...

Vachtverzorging van de maltezer

In de column van deze week ga ik het hebben over de maltezer. Helaas zie je steeds meer kruisingen met maltezers ontstaan. Ik zeg helaas, omdat dit zorgt voor een groot aantal variaties in grote en kleur van het maltezerras, waardoor veel mensen tegenwoordig niet eens meer weten hoe het ras er oorspronkelijk eruit hoort te zien. De maltezer is in schofthoogte volgens de rassenstandaard 25 tot 28 centimeter voor een reutje en 20 tot 23 centimeter voor een teefje. De maltezer wordt ook wel Maltees Leeuwtje genoemd, en is een gezelschapshond die behoort tot de bichon frisé familie. De maltezer is een jager en werd in het land van herkomst (Malta ofwel Melita, daarover is men onzeker) dan ook ingezet om te jagen op muizen en ratten. Ik ga u in deze column weer meer vertellen  over het zelf bijhouden van de vachtverzorging, maar ook hoe vaak u het beste de hond kunt laten trimmen.

De maltezer en zijn vacht

De vacht van een maltezer is erg lang, recht en zijdeachtig maar nooit wollig of kroezend. De vacht is altijd zuiver wit, en onderhoud aan de vacht vergt dan ook flink wat aandacht. Vooral rond de staart en onder de oksels moet u goed controleren of er geen klitten aanwezig zijn. Mochten er klitten zijn, kam ze dan uit na er eerst een beetje anti-klittenspray op gedaan te hebben. Dit zal het uitkammen vergemakkelijken. Overtollige haren tussen de voetkussens dienen weggeknipt te worden. Maar dit laatste kunt u het beste door de trimmer laten doen. Ook de ogen van de maltezer hebben zo hun aandacht nodig, als men deze niet goed bijhoudt ontstaan er zogeheten roeststrepen. Het is belangrijk om uw hond om de dag te controleren op klitten, en regelmatig te wassen met een speciale shampoo om de vacht wit en glanzend te houden.

 

Modellen van de maltezer

U kunt de maltezer in verschillende modellen laten trimmen. Veel van deze hondjes worden op verzoek van het baasjes vrij kort in model geknipt, om hem zo onderhoudsvriendelijk als mogelijk te houden. In vaktermen heet dit een scheermodel egaal. Persoonlijk vind ik dit erg jammer, omdat je een maltezer in een heel vlot model kunt laten trimmen, dat met niet al te veel moeite zelf bij te houden is. Denk dan bijvoorbeeld aan een scheermodel voor de rug, zijflanken en buik (kort), en de poten en hoofd worden dan met de effileerschaar in model geknipt. Hierdoor krijgt de maltezer een veel leukere uitstraling dan volledig kort geschoren. Maar u kunt de maltezer ook in een leuk puppymodel laten knippen, waar de hond een jongere uitstraling door krijgt.

maltezer

Showmaltezers worden niet geknipt en hebben lange haren. Op shows zie je ze vaak lopen met ingebonden haar zodat de vacht niet beschadigt raakt of vies wordt. U kunt er ook voor kiezen de vacht gelijk te laten knippen tot de grond. Overleg met uw trimmer welk model het leukste staat bij uw maltezer.

show maltezer

Zelf de vachtverzorging van uw maltezer bijhouden

Ook als de trimmer uw hondje in het gewenste model heeft geknipt, wil dit niet zeggen dat u er zelf niets meer aan hoeft te doen. Integendeel zelfs, de vacht van een pas geknipte maltezer heeft altijd aandacht nodig. U voorkomt hiermee dat de hond binnen een korte tijd volledig onder de klitten zit. Er zijn een aantal belangrijke onderdelen die u echt regelmatig moet uitvoeren als u de vacht van uw maltezer mooi en verzorgd wilt houden. Dit zijn het regelmatig wassen om de witte vacht wit te houden, het droogföhnen en het borstelen en doorkammen van uw maltezer.

 

Wassen van de maltezer:

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag de maltezer regelmatig in bad zonder dat zijn vacht of huid daaronder lijdt. Sterker nog, regelmatig wassen is sterk aan te bevelen. Bovendien is een schone vacht veel makkelijker te onderhouden. U kunt hier een goede shampoo en conditioner voor gebruiken. Maar voor het mooiste resultaat kunt u het beste een Bright White Shampoo en een crèmespoeling kopen.

maltezer maltezer

Het water moet handwarm zijn. Zet uw hond in de badkuip of douchecabine. U maakt de vacht nat met de douchekop, waarna de shampoo wordt aangebracht. Let er bij het wassen op dat er geen shampoo in de ogen van uw hond komt. Spoel de hond af vanaf de aanzet van het voorhoofd naar achteren. Houd het hoofd van de hond daarbij iets omhoog. Op deze manier kan er geen water in de ogen en neus van de hond lopen. Pas als het water volkomen schuimvrij is, mag het over de snuit lopen. Houd het hoofd van de hond nu naar beneden, zodat er geen water in de neusgaten kan lopen. De vacht van een maltzer altijd twee zeer grondig uitspoelen. Wanneer de vacht langer begint te worden is het gebruik van een cremespoeling aan te bevelen. Is uw hond helemaal schuimvrij, til dan uw hond op, wikkel hem of haar in een badlaken, zet hem weer op de grond (of op tafel) en droog hem af. Gebruik hiervoor verschillende droge handdoeken.

 

Droogföhnen en borstelen van de maltezer:

Zorg dat uw hond goed met de handdoek afgedroogd is. Gebruik een föhn of een waterblazer (een speciale, zeer krachtige föhn). Als u een waterblazer gebruikt, ga dan rustig over de vacht met de haargrens mee. Ga pas een stukje verder als er een stuk droog is. Als de hond helemaal droog is, borstelt u hem goed door en controleert u met de kam of er geen klitten meer aanwezig zijn.

Bij het gebruik van een föhn, blijf niet te lang op een en dezelfde plek föhnen. Een föhn kan namelijk heel erg heet worden en omdat de maltezer een enkele vacht heeft, hierdoor sneller de kans loopt om brandwonden door op te lopen. Controleer steeds of de plek waar u de föhn houdt niet te warm wordt. Wanneer de hond helemaal droog is, controleer met de kam of er geen klitten meer in de vacht aanwezig zijn. Mocht dit wel het geval zijn, borstel de klitten er dan uit en controleer opnieuw. Zorg ervoor dat de vacht van uw hond echt goed droog is, er mag geen vocht in de vacht blijven zitten. Als dat wel gebeurt, gaat het vacht van uw maltezer klitten. Borstel of kam niet te hard bij uw maltezer, door zijn dunne vacht kan bij te veel druk op de borstel/kam uit te voeren een beschadiging oplopen.

Tot slot

De Maltezer is de laatste tijd weer erg populair aan het worden. Helaas, zoals vaak met populaire rassen, worden er helaas dus door broodfokkers nep-maltezers (gekruist) aangeboden en zelfs mini-maltezers. Nogmaals, beste lezers, mini-hondjes bestaan niet! Mini-hondjes worden met opzet klein gefokt, en lopen erg veel risico om gezondheidsklachten te krijgen. Voor het aanschaffen van uw maltezer kunt u dus, zoals met alle rassen, het beste naar een rasvereniging of een erkende fokker.

In deze column adviseer ik u om een Bright White Shampoo te gebruiken. Dit is een shampoo die bepaalde natuurlijke extracten bevat, die ervoor zorgen dat het witte pigment versterkt wordt. Deze shampoo bevat dus geen bleekmiddel, zoals sommige mensen blijken te denken. Gebruik nooit bleekmiddel, biotex of andere huismiddeltjes om uw hond wit te houden. U kunt hier echt grote schade mee aanrichten aan de vacht van uw hond, of nog erger, aan de gezondheid van uw vriend als de hond het binnen krijgt, hij/zij kan hieraan sterven.

Om de snor en ogen mooi wit en traanstrepen vrij te houden wil ik u adviseren om mijn columns “De shih tzu” en “oogverzorging van je hond” te lezen.

 

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!