...

Vachtverzorging van De Shih Tzu

In mijn column van vorige week heeft u kunnen lezen over de vachtverzorging van de poedel. U bent onder andere te weten gekomen dat de vacht van een poedel in verschillende modellen gemodelleerd kan worden. Ook heb ik vertelt dat een poedel niet alleen mooi is, maar dat dit ras ook best veel onderhoud nodig heeft. Deze week ga ik het hebben over het ras de Shih Tzu. De Shih Tzu is een van de rassen die het meest voorkomen. Dit komt voornamelijk omdat het een ras is dat zich erg snel en makkelijk aanpast, en dat je gemakkelijk overal mee naar toe kunt nemen.

De Shih Tzu en zijn vacht

De Shih Tzu is een hond met een dubbele vacht, wat op veel mensen overkomt als een uitermate luxueuze vacht. Een dubbele vacht wil zeggen dat de hond een zachte ondervacht en een wat hardere/dikkere bovenvacht heeft. Omdat de vacht van de Shih Tzu altijd blijft groeien, moet u er rekening mee houden dat u uw hond regelmatig moet wassen, droogföhnen, borstelen, kammen en laten trimmen. Daarom is het ook bij dit ras belangrijk dat de pups van jongs af aan het moeten aanvaarden dat hij/zij vaak gewassen, geföhnd, gekamd, geborsteld en getrimd zal worden. Veel mensen houden er geen rekening mee dat ook een getrimde Shih Tzu regelmatig onderhoud nodig heeft om de vacht mooi schoon en klitvrij te houden.

Vachtverzorging bij uw pup

Vanaf het moment dat u de pup in huis heeft, dient u te beginnen de pup te leren dat hij/zij regelmatig geborsteld gaat worden en dat het léuk is om geborsteld of gekamd te worden. Begin de eerste paar keer met het laten wennen van de pup wanneer deze moe is, u zult dan merken dat de pup het makkelijker accepteert. Neem de pup op schoot en gebruik een fijne kam of borstel en laat hem wennen aan het gevoel. Na een paar dagen kunt u uw pup op een handdoek op tafel zetten, waarna hij/zij rustig daarop moet leren liggen of staan terwijl u hem borstelt of kamt. U zult merken dat op uw pup op een gegeven moment ligt te slapen terwijl hij/zij geborsteld of gekamd wordt. Vergeet niet onder zijn oksels, liezen, zijn voeten, en achter zijn oren te borstelen of controleren. Want hier zal later de klitvorming het meeste voorkomen. Wanneer de pup drie maanden is doet u er goed aan een afspraak te maken bij de trimmer. Als u dit vanaf drie maanden doet, went uw pup het snelst aan de trimster en de geluiden die aanwezig zijn in een trimsalon.

Modellen

Ook de Shih Tzu kun je in meerdere modellen laten knippen door de trimmer/trimster. Ik zelf vind het erg belangrijk om te kijken naar het hoofd van de hond. Veel trimmers knippen de hond in het standaardmodel dat ze is aangeleerd. Ik vind dit niet altijd passen bij de hond, zeker omdat er steeds meer Shih Tzu’s zijn met een afwijkende kaaklijn (onder/boven bijt). Daarbij komt ook nog dat heel veel baasjes zelf aan het knippen slaan, iets wat ik absoluut niet adviseer. Het probleem is dat mensen zelf scheef knippen of zelfs hele happen uit de vacht knippen. Hierdoor kunnen bepaalde modellen al niet meer geknipt worden. Als u zelf de luikjes boven de ogen wilt bijknippen, vraag dan eerst of uw trimmer het een keer voor wil doen. Op die manier leert u hoe u dit moet doen zonder het model waarin uw hond geknipt is of moet worden geweld aan te doen.

Hoe moet u uw Shih tzu laten knippen? Dat hangt o.a. ook af van wat u zelf mooi vindt. De Shi Tzu kun je in de volgende modellen laten knippen:

shih tzu
Puppy look

model 7 shih tzu
Model 7,9 of 12

shih tzu

Scheer model

shih tzu

full legs model (pantalon model )

Maar je kunt de trimmer natuurlijk ook zijn creatieve vrijheid geven.

Zelf de vachtverzorging van uw Shih Tzu bijhouden

Ook als de trimster uw hondje halflang of korter geknipt heeft, wil dit niet zeggen dat u zelf niets meer hoeft te doen. In tegendeel zelfs, de vacht van een pas geknipte Shih Tzu heeft veel aandacht nodig. U voorkomt hiermee dat de hond binnen een korte tijd volledig onder de klitten zit.

Er zijn een aantal belangrijke onderdelen die u echt regelmatig moet uitvoeren als u de vacht van uw Shih Tzu mooi en verzorgd wilt houden. Dit zijn het regelmatig wassen, het droogföhnen en het borstelen en doorkammen van uw Shih Tzu.

Wassen van de Shih Tzu:

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag de Shih Tzu regelmatig in bad zonder dat zijn vacht of huid daaronder lijdt. Sterker nog, regelmatig wassen is sterk aan te bevelen. Bovendien is een schone vacht veel makkelijker te onderhouden. U kunt hier een goede shampoo en conditioner voor gebruiken. Maar voor het mooiste resultaat kunt u het beste een hondenshampoo met minkolie kopen.

Het water moet handwarm zijn. Zet uw hond in de badkuip of douchecabine. U maakt de vacht nat met de douchekop, waarna de shampoo wordt aangebracht. Let er bij het wassen op dat er geen shampoo in de ogen van uw hond komt. Spoel de hond af vanaf de aanzet van het voorhoofd naar achteren. Houd het hoofd van de hond daarbij iets omhoog. Op deze manier kan er geen water in de ogen en neus van de hond lopen. Pas als het water volkomen schuimvrij is, mag het over de snuit lopen. Houd het hoofd van de hond nu naar beneden, zodat er geen water in de neusgaten kan lopen. De vacht van een Shih Tzu altijd twee keer wassen en zeer grondig uitspoelen. Wanneer de vacht langer begint te worden is het gebruik van een cremespoeling aan te bevelen.
Is uw hond helemaal schuimvrij, til dan uw hond op, wikkel hem of haar in een badlaken, zet hem weer op de grond (of op tafel) en droog hem af. Gebruik hiervoor verschillende droge handdoeken.

Droogföhnen en borstelen van de Shih Tzu:

Zorg dat uw hond goed met de handdoek afgedroogd is. Gebruik een föhn of een waterblazer (een speciale, zeer krachtige fohn). Als u een waterblazer gebruikt, ga dan rustig over de vacht met de haargrens mee. Ga pas een stukje verder als er een stuk droog is. Als de hond helemaal droog is, borstelt u hem goed door en controleert u met de kam of er geen klitten meer aanwezig zijn.

Bij het gebruik van een föhn, blijf niet te lang op een en dezelfde plek föhnen. Een föhn kan namelijk heel erg heet worden. Controleer steeds of de plek waar u de föhn houdt niet te warm wordt. Wanneer de hond helemaal droog is, controleer met de kam of er geen klitten meer in de vacht aanwezig zijn. Mocht dit wel het geval zijn, borstel de klitten er dan uit en controleer opnieuw. Zorg ervoor dat de vacht van uw hond echt goed droog is, er mag geen vocht in de vacht blijven zitten. Als dat wel gebeurt, gaat het vacht van uw Shih Tzu klitten of de vacht kan muf gaan ruiken.

shih tzu

Snor schoon en wit houden van de Shih Tzu:

Dit is een van de vragen die vaak worden gesteld over het verzorgen van de Shih Tzu. Dit ras heeft een korte neus waardoor de gezichtsharen vaak in contact komen met de grond, voer, water en soortgelijke zaken, waardoor de snor erg vies wordt of muf gaat ruiken. Hier zijn een aantal tips die echt helpen:

• Laat de hond drinken uit een fles met tuit. Let wel dit moet vanaf pups af aan aangeleerd zijn.
• Geef vers vlees liever uit je hand. Hiermee houd u de snor en bek schoon van uw Shih Tzu.
• Was de gezichtsharen om de dag, Daarna goed droogdeppen met een handdoek.
• Terwijl de snorharen nog vochtig zijn, deppen met maïzena. Laten opdrogen en zachtjes uitborstelen. Hiermee haalt u het vuil uit de snor, en voorkomt u verkleuring en muffe geur in de snor van uw Shih Tzu.
• Als de snor lang genoeg is aan beide kanten van de kaak, dan kunt u dagelijks de snorharen vastbinden met een zacht elastiekje.

U heeft al gemerkt dat de column van deze week vrij uitgebreid is. Dit komt omdat ieder ras zo zijn eigen specifieke verzorging heeft, waardoor je met het ene ras snel klaar bent en met een ander bijna een halve dag mee bezig kunt zijn. Daarom is het zo belangrijk dat u zich goed laat voorlichten voordat u een keuze maakt wat voor hond u in uw gezin op wil nemen.
Bezint eer gij begint!

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.