...

Voorkom stress bij de dierenarts

Een bezoekje aan de dierenarts is voor zowel baas als hond vaak erg stressvol. De geur van de praktijk, andere dieren met stress en baasjes die erg nerveus zijn maken de honden erg op hun hoede. Gelukkig kunnen de eigenaren, de dierenarts en de assistenten er veel aan doen zodat de hond zo min mogelijk stress heeft.

Thuis oefenen

Het lichamelijke onderzoek kun je thuis oefenen met je hond zodat dit niet onbekend is voor hem bij de dierenarts.  Bekijk de oren, ogen, en tanden van je hond. Voel aan zijn buik, til de poten op en strek ze in en uit. Deze basis handelingen komen ook vaak voor bij de dierenarts. Om de ervaring bij de dierenarts nog iets beter na te bootsten kun je de hond bijvoorbeeld op tafel zetten. Zo staat hij, net als bij de dierenarts, op een verhoging. Vraag ook hulp van mensen die je hond niet kent, oefen samen het lichamelijk onderzoek. Blijft je hond rustig en ontspannen, beloon hem dan met lekker hondenkoekje en wees trots op je viervoeter, ook dit voelen ze.

Een stevige wandeling

Ga voordat je naar de dierenarts moet een lang stuk wandelen met je hond. Zo kan je hond zijn energie kwijtraken en is hij lekker rustig voordat je richting de dierenarts gaat.

Let ook op jezelf!

Jij (het baasje), de dierenarts en de assistente hebben allemaal invloed op de hond. Zorg er dan ook voor dat je zelf rustig en assertief blijft, zo laat je aan je hond merken dat er helemaal niets aan de hand is. Andere dieren en mensen in de praktijk kunnen gestrest en zenuwachtig zijn, door zelf kalme en vertrouwde energie naar je hond uit te stralen helpt je hem ook rustig te blijven. Hetzelfde geldt voor de dierenarts en zijn assistenten, ook zij moeten dezelfde energie uitstralen. Is je hond erg nerveus? Vraag de dierenarts dan extra tijd in te plannen voor het onderzoek, als het even “snel”  gebeurt gaat je hond net zo nerveus weer naar buiten. Laat hem juist de tijd nemen om te wennen en te ontspannen, zo wordt het bezoek naar de dierenarts een kalme ervaring in plaats van stressvol!

Redactie Hondenwoordenboek
Dit bericht is geschreven door:

Redactie Hondenwoordenboek

Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!