...

Verschillende soorten hondenvachten

Dat er verschillende soorten hondenvachten zijn, is waarschijnlijk geen verrassing voor je. Zelfs de grootste kattenliefhebber weet dat er honden zijn met heel kort haar, en honden met heel lang haar. Maar veel mensen, voor zover zij er al ooit over nagedacht hebben, geloven dat dat meer te maken heeft met hoe de vacht is geknipt, dan met het ras van de hond. Oftewel een hond heeft kort, glad haar omdat de trimmer dat model uitzocht, en niet omdat de hond er nou eenmaal zo uit ziet.

Voor het geval dat jij een van die mensen bent, dat is dus niet zo. Er bestaan vele, vele verschillende soorten hondenvachten, en de meeste vachten horen echt specifiek bij een ras of een groep rassen. Rassen die traditioneel veel in het water liggen, hebben een heel ander soort vacht dan rassen die gebouwd zijn om te rennen. De eerste groep heeft bijvoorbeeld baat bij een vacht die iets voller is en een beetje vettig, zodat hij goed isoleert tegen het koude water en de hond helpt bij het blijven drijven, terwijl de tweede hond liever een vacht heeft die níet zo heel heet wordt, zodat hij het rennen langer vol houdt zonder volledig uit te drogen.

Waarom is het van belang dat je weet wat voor vacht jouw hond heeft?

Iedere vachtsoort heeft een eigen onderhoudsschema. Moet een hond naar de trimmer worden gebracht ja of nee, en zo ja, hoe vaak dan? Welke trimbehandelingen moet de vacht ondergaan? Kun je dit zelf? Hoe vaak moet de hond geborsteld worden, en welke materialen zijn hiervoor geschikt? Welke verzorgingsproducten kun je het beste gebruiken? Best belangrijke dingen allemaal.

En de eerste keer dat u hier over na zou moeten denken, is al vóór de aanschaf van een nieuwe huisgenoot. Zo kan het niet gebeuren dat je vreselijk teleurgesteld bent als blijkt dat de vachtverzorging van dat kleine schattige hoopje wol met die mooie grote blauwe ogen waarvoor je hebt gekozen, ieder jaar bij elkaar evenveel kost als het jaarlijkse reisje naar Turkije wat je voorheen altijd maakte.

Kort stokhaar

Stokhaar bestaat uit een dubbele vacht, te weten de onderwol (zacht) en dekharen (dikkere, stugge haren). Dit type vachtsoort dient men te borstelen en tijdens de ruiperiode te ontwollen.

Middellang stokhaar

Dit is feitelijk dezelfde vacht als hierboven, alleen is het dekhaar langer dan bij het korte stokhaar, ongeveer 6 cm. De behandeling is hetzelfde als die van kort stokharige honden.
hondenvacht

Korthaar of gladhaar

Honden met deze vachtsoort hebben korte dekharen en nauwelijks of geen ondervacht. Dit type vachtsoort kent geen echte ruiperiode. Honden met dit type vachtsoort verliezen het hele jaar door hun dekharen. De vacht kun je het beste verzorgen door zo nu en dan te borstelen met een rubberen borstel.

Ruwhaar

De ruwharige vacht, ook wel draadhaar genoemd, bestaat uit een wollige ondervacht met een bovenvacht van harde dekharen. Deze vacht heeft gemiddeld eens in het halfjaar een totale rui van dekharen. Zodra de ondervacht van dit soort honden vervangen is door een nieuwe ondervacht, gaat de dekvacht loszitten. Dit is het moment dat de hond ‘plukrijp’ is. De hond zal naar de trimsalon gebracht moeten worden waar ze hem zullen plukken.

Lange bovenvacht met veel onderwol

Een lange bovenvacht met veel onderwol heeft veel vachtverzorging nodig. De loskomende onderwol blijft vaak in de vacht hangen waardoor er snel klitten ontstaan. De hond met dit soort type vacht verharen het hele jaar door. De vacht moet dus zeer regelmatig geborsteld, gekamd en ontwold worden.

Lange Bovenvacht zonder ondervacht

Een lange bovenvacht zonder ondervacht is iets makkelijker te onderhouden, maar heeft ook veel vachtverzorging nodig. Lang haar gaat makkelijker klitten. Het blijft ook alsmaar groeien en zal dus regelmatig op de gewenste lengte geknipt moeten worden in de trimsalon.

Kroeshaar of Krulhaar

Dit type vachtsoort bestaat voornamelijk uit spiraalvormige (onder)wol. Deze vachtsoort verhaart het hele jaar door. De haren die eruit vallen blijven echter in de vacht hangen, dus lijkt het alsof de hond niet verhaart. De vacht moet met grote regelmaat geborsteld worden om de loszittende haren te verwijderen. Vanwege de doorgroeiende vacht moet deze ook zeer regelmatig worden geknipt/geschoren.

hondenvacht

Vilthaar

We spreken van vilthaar wanneer de dekharen en de wolharen gelijk van lengte zijn. Deze vacht verhaart waarbij de losse haren in de vacht blijven zitten. Dit type vacht heeft een natuurlijke manier van vervilten. Het vilt moet zo nu en dan voorzichtig in strengen worden gescheurd, zodat er geen plakkaten ontstaan en waardoor de huid niet meer zou kunnen ademen.

Haarloos

Deze ‘vachtsoorten’ komt voor bij de zogenaamde naakthonden. Deze honden hebben nagenoeg geen haar. Soms een enkele pluk op de kop, poten en/of staart. De lichaamstemperatuur van naakthonden ligt daarom ook wat hoger dan bij andere honden. Deze honden hebben vooral veel huidverzorging nodig. Er zijn ook variëteiten met haar, deze worden Powderpuffs genoemd.
chineese naakthond

Raymond
Dit bericht is geschreven door:

Raymond

Mijn naam is Raymond en ik ben erg trots op mijn beroep als hondentrimmer. Ik doe dit werk dan ook met veel liefde en plezier. De passie voor honden heb ik vanuit thuis mee gekregen. Op dit moment werk ik vanuit huis, maar mijn doel is om in de toekomst een eigen trimsalon te openen.