke tea-tree- en lavendelolie.

chihuahua chihuahua

Let er bij het wassen op dat er geen shampoo in de ogen van je hond komt. Spoel de hond af vanaf de aanzet van het voorhoofd naar achteren. Houd het hoofd van de hond daarbij iets omhoog. Op deze manier kan er geen water in de ogen en neus van de hond lopen. Pas als het water volkomen schuimvrij is, mag het over de snuit lopen. Houd het hoofd van de hond nu naar beneden, zodat er geen water in de neusgaten kan lopen. Nadat de hond grondig is afgespoeld, moet met de hand of met een speciale handdoek het overtollig water uit de vacht worden verwijderd, ook van de poten. Dan til je je chihuahua op, wikkelt hem of haar in een badlaken en zet hem weer op de grond (of op tafel) en droogt hem af. Gebruik hiervoor verschillende droge handdoeken.

Droog föhnen en borstelen van de chihuahua:

Zorg dat je chihuahua goed met de handdoek afgedroogd is. Gebruik een föhn of een waterblazer (een speciale, zeer krachtige fohn). Als je een waterblazer gebruikt, ga je rustig over de vacht heen en niet te snel. Ga pas een stukje verder als er een stuk droog is. Als je hond helemaal droog is, borstel je hem goed door en controleer je bij de langharige chihuahua met de kam of er geen klitten meer aanwezig zijn.

Als je een föhn gebruikt, blijf dan niet te lang op een en dezelfde plek föhnen. Een föhn kan namelijk heel erg heet worden. Controleer steeds of de plek waar je de föhn houdt niet te warm wordt. Wanneer de hond helemaal droog is, controleer je met de kam of er geen klitten meer in de vacht aanwezig zijn. Mocht dit wel het geval zijn, borstel de klitten er dan uit en controleer opnieuw.

Tot slot

Mocht je besluiten om een chihuahua aan te schaffen, laat je zich dan goed informeren. Koop altijd een chihuahua bij een erkende fokker, om erfelijke/genetische afwijkingen te voorkomen.

Als je nu denkt “hé, maar heeft hij het niet gehad over de Tea-cup chihuahua”. Dat klopt, en laat ik hier maar meteen met de deur in huis vallen: Tea-cup chihuahuas bestaan namelijk niet officieel en zijn ook niet erkend als een officieel ras door het raad van beheer. Er wordt helaas met dit soort hondjes vaak geadverteerd op het internet. U kunt er gerust van uitgaan dat de aanbieder zogeheten broodfokkers zijn. De Tea-cup chihuahua’s worden door deze broodfokkers expres zo klein mogelijk gefokt. En dat ziet er misschien wel heel leuk en schattig uit, maar:

Er zijn behoorlijk veel vaak voorkomende gezondheidsproblemen met dit hele kleine hondje.
-Een waterhoofd, schildklier- of leverproblemen.
-Een onvolgroeid gebit, met te weinig tanden of kiezen.
-Slechte gewrichten, kromme pootjes.
-Heel weinig weerstand.
-Lage levensverwachting, slechts 2 tot 3 jaar, daarna is het kleine lijfje opgebrand.

chihuahua

Het kan wel eens voorkomen dat in een nestje van normale ouders een uitzonderlijk kleine chihuahua geboren wordt. Vaak zijn dit gewone, sterke, gezonde hondjes. Als u graag een dergelijk hondje wilt, is het mogelijk deze te kopen. Een goede fokker zal er echter op staan dat u absoluut niet zult fokken met de hond. Sterker nog, u zult er zelfs voor tekenen in het koopcontract.

Geschreven door:
Raymond

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.