Verzorging van de oren bij je hond

In deze column gaan we het hebben over de verzorging van de oren van de hond, een onderwerp waar veel mensen wel eens problemen mee hebben, of waarvan zij niet goed weten hoe ze dit het beste kunnen doen. Ook bespreken we in deze column eventuele problemen met oren zoals oorontsteking, overtollig oorsmeer, haar in het gehoorgang en oorschurft.

Verzorging van het oor

Door het fokken van diverse rassen honden zijn er allerlei verschillende variaties ontstaan op het oorspronkelijke oor. De natuurlijke oorvorm is namelijk een rechtopstaand oor dat bewegelijk is, zoals die van de wolf. De ene vorm is wat vatbaarder voor oorproblemen dan de andere. Maar wat voor oren jouw hond ook heeft, het is belangrijk dat je regelmatig, liefst een keer per week, de oren controleert. Mocht er vuil of oorsmeer in de gehoorgang zitten, kun je dit gelijk schoonmaken. Het schoonmaken van het oor kun je doen door een punt van een doek vochtig te maken met lauw water, het oor in de ene hand vast te houden, en met de andere hand de oorschelp schoon te vegen.

hondenoor schoonmaken

Overtollig oorsmeer

Het komt bij sommige honden voor dat er extreem veel oorsmeer dieper in de gehoorgang zit. Ga in dat geval vooral niet met een punt van een doek of met een wattenstaafje in de gehoorgang zitten rommelen om dit eens lekker schoon te maken. Je kunt hiermee namelijk het gehoor van de hond beschadigen. Daarnaast maakt je op deze manier het oor niet schoon, maar duwt hiermee het oorsmeer alleen maar dieper het gehoorgang in. Om oorsmeer te verwijderen dat dieper in de gehoorgang zit, kun je bij de dierenwinkel oordruppels kopen. Deze druppels doet je in elk oor waarna je het inmasseert. De hond zal hierop lekker met de kop gaan schudden, waardoor het oorsmeer vanzelf de gehoorgang zal verlaten. Let op: doe dit bij voorkeur buiten. Doe je dit binnenshuis, kan het zijn (is het waarschijnlijk) dat al je muren en kastdeuren van jouw lieve vriend een oorsmeer-make-over krijgen.

oor reinigerovertollig oorsmeer bij hond

Haar in het gehoorgang

Vooral langharige en krulharige rassen hebben nogal eens last van overmatige haargroei in het oor. Door te veel haargroei in de gehoorgang, kan vuil en oorsmeer gaan hechten en zorgen voor een dikke, vettige koek. Hierdoor kan het oor niet voldoende luchten, waardoor het de perfecte broedplaats wordt voor allerlei bacteriën.
Het haar moet dus uit de gehoorgang worden verwijderd. In geen geval mag dit worden geknipt, aangezien dit de zaak alleen maar zal verergeren. Het haar moet uit het oor worden geplukt. Het is ten zeerste aan te raden dit door een vakkundig trimmer te laten doen.

uitplukken oren

Oorontsteking

Het oorslijmvlies heeft soms de neiging om te gaan ontsteken. Vooral slecht verzorgde honden of honden met hangende oren hebben een veel grotere kans op een oorontsteking als gevolg van het niet goed uitvloeien van het oorsmeer. Oorzaken van oorontstekingen kunnen zijn: een overvloed aan oorsmeer, eczeem, infecties als gevolg van eczeem, bacteriën of parasieten.
Houd jouw hond zijn of haar hoofd regelmatig schuin of schud hij of zij er ineens veelvuldig mee? Krabt het intensief aan zijn of haar oor? Dit zouden de eerste symptomen van een oorontsteking kunnen zijn. Soms kan het oor ook stinken. Het enige wat jezelf tegen een oorontsteking kunt doen, is met je hond langs de dierenarts gaan. De dierenarts zal je een kuurtje of zalf geven om de ontsteking of parasieten te behandelen.

oorontsteking hond

Oorschurft en oormijt

Oorschurft is een veel voorkomende kwaal, die veroorzaakt wordt door de oormijt. Oorschurft kan erg besmettelijk zijn. Dit probleem zie je bijvoorbeeld erg vaak bij pups die van broodfokkers vandaan komen. De mijten veroorzaken jeuk en irritatie in de gehoorgang, waardoor de hond zal schudden met zijn kop en krabben aan zijn oor. Je kunt dit behandelen met speciale oordruppels, die tegenwoordig ook te verkrijgen zijn bij dierenwinkels of zelfs bij hondentrimmers.

oormijt bij hond

Deze aandoening kan erg hardnekkig zijn, doordat de mijten zich diep in de gehoorgang nestelen. Mocht het zo zijn dat zelfs na de druppels de klachten niet verdwijnen, wil ik je toch adviseren om naar de dierenarts te gaan. Deze kan dan eventueel een zwaardere kuur voorschrijven.

En zoals altijd geldt bij al het bovenstaande: bij twijfel, raadpleeg jouwdierenarts of trimmer.

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!