...

Vachtverzorging van de Yorkshire terriër

Deze week: de vachtverzorging van de Yorkshire terriër. Een Yorkshire is een gezelschapshondje met een echte terriër-wil. Hij heeft enorm veel temperament, zoals dat bij een echte terriër hoort, en hij voelt zich vaak groter dan hij in werkelijkheid is. Vroeger werd de York gebruikt om op ratten te jagen en dit is nog altijd in hun karakter te herkennen. Zoals u kunt lezen is een Yorkshire terriër dus eigenlijk best wel een stoer hondje. Helaas behandelen mensen sommige hun honden echt als kleine mensjes, wat echt niet ten goede komt van het karakter van de hond.

 

De Yorkshire terriër en zijn vacht

Als u besluit om een Yorkshire Terrier aan te schaffen moet u er rekening mee houden dat het bijhouden van de vacht een echte fulltime baan is. Vaak wordt er gezegd dat de vacht van de Yorkshire terriër halflang is. Bij showhonden hangt de vacht echter vaak helemaal tot op de grond. De vacht is perfect recht en volkomen glad, het hangt zonder golven naar beneden en is gelijkelijk over beide zijden verdeeld, met een scheiding die van de neus tot het eind van de staart loopt. Een gezonde Yorkshire heeft een glanzende, fijne vachtstructuur en is zo zacht als zijde. Als u geen shows gaat lopen, wil ik u aanraden om uw Yorkshire met regelmaat te laten knippen door een trimmer, omdat de vacht van een Yorkshire terriër niet stopt met groeien.

 

Modellen Yorkshire terriër

Ondanks dat het lange haar erg mooi staat bij de Yorkshire, is het bijhouden ervan erg veel werk en voor veel mensen niet te doen. Dit kan komen door een drukke baan, maar ook kan de reden een medische zijn. Deze mensen wil ik adviseren de Yorkshire terriër dan ook om de 3 a 4 maanden naar de trimmer te brengen. U kunt vragen aan de trimmer om uw Yorkshire in model te laten knippen, vaak wordt ervoor gekozen om het lijfje en pootjes kort te scheren, en het hoofdje in een leuk model te knippen. Wel zo praktisch. Maar als u toch iets anders in gedachten heeft, dan kunt u dit altijd met uw trimmer bespreken. Zo kunt u ook de trimmer vragen om uw Yorkshire terriër een punklook te geven. Maar dit is meer een funlook dan een standaard knipmodel.

 yorkshire terrier

yorkshire terrier

Zelf de vachtverzorging van uw Yorkshire Terriër bijhouden

Om uw hond zo lang mogelijk na het trimmen mooi en glanzend te houden, is het erg belangrijk om uw hond goed zelf te onderhouden. Dit doet u door regelmatig borstelen en doorkammen, de juiste voeding, en dagelijks of om de dag klitcontrole uit te voeren. Maar ook hoort het wassen en droogföhnen bij de verzorging van uw Yorkshire Terriër.

 

Wassen van de Yorkshire Terriër:

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag de hond regelmatig in bad zonder dat zijn vacht of huid daaronder lijdt. Sterker nog, regelmatig wassen is sterk aan te bevelen. Bovendien is een schone vacht veel makkelijker te onderhouden en is het hygiënischer. U kunt hier een goede shampoo en eventueel een conditioner voor gebruiken. Er zijn voor zilverkleurige Yorkshire Terriërs speciale shampoos, deze zijn ontwikkeld om het grijze pigment (kleur) in de vacht te behouden. Het water moet handwarm zijn. Zet uw hond in de badkuip of douchecabine. Maak de vacht nat met de douchekop, waarna de shampoo wordt aangebracht. Let er bij het wassen op dat er geen shampoo in de ogen van uw hond komt. Spoel de hond af vanaf de aanzet van het voorhoofd naar achteren. Houd het hoofd van de hond daarbij iets omhoog. Op deze manier kan er geen water in de ogen en neus van de hond lopen. Pas als het water volkomen schuimvrij is, mag het over de snuit lopen. Houd het hoofd van de hond nu naar beneden, zodat er geen water in de neusgaten kan lopen. De vacht altijd twee keer wassen en zeer grondig uitspoelen. Wanneer de vacht langer begint te worden, is het gebruik van een crèmespoeling sterk aan te bevelen. Is uw hond helemaal schuimvrij, til dan uw hond op, wikkel hem of haar in een badlaken, zet hem weer op de grond (of op tafel) en droog hem af. Gebruik hiervoor verschillende droge handdoeken.

yorkshire terrier

Droogföhnen en borstelen van de Yorkshire terriër:

Zorg dat uw hond goed met de handdoek afgedroogd is. Gebruik een föhn of een waterblazer (een speciale, zeer krachtige föhn). Als u een waterblazer gebruikt, ga dan rustig over de vacht met de haargrens mee. Ga pas een stukje verder als er een stuk droog is. Als de hond helemaal droog is, borstelt u hem goed door en controleert u met de kam of er geen klitten meer aanwezig zijn.
Bij het gebruik van een föhn, blijf niet te lang op een en dezelfde plek föhnen. Een föhn kan namelijk heel erg heet worden. Controleer steeds of de plek waar u de föhn houdt niet te warm wordt. Wanneer de hond helemaal droog is, controleer met de kam of er geen klitten meer in de vacht aanwezig zijn. Mocht dit wel het geval zijn, borstel de klitten er dan uit en controleer opnieuw. Zorg ervoor dat de vacht van uw hond echt goed droog is, er mag geen vocht in de vacht blijven zitten. Als dat wel gebeurt, zal de vacht van uw Yorkshire terriër klitten of kan de vacht muf gaan ruiken. Borstel of kam niet te hard bij uw Yorkshire, door zijn dunne vacht kan bij te veel druk op de borstel/kam een beschadiging op de huid ontstaan. Ik adviseer om een zachte pinnenborstel te gebruiken voor uw Yorkshire terriër.

yorkshire terrier

Tot slot

Ik hoop dat u weer wat wijzer bent geworden, en dat mijn columns u als baasje helpen om uw trouwe vriend goed te kunnen onderhouden. Mocht u vragen hebben dan kunt u mij altijd mailen.

In de column van volgende week zal ik geen ras behandelen zoals in de voorgaande weken, maar ga ik u meer vertellen over de nieuwe shampoo en conditioner die ik gebruik. Om u alvast een beetje nieuwsgierig te maken, ik ben op het spoor gekomen van eetbare verzorgingsproducten, en ben hier vrijwel volledig naartoe overgestapt. Voor zover ik weet ben ik de eerste trimmer in Nederland die met dergelijke producten werkt, iets waar ik erg trots op ben. Volgende week meer!

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.